Čelnik „Hezbollaha“: ostavku premijera Haririja osmislio je Rijad

Panarapska televizija Al-Arabiya, u ponedjeljak, 6. studenog, prenjela je riječi glavnog tajnika libanonskog šijtskog pokreta „Hezbollah“ Hassana Nasralaha, koji je oštro kritizirao Saudijsku Arabiju i optužio je za primoravanje na ostavku libanonskog premijera Saada al-Haririja (inače, Rijad je na Haririja, kao političkog predstavnika libanonskih sunita, imao veliki politički utjecaj, op. GN.). Vođa „Hezbollaha“ tvrdi kako su za libanonskog premijera odluku donjele saudijske vlasti.

Nasrallah je kazao, kako je ostavka premijera Haririja bila veliko iznenađenje za sve političke snage Libanona i dodao, kako odluka sada već bivšeg premijera „nema ničeg zajedničkog s unutarnjim političkim procesima“ u Libanonu.

Podsjećamo: Saad Hariri izvjestio je o svojoj ostavci u subotu, 4. studenog, televizijskim obraćanjem iz saudijske prijestolnice Rijada (posredstvom televizija  Al Mustaqbal i Al Arabiya). Pri tom je izjavio kako se osjeća ugrožen po svoj život i da u „Libanonu vlada atmosfera koja podsjeća na stanje prije ubojstva moga oca“.

Inače, njegov otac, Rafik Hariri, obnašao je funkciju predsjednika libanonske vlade od 1992. do 1998. i od 2000. do 2004. godine, a ubijen je 14. veljače 2005. godine u Bejrutu. Njegov sin Saad imenovan je za premijera Libanona u studenom prošle godine, kada je osnovao vladu nacionalnog jedinstva. Inače, ustroj podjele vlasti unutar te višenacionalne i višekonfesionalne arapske zemlje dogovoren je ustavom nakon završetka građanskog rata. Prema njemu, funkciju predsjednika države obnaša kršćanin, premijera musliman-sunit, a predsjednika parlamenta musliman-šijt. U zemlji je najviše Arapa, preko 55 posto, te Palestinaca, oko 15 posto. Približno je jednak broj šijta i sunita (oko 29 posto svaka konfesija), katolika-maronita ima oko 23 posto, pravoslavaca oko 8 posto, a Druza oko 5 posto.

Glavnim razlogom svoje subotnje ostavke Hariri je označio „miješanje Irana i njegovih poslušnika u unutarnje stvari Libanona“.  Naveo je kako se on protivio „Hezbollahovoj” uporabi oružja protiv sirijskog naroda i da je za njega „nedopustivo kako bi iz Libanona išla ugroza regionalnoj sigurnosti“.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like