Bivši analitičar CIA-e: Washington pogrešno tumači signale Moskve kao rusku slabost

Sada, kada Sjedinjene Države razmišljaju o daljnjim potezima, netočno tumačeći korake Moskve – npr. shvatiti želju Putina za očuvanje mogućnosti za pregovore kao slabost – je opasno.

U vrijeme rastućih napetosti u odnosima između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, uvjek je dobro poslušati svojevrsni „glas razuma“, koji posljednjih godina često dolazi, samo naizgled čudno, upravo iz usta bivših američkih visokopizicioniranih državnih službenika iz obavještajnog, vojnog ili diplomatskog miljea, pa čak i onih koji su bili nositelji američkih operativnih aktivnosti prema bivšem SSSR-u u doba Hladnog rata. Dakle, nedvojbeno se radi o stručnjacima i znalcima svog „zanata“, iskusnim osobama koji su svoj rad „kovali“u puno složenijim uvjetima tadašnjeg ideološki podjeljenog svijeta, gdje je prst vođa dviju nuklearnih velesila neprestano bio u blizini „crvenog prekidača“ koji je odlučivalo o životu i smrti čitavog planeta. Međutim, danas, u uvjetima sveopće relativizacije i izostanka poštivanja autoriteta i sl., mišljenja spomenutih osoba o aktualnim globalnim geopolitičkim procesima, na žalost, u Zapadnim mainstream medijima prečesto se ignoriraju ili prenose samo dozirano – gotovo „na kapaljku“.

Jedna od takvih osoba, koja sigurno ima što reći po spomenutoj tematici, je i bivši šef analitičkog odjela CIA-e George Beebe, koji se u svom članku, u američkom mediju The National Interest,  osvrnuo na aktualne odnose između Moskve i Washingtona vezano uz sankcije.

Tako George Beebe piše, kako, odgovarajući na američki zakon o sankcijama Moskva ostavlja otvorenom šansu za kompromis i smanjenje napetosti. On tvrdi kako u Washingtonu prevladava mišljenje da će Rusija postati slaba i na kraju pristati na ustupke pod američkim pritiskom. Međutim, ti signali koje Moskva odašilje svojim riječima i postupcima, iscrtavaju sasvim drugu sliku, navodi autor.

„Razumijeti ih – zadaća je od ključne važnosti, ukoliko mi želimo izbjeći opasni scenarij akcija i protuakcija, koji vodi k rastu napetosti s Rusijom“, smatra Beebe, ocjenjujući smjer Moskve kao „hladni pragmatizam“.

U izjavi Kremlja, koju su dobili washingtonski političari već naredno jutro nakon što je Kongres usvojio sankcije, opisano je nekoliko ruskih protumjera. Najviše pozornosti privukle su dvije: smanjivanje broja američkih diplomata u Rusiji i zabrana njihovog korištenja daće (kuće za odmor) u moskovskom predgrađu. U prosincu je administracija na odlasku predsjednika Obame usvojila slične mjere protiv 35 ruskih diplomata.





Manji interes privukao je drugi važan moment, navodi Beebe. Radi se o ruskoj spremnosti na uvođenje dodatnih mjera u slučaju daljnjeg pogoršanja odnosa. A radi se o mjerama koje mogu udariti na američke interese u onim sferama u kojima Amerikanci sudjelovanje Rusije ne mogu zaobići.

S točke gledišta autora, daljnji rast napetosti , gotovo do razine sukoba, moguć je ali nije i „neizbježan“: Rusija ostavlja otvorenim vrata za kompromis.

Činjenica kako je Moskva američkim diplomatima dala vremena za smanjenje broja osoblja u Rusiji do 1. rujna, u odnosu na Obaminu administraciju koja je ruskom veleposlanstvu u Washingtonu dala svega tri dana, govori o tome, kako Kremlj još uvjek zadržava nekakve nade u odnosu na Trumpa.





Nije isključeno kako će Trump omekšati udar Kongresa i tako izbjeći daljnje pogoršanje bilateralnih odnosa, smatra George Beebe. Sada, kada Sjedinjene Države razmišljaju o daljnjim potezima, netočno tumačeći korake Moskve – npr. shvatiti želju Putina za očuvanje mogućnosti za pregovore kao slabost – je opasno. Washington mora pronaći ravnotežu u svom smjeru djelovanja kako bi izbjegao katastrofu, zaključuje bivši analitičar američke CIA-e.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like