Erdogan: Teroriste koriste za prekrajanje granica Bliskog istoka

Danas, kao i 100 godina prije, nastoji se prekrojiti granice Bliskog istoka, a u tu se svrhu koriste terorističke organizacije, izjvio je 27. ožujka turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na susretu s turskom mladeži u Istanbulu.

Naveo je, kako je prije 100 godina bila riječ o britanskim obavještajcima sličnim Lawrenceu od Arabije, koji je govorio arapski i nastojao sličiti lokalnim stanovnicima. „A danas se suočavamo s „modernim varijantama Lawrencea“ koji nastoje sličiti na imame i učitelje, izjavio je predsjednik Erdogan. Dodao je, kako je prije 100 godina sklopljen tajni sporazum Sykes-Picot, a tajni pregovori vode se i danas.

Turski čelnik je izjavio kako živimo u vrijeme kada se ignoriraju zajednički usvojene pravne norme, a da „zajedničke europske vrijednosti danas ne primjenjuju ni sami europljani“. Pritom, kaže dalje Erdogan, „od djelovanja terorističkih organizacija više od svih stradavaju muslimani“.

Geopolitika.News podsjeća, kako je 16. svibnja 1916. godine, suglasno tajnom sporazumu Velike Britanije i Francuske potpisanom od strane Marka Sykesa i Francoisa Georgesa-Picota, Irak došao pod britansku upravu, a Sirija i Libanon pod francusku. Britanija je dobila teritorije suvremenog Jordana, Iraka i zone oko gradova Haifa i Akko u današnjem Izraelu, a Francuska jugo-istočni dio Turske i sjeverne dijelove Iraka, Siriju i Libanon.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like