Erdogan: Turska će proširiti operaciju u Siriji do granice s Irakom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u svom govoru na sastanku s vodstvom vladajuće Stranke pravde i razvoja, održanom u petak, 26. siječnja, priopćio je o planovima proširenja vojne operacije turske vojske u sirijskoj regiji Afrin dalje na istok, sve do granice s Irakom. Turski čelnik je kazao, kako će u prostor bojevih djelovanja uskoro ući i zona koja pripada gradu Manbiju (Manbidž) (smješten na sjevero-istoku regije Aleppo, na desnoj-zapadnoj obali Eufrata, do kurdskog oslobađanja od ISIL-ovih snaga većinski naseljen arapskim sunitskim stanovništvom, op. GN.).

Vojna operacija će se širiti na istok Sirije, sve dok do granice s Irakom „ne ostane niti jedan terorist“, izjavio je turski vođa.

U gradu Manbiju trenutačno se nalaze pretežito kurdske snage unutar koalicije „Sirijske demokratske snage“ (SDF), čiju glavninu čine kurdske postrojbe YPG, a puno manji dio i lokalni arapski borci sa sirijskog sjevera. SDF ima punu potporu Sjedinjenih Američkih Država i njom predvođene međunarodne koalicije za borbu protiv „Islamske države“ u Iraku i Siriji. U gradu se nalaze i američke specijalne postrojbe i upravo je zato poziv turskog predsjednika na „marš na Manbij“ vrlo opasan, zbog mogućih incidenata i sukoba između turske vojske i malobrojnih američkih vojnika.

U svom današnjem govoru Erdogan se iznova obrušio na američke aktivnosti u Siriji i njihovu potporu kurdskim pobunjenicima. „Kako može strateški partner postupati na takav način sa svojim strateškim partnerom“, retorički je upitao turski vođa, imajući u vidu američko i tursko članstvo u NATO savezu.

Podsjećamo: turski Glavni stožer oružanih snaga je 20. siječnja objavio o početku vojne operacije „Maslinova grana“ u kurdskim stanovništvom naseljenom krajnjem sirijskom sjevero-zapadnom kantonu Afrinu, koji je pod nadzorom kurdskih oružanih postrojbi iz redova YPG i SDF. Cilj operacije je „zaštita turskih granica i osiguranje sigurnosti i stabilnosti u regiji“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like