Američki lovac srušio sirijski zrakoplov kraj Rakke – reakcija Moskve

Stožer međunarodne koalicije za borbu protiv „Islamske države“ potvrdio je, kako je u nedjelju, 18. lipnja, u 18:43 sati po lokalnom vremenu, američki lovački zrakoplov F/A-18E Super Hornet srušio sirijski vojni zrakoplov Su-22, koji je u zoni grada Rakke bacao bombe oko položaja oporbenih snaga iz sastava SDF-a („Sirijske demokratske snage“, čiju okosnicu čine kurdske postrojbe, op. GN.).

Sirijsko Ministarstvo obrane oštro je reagiralo na taj incident, izjavivši,  kako Amerikanci „žele zaustaviti sirijsku vojsku i njihove saveznike u borbi protiv terorizma, u vrijeme dok naša vojska i saveznici imaju velike uspjehe“.

U ponedjeljak je reagiralo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, priopćenjem ministra Sergeja Lavrova, kako će SAD trebati koordinirati svoje aktivnosti sa svojim partnerima i službenim Damaskom za riješenje sirijske krize. „Zone deeskalacije jesu jedna od mogućih varijanti zajedničkog pomaka naprijed. Pozivam sve na izbjegavanje jednostranih poteza, uvažavanje sirijskog suvereniteta i priključenje našem zajedničkom djelovanju koje je usuglašeno sa sirijskom vladom“, kazao je danas ruski šef diplomacije, podsjetivši na rezoluciju VS UN-a broj 2254 i druge dokumente UN-a koji se odnose na sirijski suverenitet.

Pozvao je sve strane na koordinaciju aktivnosti sa sirijskom vladom, poglavito kada je riječ o zauzimanju određenih područja zemlje zbog borbe protiv „Islamske države“. Upravo tako postupaju Rusija, Turska i Iran, izjavio je ministar Lavrov na konferenciji za medije.

Podsjećamo, međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om na teritoriju Sirije djeluje bez suglasnosti službenog Damaska ili odluke VS UN-a. Ovo nije prvi slučaj da je međunarodna koalicija napala snage sirijske vojske.

 





 

 

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like