Erdogan: Turska će u začetku uništiti nastojanja SAD-a za osnivanje „vojske terorista“

Turski predsjednik Reccep Tayip Erdogan, izjavio je 15. siječnja u Ankari, kako Turska planira u začetku uništiti američka nastojanja za osnivanjem „terorističke vojske“ uzduž sirijsko-turske granice.

Turska zna za dvoličnosti i podlost terorista, koje se planira uključiti u sastav vojske, sazdane u Siriji od strane SAD-a, navodi Erdogan. „Ta organizacija od 30 tisuća članova, koju planira osnovati Washington, trebala bi se nazvati „vojska najgorih izdajnika“, kazao je turski čelnik. Nema nikakve sumnje u to, da će oni pri prvoj opasnosti uperiti svoje oružje u američke vojnike, izjavio je Erdogan, a njegove riječi prenijela turska agencija Anadolu.

Turski vođa pozvao je sve prijateljske zemlje i turske saveznike da ne staju na put Ankari u njezinoj borbi s teroristima i ubojicama. „U protivnom, Turska neće odgovarati za moguće posljedice. Spremite zastave svojih država iz zona dislokacije terorista, da vam ih ne moramo predati osobno. Strgajte ambleme svojih vosjki s uniformi terorista, da ne bismo morali zabiti u zemlju one koji u istom redu stoje s teroristima“, bio je vrlo oštar i jasan turski predsjednik.

Podsjećamo: Turska je nešto ranije osudila američke planove o osnivanju tzv. „Sjeverne vojske“ na sjeveru Sirije, čiji bi temelj činile snage „Postrojbi narodne samozaštite“ (YPG) sirijskih Kurda (one su  glavna snaga unutar kurdsko-arapske koalicije „Sirijskih demokratskih snaga“ – SDF). Ankara YPG smatra terorističkom organizacijom, povezanom sa zabranjenom „Radničkom strankom Kurdistana“.

Sinoć su predstavnici američke koalicije za borbu protiv „Islamske države“, objavili, kako su počeli formirati lokalne snage koje će se baviti zaštitom sirijske granice s Turskom. S tim ciljem američka koalicija namjerava osnovati „pogranične snage sigurnosti“ na teritorijima sjeverne Sirije koji su pod njihovim nadzorom.

Danas se na ovu temu oglsio i ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov, kazavši, kako Sjedinjene Države ne žele očuvati teritorijalnu cjelovitost Sirije i da žele osnovati vojne snage pod njihovim nadzorom uz sirijsku granicu s Turskom i Irakom. To se, kazao je ruski šef diplomacije, kosi s rezolucijma Vijeća sigurnsti UN-a, a nije niti usuglašeno sa Ženevskim pregovorima o budućnosti Sirije. Lavrov je upozorio, kako će SAD o tome morati dati detaljna obrazloženja.





Iz svega ovog je jasno kako su Rusija i Turska oko ove tematike suglasne, a potpuno je sigurno da će im se u tome pridružiti i Iran.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like