Američki marinci vratili se u afganistansku regiju Hilmend

Postrojba od 300 američkih marinaca iznova je razmještena u najvećoj afganistanskoj regiji Hilmend, a ceremoniji njihovog dočeka, održanoj u subotu, 29. travnja, nazočio je i zapovjednik američkih i NATO snaga u Afganistanu general John Nicholson.

Inače, ta je postrojba u Afganistan došla u tajnosti još sredinom travnja. Pentagon i vlada u Kabulu su tek ovaj tjedan potvrdili tu informaciju. Marinci će ostati u Afganistanu 9 mjeseci i sudjelovat će u obuci i savjetničkim funkcijama afganistanske vojske i službi unutarnje siugurnosti za borbu protiv islamističkih pobunjenika.

Američki marinci su svoju bazu Leatherneck u Hilmendu napustili u listopadu 2014. godine, u okviru završetka vojne misije NATO saveza u Afganistanu. Ubrzo nakon toga počela su pristizati priopćenja o tome, kako su borci talibanskog pokreta počeli zauzimati teritorije u toj regiji. Tijekom siječnja 2017. godine postali su poznati planovi o ponovnom vraćanju marinaca na taj prostor, izvjestio je njemački Deutche Welle.

U Afganistanu je, u okviru misije obuke i konzultacija domaćih snaga sigurnosti ostalo oko 8400 američkih vojnika, kao i oko 5 tisuća vojnika iz drugih zemalja članica NATO saveza. Marinci su bili među prvim američkim postrojbama koje su prebačene u tu zemlju nakon 11. rujna 2001. godine i terorističkog napada na SAD.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like