Borbe u Aleppu: front na dan 14. kolovoza

Donosimo izvješće o stanju na bojišnici u Aleppu na dan 14. kolovoza. Tamo su jučer borci „Jaish al-Fateha“ na čelu s terorističkom organizacijom „Jabhat Fath ash-Sham“ (čitateljima poznatija kao bivša „Jabhat al-Nusra“) napadali položaje vladinih snaga istodobno u južnim i sjevernim dijelovima grada. Na jugo-zapadu Aleppa te su snage napadale tvornicu cementa, a za nadzor nad njom borbe su se vodile čitavi dan.

Središnji smjer napada bio je kvart As-Zahra na sjevero-zapadu grada. Islamistički borci su iz četvrti Leramun, prema položajima vladinih snaga poslali dva automobila-bombe, od kojih je jedan eksplodirao na rubu kvarta As-Zahra, a drugi nije došao do cilja jer je prije toga bio uništen.

Puno veće posljedice imao je topničko-raketni i minobacački napad sa strane „Jaish al-Fateha“. Njihovi borci na raspolaganju su imali haubice i višecjevne bacače raketa. U teškim borbama oni su uspjeli ovladati s 30-ak zgrada na sjevero-zapadnom rubu As-Zahre, međutim, probiti se naprijed tijekom jučerašnjeg dana nisu uspjeli.

Na jugo-zapadu Aleppa borbe su se vodile u kompleksu tvornice cementa, pričemu obje strane izvješćuju o vlastitim uspjesima. Međutim, prema položaju vatrenih točaka ipak se čini kako većinu prostora nadziru islamisti, ponajviše uz pomoć snajpera, iz čega proizlazi kako je broj džihadista na toj lokaciji ipak minimalan.

Najveći interes svakako pobuđuju borbe u zoni „1070“, kraj koje su još u početnoj fazi ofanzive na grad džihadističke snage uspjele probiti za uporabu opasan koridor do svoje okružene subraće u Istočnom Aleppu. Prema nekolicini izvora, u jučerašnjim borbama u toj zoni vladine snage su uspjele napredovati. Inače, tijekom nekoliko posljednjih dana na tom dijelu bojišnice uništeno je više automobila s vojnicima organizacije „Jaish al-Fateh“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like