Damask u ponedjeljak nastavlja razgovore s izaslanikom UN-a

Prvi čovjek Sirije za mirovne pregovore planira nastaviti razgovore s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju početkom slijedećeg tjedna.

Bashar al-Ja’afari, koji također obnaša dužnost sirijskog veleposlanika pri UN, na današnjoj konferenciji za štampu održanoj nakon sastanka izaslanstva sirijske vlade s Staffanom de Misturom izjavio je slijedeće:

”Složili smo se s posebnim izaslanikom UN-a da ćemo se sastati u ponedjeljak u 11 sati, i posvetiti taj sastanak razgovorima o izmjenama dokumenta koji je predložio posebni izaslanik.” Dodao je kako je tema današnjeg razgovora bila rasprava o humanitarnim problemima. Također je komentirao humanitarnu situaciju u Siriji nakon isporuka medicinskih potrepština i hrane za 120.000 ljudi u i blizu Rastana, grada koji kontroliraju militanti, smještenog 25 km sjeverno od Homsa.

”90 posto od tih 6,5 milijuna (izbjeglica unutar Sirije) sada se nalazi na područjima pod kontrolom vladinih snaga. Svi su primili humanitarnu pomoć i 1,7 milijuna njih se vratilo u mjesta gdje su bili prije nego su bili prisiljeni pobjeći.” Ja’afari je još jednom optužio Katar, Tursku i Saudijsku Arabiju za pružanje podrške teroristima u Siriji. Također je osudio ”nelegalne sankcije” nametnute od strane glavnih snaga u regiji.

”To uključuje bojkot sirijskih banaka i sprječavanje investiranja u Siriju. Čini se da su jedine strane investicije u Siriji usmjerene prema terorizmu, i čini se kako je riječ o uspješnom projektu.”

Sirijski mirovni pregovori nastavljaju se unatoč odsustvu od Saudijske Arabije podržavane opozicije, nakon što su čelnici Visokog pregovaračkog komiteta (High Negotiations Committee, HNC) 19. travnja napustili prošli krug pregovora , koji je započeo 13. travnja u Ženevi, u znak protesta zbog onoga što su tvrdili da predstavlja eskalaciju nasilja i nametnuta ograničenja pristupu humanitarne pomoći Siriji.





Taj je jednostrani potez izazvao osudu i potaknuo sumnje u stvarne namjere HNC-a kod ruskog Ministarstva vanjskih poslova koje ih je već slijedeći dan nakon napuštanja pregovora, optužilo kako koriste taktiku ucjenjivanja. U svojoj reakciji na odluku HNC-a, Faisal al-Mekdad, zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova izjavio je kako je opozicijski potez dokaz pomanjkanja ozbiljnosti i želje za postizanje političkog rješenja sukoba koji je zahvatio Siriju.

I prethodni pregovori pod pokroviteljstvom UN-a su bili prekinuti. To se dogodilo 24. ožujka zbog neslaganja oko buduće uloge predsjednika Bashara al-Assada, jer je sirijska opozicija inzistirala na tome da Assad mora odstupiti, i ni na koji način ne može imati ikakvu ulogu u budućnosti Sirije.

U intervjuu za libanonsku TV postaju Al Mayadeen, glavni pregovarač sirijske vlade izjavio je kako buduća uloga Assada nije tema otvorena za raspravu na mirovnim pregovorima.





Sirija je pod pritiskom militanata podržanih od stranih snaga još od ožujka 2011. godine. Prema izvješću Sirijskog centra za politička istraživanja iz veljače ove godine, sukob u Siriji već je koštao života više od 470.000 ljudi.

Izvor: PressTV

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like