AMERIKANCI UBILI VOĐU TALIBANA MULLU MANSURA

Geopolitika.news u svom nedavnom osvrtu na izvješće francuskih obavještajnih službi o aktualnom stanju u Afganistanu, spomenula je aktivnosti afganistanskih tajnih službi i političkog vodstva zemlje, i, u sklopu toga, najavila moguću likvidaciju čelnika talibanskog pokreta Mulle Mansura zbog njegovih bliskih odnosa s Pakistanom. Naime, Kabul i Washington žele minimizirati utjecaj Islamabada na talibane i za njihovog vođu žele nametnuti sebi blisku osobu (poveznica: http://geopolitika.news/analize/izvjesce-francuskih-obavjestajnih-sluzbi-stanju-afganistanu/).

I upravo se to sinoć i dogodilo. Jedan od zapovjednika vojnih snaga talibana potvrdio je likvidaciju čelnika tog pokreta Ahtara Mansura, u napadu američkih bespilotnih letjelica (dronova), u noći sa subote na nedjelju, 21/22, svibnja. Mulla Abdul Rauf priopćio je agenciji Associated Press, kako je Mansur ubijen u zoni afganistansko-pakistanske granice, izvjestio je BBC.

Ranije je glasnogovornik vojnog zapovjedništva SAD-a priopćio, kako je u zoni oko naselja Ahmad Bal, nekoliko bespilotnih letjelica napalo automobil u kojem se, prema pretpostavkama, nalazio mulla Mansur.

U administraciji afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija potvrdili su vijest o napadu, međutim, nisu mogli odgovoriti na pitanje o likvidaciji talibanskog vođe.

Prema riječima izvjesnog američkog službenika, zračni napad bio je odobren od strane predsjednika Baraka Obame. Vlasti Pakistana i Afganistana bile su izvješćene o vojnoj akciji, izjavio je glasnogovornik Stete Departmenta, ne pojasnivši pritom, je li im obavjest o tome predana ranije ili postfaktno.

Pentagon je u svojem priopćenju naveo, kako vojni službenici nastavljaju s istragom rezultata izvedenog napada ali da, praktički, ne sumnjaju u to da je vođa talibana ubijen.





Ukoliko se potvrdi smrt Ahtara Mansura, to će biti veliki udar za talibanski pokret, kaže BBC. Mansur je postupno učvršćivao svoj nadzor nad tim pokretom, privlačeći na svoju stranu druge utjecajne osobe iz te organizacije (pojedini zapadni mediji talibane nazivaju pokretom, neki organizacijom, a neki terorističkom organizacijom, op. ZM.), uključno sina i brata svog prethodnika mulle Omara, utemeljitelja Talibana ubijenog prije cca 2 godine. Imao je i sve veći utjecaj i na vojne i sigurnosne strukture Afganistana.

Mansur je za čelnika talibana postavljen u srpnju 2015. godine, a pod njegovim vodstvom pokret je obnovio svoju prijašnju snagu, a čak je privremeno uspio osvojiti i strateški važan grad na sjeveru zemlje – Kunduz. Mansuru se pripisuju i zasluge za sprječavanje snažnijeg prodora terorističkih snaga „Islamske države“ na afganistanski teritorij pod talibanskim nadzorom.

Vakuum vlasti, nastao njegovom smrću, iznova će izazvati borbu za vlast u talibanskom pokretu, a, ukoliko je vjerovati francuskim obavještajcima, vlada u Kabulu već od ranije ima svog favorita.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like