Bagheri: Iran ide putom napretka, neutralizirajući ugroze svojih neprijatelja

Zapovjednik iranske vojske, general Mohammad Hosein Bagheri, izjavio je u ponedjeljak, 30. listopada, kako Iran nastavlja ići putom napretka, neovisno o ugrozama od strane njegovih neprijatelja, objavila je iranska agencija IRNA.

„Danas neprijatelji objavljuju prijetnje i pokreću masovnu terorističku kampanju protiv muslimanskih zemalja, uključno i Iran“, kazao je zapovjednik iranskih oružanih snaga na konferenciji za medije u Teheranu. Pritom je naglasio važnost pravodobnog uočavanja prijetnji za njihovu neutralizaciju.

Teheran je proteklih dana upozorio kako će se iranski raketni program nastaviti „još većom brzinom“, kao odgovor na neprijateljski smjer koji je prema Iranu zauzela američka administracija na čelu s predsjednikom Donaldnom Trumpom. Tako je, 19. listopada, Korpus straže Islamske revolucije objavio slijedeće: „Program iranskih balističkih raketa bit će proširen  i nastavljen još većom brzinom, kao odgovor na neprijateljski smijer Trumpa u odnosu na Korpus straže islamske revolucije.“

Američki vođa Donald Trump je 13. listopada objavio svoj stav u odnosu na Sporazum o iranskom nuklearnom programu, preciznije, obvezama Irana koje iz njega proizlaze (Sporazum je potpisan u srpnju 2015.g. u Beču, a potpisnice su, osim Irana, i zemlje tzv. šestorice – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka).

Iran krši „slovo i duh“ tog Sporazuma, ali SAD za sada iz njega neće izići, izjavio je američki čelnik. Međutim, Trump nije potpisao dokument kojim se potvrđuje provedba sporazuma, kojeg je dužan (ne)potpisati svaka dva mjeseca i poslati ga na uvid Kongresu. Nakon što je to učinio u kolovozu, Trump ga u listopadu nije potpisao već je čitavu stvar oko dokazivanja iranskog „neposluha“  i američkih protumjera prebacio na Kongres. Pritom Bijela kuća Kongresu preporučuje ugrađivanje izmjena u sadržaj Sporazuma, koje bi se ponajprije odnosile na produljenje određenih sankcija Iranu vezano uz njegov nuklearni program i nakon 2015. godine. Ukoliko Kongres to ne učini, Trump je upozorio kako će onda on najvjerojatnije donjeti odluku o brzom izlasku Sjedinjenih Država iz tog Sporazuma kojeg podupiru sve zemlje potpisnice i veliki dio međunarodne zajednice, a, osim SAD-a, protive mu se Izrael i Saudijska Arabija, uz pojedine arapske monarhije Perzijskog zaljeva.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like