Cijene nafte opet rastu

Pad cijena nafte je zaustavljen – cijene iznova rastu. Barel sorte Brent iz Sjevernog mora dosegnuo je gotovo 63 dolara, a barel zapadnoteksaške WTI sorte previsio je 57 dolara.

Jednan od uzroka rasta cijena su podaci o američkim naftnim rezervama, objavljeni u Američkom institutu za naftu.

Zerohedge

Suprotno očekivanjima, tržišne rezerve nafte za tjedan dana su se snizile za više od 6 milijuna barela, što je najveći pad od kolovoza. U Cushingu, Oklahoma, rezerve su se smanjile za 2 milijuna barela, što je maksimum od srpnja. Smanjile su se i rezerve destilata – više od 1,5 milijuna. Porasle su jedino rezerve benzina, ali samo za 869 tisuća barela.

Podsjećamo: posljednja dva tjedna u SAD-u je bio primjetan porast rezervi, što je izazvalo strah na tržištima. Ali sada je zabrinutost nestala. U stvari, statistika o američkim rezervama je kratkoročni čimbenik. Sada trejderi pozorno slijede najviše za izjavama koje se tiču sudbine sporazuma o ograničenju proizvodnje nafte sa strane formata OPEC+.





Tako je sinoć rusko Ministarstvo energetike održalo sastanak s najvećim ruskim naftnim tvrtkama, na kojem se raspravljalo o produljenju važenja spomenutog sporazuma za još 6 mjeseci od isteka roka njegovog završetka, planiranog za kraj ožujka 2018.g. Sudionici sastanka dogovorili su nastavak razmatranja varijanti, pri čemu treba naglasiti, kako je ruski predsjednik Vladimir Putin već ranije naznačio kao optimalno produljenje sporazuma do kraja 2018.g.

Još je jedna novost iz ruskog naftnog sektora: država uvodi potpuno novi porez. On se neće primjenjivati na količinu dobivene nafte, nego na prihode ostvarene iz njezine prodaje. Rusko Ministarstvo energetike planiralo ga je uvesti već iduće godine, ali se vrijeme uvođenja nije uspjelo usuglasiti s Ministarstvom financija, pa se primjena novog poreza ne očekuje prije 1. siječnja 2019. godine.

Što se tiče trgovanja naftom u rubljima, ono je dosegnulo svoj trogodišnji maksimum, a sadašnje cijene i tečaj ruske valute omogućuju proračunu dobitak dodatnih prihoda.





Podsjećamo: format OPEC+ označava zemlje članice te organizacije i druge velike proizvođače nafte koje nisu dio tog kartela, koje su se u travnju ove godine dogovorile o smanjenju dnevne proizvodnje nafte, u svrhu stabilizacije tržišta tj. uravnoteženja ponude i potražnje. To u biti znači i porast cijena nafte jer se time smanjuju njezine zalihe tj. zasićenje tržišta. Najvažniju ulogu unutar potpisnika sporazuma imaju Saudijska Arabija i Rusija kao najveći svjetski naftni proizvođači, na čijem dogovoru i počiva spomenuti sporazum, koji je također usmjeren protiv nekontroliranog rasta proizvodnje američke nafte iz škriljevca i jačanja američkog udjela na svjetskom naftnom tržištu, na kojem SAD po izvozu nafte već prestiže i pojedine manje proizvođače nafte iz kartela OPEC.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like