Azijski trejderi doveli dolar u položaj „slobodnog pada“. Što Trump želi od dolara?

Dolar je u slobodnom padu. Nakon što je na američkom valutnom tržištu dosegao maksimalne iznose, rasprodaja dolara nastavila se u Aziji.

Pad indeksa američke valute nastavlja se već sedmi dan za redom. Trenutačno se pokazatelji tog indikatora nalaze na razini početka 2015. godine.

Zerohedge

U Aziji je upravo u tijeku široka rasprodaja američke valute. Tzv. azijski indeks dolara, koji prati tečaj dolara u odnosu na azijske valute, posljednja tri dana doživio je najveći pad od siječnja ove godine.





Zerohedge

Posebna tendencija pada dolara vidljiva je u odnosu na honghonški dolar. On je od 1983.g. oštro vezan uz američku valutu po tečaju 7,8:1, iako je bilo manjih tečajnih kolebanja. Trenutačno djeluje instrument pri kojem lokalna valuta može kolebati u odnosu na dolar u razmjeru 7,75-7,85 za jedan dolar.

Posebno je interesantno kako za ovim trendovima ne zaostaje niti kineski juan, pa je tako ofshorni juan snažno ojačao u odnosu na dolar. Općenito, sve azijske valute dinamično rastu u odnosu na američku. Danas ih predvodi malezijski ringit, koji je porastao za 0,7%.





U takvoj situaciji investitori obično traže utočište u plemenitim metalima, prije svega zlatu. Tako je i danas zlato znatno poskupilo – za 0,65%.

U svemu ovom treba naglasiti, kako je američki predsjednik Donald Trump predložio odustajanje od limita američkog državnog duga, a demokrati će ga u tome navodno poduprijeti. Republikanci su protiv te inicijative, iako ne svi. Pojedini analitičari poluglasno postavljaju pitanje, ne želi li ovim predsjednik Trump zapravo završiti s hegemonijom dolara?

S druge strane, može se raditi o tome, da tržište testira čvrstinu američkog Federalnog rezervnog sustava, tražeći povišenje kamatnih stopa i početak procesa smanjenja ravnoteže?

Mnogi stručnjaci uvjereni su kako će program smanjenja ravnoteže biti pokrenut već na skorom zasjedanju. Problem državnog duga je već riješen najmanje do prosinca, tako da nikakvih ozbiljnih prepreka u Federalnim rezervama niti nema.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like