D. Trump: Prodavajte dionice, prijeti propast

S američkog tržišta dionica treba brzo izvlačiti novac, izjavio je u intervjuu američkom Fox Businessu kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD-a Donald Trump.

Tržište se pretvorilo u „balon“ i neizbježno će prsnuti, a krivci za to su niske kamatne stope i tiskanje novca, zahvaljujući čemu spekulanti guraju vrijednost dionica na vrh, a što nema nikakve veze s realnim stanjem, tvrdi g. Trump.

U biti, on je potpuno u pravu i s njim ne spori čak niti američki Federalni rezervni sustav koji je i glavni uzročnik pojave „balona“. U godišnjem izvješću američkom kongresu regulator je priznao: cijena vrijednosnica je previsoka i postoji rizik korekcije.

Dovoljno je pogledati na pokazatelje kojima se obično služe financijski analitičari: trenutačna tržišna vrijednost tvrtki koje su u indexu S&P 500 je oko 25 puta nadvisila njihovu srednju dobit u zadnjih 10 godina i za više od 2 puta njihovu godišnju zaradu, a čega nije bilo u čitavoj povijesti američke burze. Jednostavnije rečeno, američke tvrtke su drastično precijenjene.

Još je jedan interesantan podatak vrijedan spomena: gotovo u čitavoj povijesti američkih izbora pad burzovnog tržišta tri mjeseca prije održavanja izbora značio je, slučajno ili ne, poraz kandidata vladajuće stranke, a rast tržišta značio je, obratno, njegovu pobjedu (vidi sliku ispod).

Untitled





Oštra retorika g. Trumpa nastavljena je i riječima kako je Hillary Clinton „lažac svjetske razine“ i kako je ona vjerojatno najkorumpiranija od svih kandidata za američkog predsjednika u povijesti. On je istodobno pozvao simpatizere Berniea Sandersa (bivšeg protukandidata H. Clinton za predsjedničku nominaciju unutar DS) iz Demokratske stranke da glasuju za njega. To je obrazložio time, da je Hillary Clinton zaradila 21,6 milijuna dolara od bankara s Wall Streeta zbog čega će ona štititi jedino njihove interese, a državom upravljati kao s osobnim hedge fondom. Zajedno sa svojim suprugom Billom zaradila je od 2001. godine 153 milijuna dolara zastupajući „lobiste, šefove korporacija i predstavnike drugih zemalja“, oštar je bio Donald Trump.

 „Kada ja vidim razrušene ceste i mostove, loše zračne luke, tvornice koje prenose proizvodnju u Meksiko ili druge zemlje, znam kako ti problemi ne mogu biti riješeni od Hillary Clinton već ih riješiti mogu samo ja“, izjavio je kandidat Republikanske stranke za čelnika Bijele kuće.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like