Afganistan odobrio dolazak vojnika iz UAE i Katara

Afganistansko Vijeće za nacionalnu sigurnost odobrilo je prijedlog o dolasku dodatnih stranih vojnika na teritorij svoje zemlje – iz UAE i Katara.

Vojni kontingenti dviju zemalja pridružit će se NATO-ovoj misiji u Afganistanu. UAE namjeravaju poslati svoje specijalce, a oba će kontingenta isključivo imati zadaće vezane uz obuku afganistanskih snaga sigurnosti i neće sudjelovati u neposrednim borbenim djelovanjima.

Zasijedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost održano je u Kabulu, pod predsjedanjem šefa države Ashrafa Ghanija. Broj novih vojnika, kao i njihov datum dolaska nisu priopćeni.

O namjeri UAE i Katara za slanje svojih vojnika u Afganistan prošli je tjedan priopćio zapovjednik američkih i NATO snaga u toj zemlji general John Nicholson . „Navodim kako ovo nije samo američka misija. U njoj sudjeluje 39 zemalja. Također su još dvije države nedavno predložile priključenje misiji – to su UAE i Katar“, kazao je američki general.

Podsjećamo: u studenom prošle godine, na sastanku ministara obrane NATO članica u Bruxellessu, po prvi puta je iznesen prijedlog o upućivanju vojnika iz ovih dviju arapskih država u Afganistan. Također treba kazati, kako je kontingent UAE već sudjelovao u misiji međunarodnih snaga u Afganistanu i da je u međuvremenu odande bio u potpunosti povučen. U ovoj vijesti je zanimljivo i to, da su UAE i Katar gotovo na granici izbijanja međusobnog sukoba i da dvije zemlje nemaju diplomatske odnose, kao i to da su UAE, skupa sa Saudijskom Arabijom, uveli potpunu kopnenu i zračnu blokadu te zemlje. To je posljedica teških optužbi tzv. arapskog kvarteta (Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat), naravno, na inicijativu i pod vodstvom Rijada – izrečenih prije točno godinu dana – da je Katar glavni sponzor bliskoistočnog terorizma. Kako će i hoće li zbog toga uopće dva vojna kontingenta surađivati na vrućom afganistanskom terenu nije poznato. Također, s obzirom da je Katar bio (i to je još uvijek ali u prikrivenoj formi) glavni sponzor „Islamske države“, ostaje za vidjeti, hoće li to imati učinka na sigurnosno stanje u Afganistanu, poglavito glavnom gradu Kabulu, u kojem su se posljednjih mijeseci intenzivirali teroristički napadi „Islamske države“.
 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like