Džihadisti najavili osvajanje Aleppa, Iran daje potporu Rusiji

Teroristička organizacija „Jaish al-Fath“, koja objedinjava 15 oružanih grupacija u koje ulazi i teroristička organizacija „Jabhat al-Nusra“ (odnedavno promijenila ime u „Jabhat Fatah al-Sham“), izjavila je kako počinje operaciju zauzimanja okruženog grada Aleppa i kako u tu svrhu namjerava udvostručiti broj svojih boraca.

Već više od tjedan dana „Jaish al-Fath“ s južne i jugo-istočne strane pokušava probiti obruč sirijske vojske koji je stegnut oko džihadističkih snaga unutar Aleppa. Nakon prvotnih informacija o njegovom uspješnom probijanju vijest je naknadno opovrgnuta, a sigurno je jedino to kako se teške borbe i dalje nastavljaju.

Istodobno je iz iranskog Ministarstva vanjskih poslova 8. kolovoza stigla  informacija prema kojoj je Iran spreman poduprijeti humanitarnu operaciju za spas Aleppa, koju je Rusija pokrenula 28. srpnja. Navedeno je kako će ta tema, između ostalog, biti razmatrana na današnjem sastanku u azerbajdžanskom Bakuu između ruskog predsjednika Putina i iranskog čelnika Rohanija.

Zamjenik iranskog šefa diplomacije Ibrahim Rahimpur s tim u svezi izjavio je sljedeće: „Naravno, u Aleppu mi moramo izgraditi uvjete za normalni život. Svi građani Aleppa i Sirije umorni su od ovakve situacije. Spremni smo pomoći ruskoj strani za izgradnju normalnih uvjeta u Aleppu i Siriji. Spremni smo surađivati s ruskom stranom.“

Današnji sastanak čelnika triju prikaspijskih država je uvertira sutrašnjem susretu ruskog i turskog predsjednika Putina i Erdogana u Sankt Peterburgu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like