Abu-Kamal još nije u potpunosti pod nadzorom sirijske vojske

Stanje u ključnom sirijskom strateškom gradu na istoku zemlje Abu-Kamalu još je uvjek složeno. Nakon prošlotjednih izjava o njegovom oslobođenju od strane sirijske vojke i njezinih saveznika na terenu, pa ponovnom kratkotrajnom zauzimanju od strane postrojbi „Islamske države“ (za koje su rusko i sirijsko vojno zapovjedništvo nedavno izjavili da se slobodno kreću kroz zonu pod zaštitom SAD-a i o tome objavili fotografije), prekjučer su ISIL-ove snage uspjele ući u istočni dio grada i zauzeti njegovo priobalje uz rijeku Eufrat. Do noći 19. studenog sirijska vojska i njezini saveznici – afganistanski „Fatimion“, pakistanski „Zainabion“, irački „Haidarion“, libanonski „Hezbollah“ i specijalne snage iranskog Korpusa straže islamske revolucije – pokretanjem novog koordiniranog napada uspjele su očistiti te dijelove grada. Treba naglasiti kako po teroristima u toj zoni permanentno djeluju i ruski strateški bombarderi koji polijeću sa svojih baza u Rusiji i lete preko iranskog i iračkog zračnog prostora. Oni su djelovali i sinoć i u ponedjeljak u jutro.

Sve to govori o složenosti stanja na samom terenu ali još i više o strateškoj važnosti toga grada, o čemu je Geopolitika.News već u više navrata opširno pisala u svojim analizama. A kolika je važnost Abu-Kamala i po sam Iran (kroz grad prolazi autocesta Damask – Deir ez-Zour – Bagdad) svjedoči i danas objavljena vijest iz ruskih vojnih izvora, da je sinoć u tom gradu osobno boravio zapovjednik specijalnih snaga „Quds“ iranskog Korpusa straže islamske revolucije, brigadni general Qasem Soleimani.

Prema informacijama „Islamske države“, džihadisti su uspjeli izvesti „uspješan protunapad“ na sjeverni i istočni dio grada.

Trenutačno u gradu počinje razminiravanje. Od jutra traje čišćenje obalne zone s ciljem potrage za skrovištima i tunelima ISIL-ovih boraca. Lokalni stanovnici potvrđuju vođenje borbi u istočnim dijelovima Abu-Kamala, odakle dopiru pucnjava i eksplozije granata.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like