Bagdad zaprijetio vojnom intervencijom zbog kurdskog referenduma

Iračka vlada može izvršiti vojnu intervenciju ukoliko referendum o nezavisnosti autonomne regije na sjeveru zemlje, planiran za 25. rujna, „dovede do nasilja“, izjavio je u subotu, u intervjuu za Associated Press irački premijer i vrhovni zapovjednik iračkih oružanih snaga Haider al-Abadi.

„Kada vi (vlada Iračkog Kurdistana, op. GN.) kršite ustav, bacate izazov iračkim granicama i granicama (bliskoistočne) regije, onda je to javni poziv regionalnim državama za narušavanje granica Iraka, što je vrlo opasna eskalacija“, izjavio je također irački premijer.

Podsjećamo: irački parlament je 12. rujna usvojio rezoluciju kojom izražava prosvjed protiv provedbe referenduma o nezavisnosti Iračkog Kurdistana, a čelnik parlamenta, Al-Jaburi, izjavio je, kako parlament od iračke vlade zahtjeva „poduzimanje svih nužnih mjera za zaštitu jedinstva Iraka i otvaranje ozbiljnog dijaloga s vladom u Erbilu.

Međutim, parlament Iračkog Kurdistana je samo tri dana kasnije izglasao odobrenje porovedbe referenduma, za što je glasalo 65 od nazočnih 68 zastupnika, od ukupnog broja zastupnika parlamenta koji iznosi njih 111.

Ono što je u čitavoj ovoj stvari najopasnije i čega se, zapravo, najviše i boji vlada u Bagdadu, jest činjenica, da kurdistanska strana referendum nastoji provesti i na spornim teritorijima, između ostalog i u dijelovima regija Kirkuk, Ninava i Diala koje su izvan administrativnog teritorija Iračkog Kurdistana. Predsjednik Iračkog Kurdistana, Barzani, nedavno je izjavio, kako će u slučaju nepriznavanja rezultata referenduma od strane vlade u Bagdadu, Kurdi sami „iscrtati svoje granice“.

Još je jedan važan element oko ovog referenduma: njemu se protivi niz država Bliskog istoka, ali i Sjedinjene Države – glavni inozemni partner iračkih Kurda. Američka administracija smatra, kako će provedba referenduma u naznačeno vrijeme opasno pogoršati stanje u Iraku, gdje traje borba s terorističkom organizacijom „Islamska država“. Washington zato predlaže odlaganje referenduma za neko drugo vrijeme.





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like