Amerikanci krstarećim raketama napali sirijsku vojnu bazu – reakcije (Video)

Prvi put od početka šestogodišnjeg sirijskog građanskog rata Sjedinjene Američke Države su izvršile veliki raketni napad na postrojbe sirijske vojske – konkretno –  na njihovu zrakoplovnu bazu s koje su nedavno poletjeli zrakoplovi u regiju Idlib, kojom prilikom je, po Zapadnoj verziji događaja, izvršeno bombardiranje kemijskim sredstvima, a po sirijsko-ruskoj napad na tamošnje skladište kemijskog oružja koje je bilo pod nadzorom terorističkih organizacija.

Prema informacijama iz Pentagona, napad krstarećim raketama Tomakawk iz Sredozemnog mora, s američkih brodova Ross i Porter, izvršen je jutros u 4:40 sati po lokalnom sirijskom vremenu. Ispaljeno je 59 raketa, a u napadu nisu sudjelovali američki saveznici. „Napad je izvršen u svrhu onemogućavanja režima za novo korištenje kemijskog oružja“, navodi se između ostalog u Pentagonu. Osim toga Pentagon je izjavio, kako se nastojalo „minimizirati rizik za osoblje baze“, u tom smislu i za ruske vojnike koji su se u njoj nalazili. Pentagon je, uspostavljenim komunikacijskim kanalima dviju strana o izbjegavanju incidentnih situacija u Siriji, upozorio rusku stranu da će izvršiti napad.

Pentagon sada procjenjuje rezultate napada, a prvotne informacije govore da je sirijskim zrakoplovima i helikopterima, kao i infrastrukturi same baze nanesena ozbiljna šteta, navodi se u priopćenju i dodaje, kako će to umanjiti sposobnost sirijske vlade za daljnju primjenu kemijskog oružja. „SAD posjeduje široki spektar vojnih varijanti“, odgovorio je predstavnik Pentagona na upit ruskog novinara o mogućnosti američkih daljnjih napada u Siriji.

Američki napad izvršen je na bazu sirijske vojske u regiji Homs, čiji je guverner Talal al-Barrazi izvjestio kako su poslje napada počeli požari, a po prvim informacijama poginulo je pet osoba, a ranjeno njih osam. Kasnije je izvješćeno da su poginuli civili koji su živjeli u selu nedaleko od sirijske zrakoplovne baze.

Predsjednik SAD-a Donald Trump napad je nazvao „proporcijalnim odgovorom“ na izvršeni napad sirijskih zrakoplova 4. travnja na civile u regiji Idlib, a tim činom predsjednik Trump je prešao crtu koju nije želio prijeći njegov prethodnik Barak Obama, koji se ograničavao na vojnu potporu sirijskoj oporbi. Pritom je zanimljivo podsjetiti na rečenicu Donalda Trumpa od prije nekoliko godina, kada je na svojoj Twitter stranici Obamu nazvao „glupim liderom“ i pozvao na nenapadanje Sirije jer to SAD-u neće donjeti ništa, a samo prijeti vrlo lošim posljedicama.

Sirijska oporba priopćila je u utorak da je u napadu sirijskih zrakoplova kemijskim oružjem na grad Han-Sheihun poginulo 80, a ranjeno 200 ljudi.​ Sirijska vojska odlučno je opovrgnula te otpužbe, a incident istražuje UN i Međunarodna organizacija za zabranu kemijskog oružja. Do sada nema nikakvih službenih priopćenja s njihove strane oko krivca za navedeni slučaj.





U svemu ovome bitno je podsjetiti i na to, da su zalihe kemijskog oružja koje je posjedovala sirijska vojska uspješno prenesene iz Sirije i uništene, o čemu je u siječnju 2016. godine spomenuta Međunarodna organizacija za zabranu kemijskog oružja i izvjestila, kazavši kako je sve kemijsko oružje unutar Sirije u potpunosti uništeno, a ta je organizacija 2013. godine za dobila i Mobelovu nagradu za mir  upravo zbog kemijskog razoružanja Sirije.

Jutrošnji američki napad nije bio neočekivan. Na njega su ukazivale izjave predsjednika Trumpa još iz srijede, kada je kazao da je sirijski predsjednik Asad ovim napadom „prešao mnoge granice“. Odmah iza američkog napada predsjednik Trump je izjavio kako je „on (Asad, op. g. GN.) narušio konvenciju UN-a o kemijskom oružju“. Između ostalog je kazao, kako se „izbjeglička kriza usložnjava i da se stanje u regiji nastavlja destabilizirati, ugrožavajući SAD i njegove partnere“.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je nakon službenih priopćenja iz Bijele kuće izjavio, kako pitanje Asadove budućnosti sada nije na dnevnom redu i da će po tom pitanju SAD koristiti Ženevske pregovore kako bi se polučio takav rezultat. Tillerson je također kazao kako Washington nije tražio dozvolu Moskve za jutrošnji napad, a optužio je Rusiju za to, da ona nije ispunila svoju obvezu o uništenju sirijskog oružja iz 2013. godine. SAD s velikom dozom sigurnosti smatra kako su sirijske vlasti nastavile koristiti nervni otrov sarin, kazao je državni tajnik i dodao, kako napad SAD-a po Siriji ukazuje na Trumpovu spremnost za „poduzimanje odlučnih poteza“.





Napade SAD-a podržali su i tamošnji jastrebovi iz Republikanske stranke, poput Johna McCaina, koji je pozvao na potpuno uništenje sirijskog zrakoplovstva i uspostavu sigurnosne zone za dostavu humanitarne pomoći. Član Vijeća za nacionalnu sigurnost u Kongresu Adam Shiff izrazio je mišljenje kako SAD više ne namjeravaju vršiti nove raketne napade na Siriju. Kongresmen Ron Paul iz redova Republikanske stranke, izjavio je kako je Trump prije napada morao zatražiti dozvolu Kongresa, jer, „iako mi ne podržavamo nasilje u Siriji, SAD nije izvrgnut napadu“.

Guverner sirijske regije Homs Talal Barazi izjavio je kako američki raketni napad služi ciljevima „oružanih terorističkih organizacija“ i „Islamske države“. Sirijska politika i sirijsko rukovodstvo, kaže on, neće se promijeniti. Taj napad nije bio prvi, a neće biti ni posljednji, izjavio je guverner Homsa u intervjuu sirijskoj nacionalnoj televiziji.

Ruska reakcija

Ruski predsjednik Vladimir Putin američke napade nazvao je agresijom na suverenu državu i narušenjem međunarodnog prava. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u blisko vrijeme namjerava izdati svoje priopćenje u svezi tog događaja, a Moskva će zatražiti i održavanje hitne sjednice VS UN-a.

Rusko Vijeće Federacije je priopćilo kako potezi Washingtona mogu dovesti u pitanje postignute sporazume sa sirijskom oporbom, u tom smislu i u Ženevskom procesu. Predsjednik tog Vijeća Viktor Ozerov ne isključuje kako ovaj događaj može prekrižiti daljnju suradnju između ruske i američke vojske u Siriji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like