Crnogorski reis Rifat Fejzić poziva džihadiste s Bliskog istoka na povratak u Crnu Goru i nudi im oprost od njihovih zabluda

I dok se zapadno-europske države sve teže nose s izazovima i ugrozama islamističkog terorizma i ekstremizma, o čemu svjedoče i najnoviji teroristički napadi u Španjolskoj, iz susjedne Crne Gore stiže prilično uznemirujuća vijest.

Naime, za tamošnji medij Pobjeda, reis crnogorske Islamske zajednice Rifat Fejzić danas je izjavio kako je tamošnja islamska zajednica spremna primiti zabludjele veterane sirijskih i iračkih ratova koji se vraćaju s frontova.

Kišobran Islamske zajednice u Crnoj Gori dovoljno je veliki da se ispod njega nađu svi muslimani s ovih prostora. I oni koji su griješili povodeći se za raznim nedobronamjernim misionarima, ali i, posebno, mladi vjernici koji su iz različitih  razloga postali žrtve vlastitih zabluda, izjavio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Time je poglavar crnogorske Islamske zajednice, zapravo, pozvao džihadiste koji su se borili na strani „Islamske države“, koju on, da budemo precizni izričito osuđuje, na povratak u Crnu Goru, gdje će im se pružiti pomoć i utočište zbog njihovih zabluda. Jer u prirodi je čovjeka griješiti, kaže reis Fejzić, isto kao i pružiti ruku pomoći koja im se predlaže.

Rifat Fejzić je osudio „Islamsku državu“ kao ideologiju zla, koja ponajviše šteti samim muslimanima.

“Sada, kada vidimo užasavajuće posljedice takve „ideologije zla“, a za sve to najvišu cijenu plaćaju ili će tek platiti upravo muslimani, jasno je, valjda, svima o čemu se radi. Monstrum zvani islamska država na prostorima Sirije i Iraka više nikome nije potreban i samo je pitanje dana kada će biti potpuno uništen”, kazao je Fejzić. Potom je dodao: “Hoće li se na nekim drugim prostorima javiti neka nova potreba, za nekom novom monstruoznom tvorevinom koja će poslužiti interesima globalnih „igrača“ u novim procesima preraspodjele energetskih ili nekih drugih resursa, pokazat će vrijeme”.





Čelnik crnogorskih muslimana prethodno je kazao su muslimanski vođe već davno upozoravali da se sprema veliko zlo, i kako je „cijeli užas isključivo u interesu nekoga i nečega na globalnoj razini, potpuno suprotno interesima svih muslimana na kugli zemaljskoj”.

Prema informacijama crnogorskih medija, na frontovima Sirije i Iraka trenutačno se bori 12 njihovih državljana, deset ih se vratilo, a šestorica su poginula. Jedan Crnogorac je zadržan zbog sudjelovanja u ratu u Siriji, temeljem zakona usvojenog prije nekoliko godina, koji strogo brani bilo kakvo sudjelovanje u vojnim aktivnostima na strani tuđe države i vrbovanje ljudi s tim ciljem.

Kako će na ovu izjavu reagirati vlada i građani države koja je nedavno stupila u NATO savez i nastoji ući u EU još nije poznato. Međutim, vrlo je dobro poznato kako na vlastite povratnike iz džihadističkih i radikalnih islamističkih organizacija gledaju vlade i građani te iste EU, kojima ne pada na pamet bilo kakva njihova rehabilitacija čiji bi rezultati vjerojatno bili na razini „sizifovog posla“, a rizici preveliki da bi se u tako nešto uopće upuštalo.





Prema informacijama analitičke tvrtke The Soufan Group, početkom prošle godine u redovima „Islamske države“ borilo se oko 900 osoba s područja Balkana.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like