Američki ultimatum Rusiji: ako Rusija ne prestane kršiti Sporazum o raketama malog i srednjeg dometa, poduzet ćemo mjere

Ukoliko Rusija ne prestane kršiti Sporazum o raketama male i srednje udaljenosti, SAD će poduzeti mjere ekonomskog i vojnog karaktera, izjavio je u petak, 8. prosinca, američki State Department.

U izjavi, sročenoj povodom 30. godišnjice potpisivanja tog Sporazuma, između ostalog stoji, kako će Sjedinjene Države „pokušati nagovoriti Rusiju na povratak poštivanju Sporazuma. … Ali SAD neće šutke promatrati kako Ruska Federacija  nastavlja razvijati vojne sustave, kršeći Sporazum“.

„Sjedninjene Države i dalje će nastojati pronaći diplomatsko riješenje ovog problema, međutim, također, sada razmatramo i ekonomske i vojne mjere usmjerene na uvjeravanje Rusije na poštivanje Sporazuma“, kaže se u izjavi State Departmenta.

Geopolitika.News pojašnjava, kako se u ovom posljednjem ne radi o neposrednoj američkoj vojnoj prijetnji Rusiji, već o upozorenju o nastavku američkog razvoja suvremenih oružanih sustava kojima će Rusiji biti nužno pronaći adekvatan protuodgovor. Naravno, to iziskuje veliki novac i, zapravo, ova američka izjava i nije ništa drugo doli poziv na novu utrku u naoružanju i opravdanje za razmještaj suvremenih američkih proturaketnih sustava (PRO štita) s pripadajućim moćnim radarima, na vanjskim obodima ruskih granica, poput onih nedavno instaliranih u Rumunjskoj i planiranih za razmještaj u Poljskoj, kao i onih ove godine instaliranih u Južnoj Koreji (THAAD) pod pokrićem sjevernokorejske nuklearne ugroze (ovom potonjem američkom potezu sinkronizirano se oštro protive Rusija i Kina).

Također treba napomenuti kako se Rusija i SAD već dugo vremena međusobno optužuju, kako baš suprotna strana krši odredbe Sporazuma o razvoju raketa srednjeg i malog dometa. Taj je sporazum vrlo važan, poglavito za Europu i Rusiju, jer se zabranom razvoja takvih raketa (dometa od 500-3000 km) smanjuje opasnost za njihove gradove i strateške industrijske zone budući da se eventualni sukobi na europskom prostoru sigurno ne bi vodili interkontinentalnim balističkim raketama. Npr. raketa srednjeg dometa sa zapada Rusije s lakoćom  može pokrivati veliki dio europskog kopna, a isto tako i obratno, takva raketa na istočnim granicama NATO saveza može pokrivati čitav europski dio teritorija Rusije, do Urala. Sve je to vrlo važno u kontekstu mogućeg osnaživanja tih raketa nuklearnim bojevim glavama, a u tom slučaju je suvišno govoriti što ti rizici znače. Rusija upravo to najviše i spočitava SAD-u, budući da s pozicije američkih nacionalnih interesa i sigurnosti takav sporazum ili njegovo kršenje po SAD ne znači previše jer ne predstavlja opasnost po američki državni teritorij zbog izoliranosti američkog kontinenta (on je izvan dometa tih raketa). On se može ticati jedino američkih vojnih objekata u Europi i Aziji. Ali s Rusijom je to sasvim drukčija priča.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like