Erdogan oštro protiv Trumpove odluke: „…sutra ću razgovarati s papom Franjom, Vladimirom Putinom, … Jereuzalem je sveto mjesto i za kršćane!“

Riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom, usmjerene su na izgradnju atmosfere sukoba u regiji, izjavio je danas turski predsjednik Recep Tayip Erdogan, a njegove riječi prenijela agencija Anadolu.

„Trumpove riječi imaju ulogu „miksera“ koji će sazdati sukob, a ne mir“, kazao je turski čelnik. Istodobno je rekao kako će, kao odgovor na američku odluku o Jeruzalemu, on provesti aktivne pregovre s vođama niza država i organizacija. „Ja ću razmotriti američku odluku ne samo s islamskim vođama, već i s Vatikanom. Večeras ili sutra u jutro planirani su telefonski razgovori s papom Franjom, jer je Jeruzalem također i sveto mjesto za kršćane. Osim toga, predviđen je razgovor i s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, predstavnicima Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Španjolske“, naglasio je predsjednik Erdogan.

Prema njegovom mišljenju, nastalo stanje je problem ne samo muslimana već i čovječanstva u cjelosti: „Trump duboko griješi, smatrajući istinitim načelo „snažni je uvijek u pravu“. To nije tako i šef Bijele kuće to mora razumijeti.“

Turski vođa je upozorio, kako odluka Bijele kuće o priznanju Jeruzalema izraelskim glavnim gradom destabilizira stanje u regiji i svijetu u cjelini. „Što će dobiti američki predsjednik Donald Trump? Kako objesniti ovaj čin? Političke vođe moraju težiti miru, a ne produbljavati raznoglasja“, naglasio je Erdogan.

Podsjećamo: turski predsjednik je za 13. prosinca sazvao izvanredni samit zemalja članica Organizacije za islamsku suradnju (OIC), u Istanbulu, a tema je samo jedna – koordinacija daljnjih poteza i zajednički odgovor na potez SAD-a vezan uz status Jeruzalema. Turska trenutačno presjedava tom organizacijom koja obuhvaća sve islamske zemlje svijeta. Također podsjećamo kako je turski predsjednik Erdogan prije dva dana najavio i mogućnost prekida diplomatskih odnosa s Izraelom ukoliko Washington ostvari svoje namjere vezano uz priznanje Jeruzalema glavnim izraelskim gradom, a status Jeruzalema nazvao je “crvenom crtom za sve muslimane svijeta”.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like