Direktor CIA-e: Sirija će biti podijeljena

Na forumu o sigurnosti, održanom u mondenom američkom zimovalištu Aspenu (država Colorado), direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) John Brennan izjavio je kako ne zna hoće li se uspjeti vratiti cjelovitost Sirije nakon tamošnjeg višegodišnjeg oružanog sukoba.

Ja ne znam može li se Sirija iznova ujediniti, hoće li to biti neki oblik konfederativne strukture s različitim religijskim grupama koje upravljaju svojim djelovima države“, izjavio je direktor središnje amričke obavještajne agencije. Njegova prognoza je takva, da će pojedini djelovi Sirije biti u mogućnosti samostalno osigurati svoju egzistenciju, a drugi „će se oslanjati na inozemnu pomoć“, napomenuvši, kako će „postizanje mira“ ovisiti od stanja u susjednom Iraku.

Glede uloge Rusije u sirijskom sukobu, šef CIA-e je izjavio kako Washington od Moskve očekuje poteze političkoga smjera, da SAD surađuje s Rusijom i kako je „nužan politički put za sirijsku budućnost“. Dodao je i već uobičajenu američku frazu o tome, kako se nada na utjecaj Moskve usmjeren na politički prijelaz vlasti u Damasku, s posljedičnim odlaskom predsjednika Bashara al-Asada. G. Brennan je pritom izjavio kako nije vidio ruski interes koji bi bio u cjelosti usmjeren na dobro Sirije, a ne njih samih.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like