Američka administracija planira nove pregovore s Rusijom o Ukrajini

Rex Tillerson želi imenovati posebnog izaslanika State Departmenta za pregovore o Ukrajini. On bi održavao diplomatski kanal s pomoćnikom ruskog predsjednika Vladislavom Surkovom.

Ukrajinska kriza je ona koja najviše opterećuje američko-ruske odnose. Ona je početak, a vjerojatno i svršetak klizenja tih odnosa u okvire slične negdašnjem Hladnom ratu, samo ovog puta bez ideološke razdjelnice. Stoga i ne čude nastojanja državnih elita dviju najmoćnijih zemalja svijeta da se pokušaju iznaći modaliteti koji bi vodili približavanju njihovih stavova glede ukrajinske krize, koja, sada je to već svima jasno, u podjednakoj mjeri ne odgovara ni Rusiji ni Zapadu. Potonji nije uspio uvedenim sankcijama baciti Rusiju na koljena, što mu je bio primarni cilj, a Rusija, neovisno što se uspjela izvući iz recesije i postavljene stupice koja bi je odvela u „nove“ 90-te godine prošlog stoljeća, ipak trpi brojne gospodarske posljedice koje usporavaju njezin sveukupni razvoj u ovo ključno doba najnovije tehnološke revolucije, kada bilo kakvo zaostajanje u tom pogledu može imati kobne posljedice po njezine dugoročne nacionalne interese i strategije. S druge strane, sve veće posljedice trpe i velike Zapadne tvrtke koje su morale napustiti unosno rusko tržište, zamrznuti postojeće projekte, pa čak ih i izgubiti u korist globalnih konkurenata, poput tvrtki iz Kine, Indije i drugih zemalja koje se nisu priključile proturuskim sankcijama i sveopćoj proturuskoj histeriji, poput Južne Koreje, Turske, bogatih arapskih zemalja.

A da se nešto po tom pitanju mijenja svjedoči i informacija iz američkog medija The Washington Post, koji je objavio, kako administracija Donalda Trumpa planira započeti pregovore s Rusijom, o mirnom riješenju sukoba na istoku Ukrajine. Navodi se kako američki državni tajnik Rex Tillerson smatra, da upravo Ukrajina može biti ona uporišna točka koja će dati podstrek sada propalom planu Donalda Trumpa za normalizaciju odnosa s Rusijom.

Američki medij navodi kako se sve to još uvjek nalazi u početnom stadiju, a da se Tillersonova ideja sastoji od „započinjanja mirovnih pregovora u koje je prošle godine stupila administracija Baraka Obame, s nadom, kako će, zahvaljujući novim okolnostima i licima, uspjeti dosegnuti bolji rezultat“. Prema pisanju The Washington Posta, Tillerson je već razmotrio tu inicijativu s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, a paralelno se odvija i „aktivni proces između dvaju ministarstava vanjskih poslova“ o planiranju nove strategije, u čemu sudjeluje i tim američkog potpredsjednika Mike Pencea.

Također se navodi kako državni tajnik Rex Tillerson želi imenovati posebnog izaslanika State Departmenta za pregovore o Ukrajini. On bi održavao diplomatski kanal s pomoćnikom ruskog predsjednika Vladislavom Surkovom.

U vrijeme prethodne administracije te pregovore je s američke strane vodila pomćnica državnog tajnika za Europu i Euroaziju Victoria Nuland, a njeni zadnji pregovori s Vladislavom Surkovom održani su u listopadu 2016. godine, svega mjesec dana uoči pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.





Upravo taj posljednji podatak, da su i demokrati tražili izlaz iz „slijepog tunela“ američko-ruskih odnosa, svjedoči o onom na što Geopolitika.News već odavno upozorava. Dvije vojne supersile će kad-tad morati sjesti za stol i dogovoriti suradnju ili barem modalitete riješenja gorućih svjetskih problema. A kada one budu razgovarale, svi će ostali međunarodni igrači stajati sa strane, šutjeti i čekati. I zato je malim državama, poput Hrvatske, upravo to najbolji recept za očuvanje vlastitih nacionalnih interesa, bez nepotrebnih iskakanja i želja za dodvoravanjem i dokazivanjem svoje savezničke odanosti. Jer jednom je netko davno rekao: savezništva, kao i prijatelji i neprijatelji se mijenjaju, a konstanta su jedino nacionalni interesi.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like