10 glavnih geopolitičkih rizika!

U svom redovitom kvartalnom izvješću, Global Investment Outlook Q4 2017, objavio je analizu investicijske tvrtke BlackRock koja procjenjuje geopolitičke rizike koji mogu snažno utjecati na svjetska tržišta.

Analitičari, općenito, prate razvoj 10 glavnih geopolitičkih rizika, ali su u IV. kvartalu 2017. godine odredili 5 glavnih rizika, koji, mogu imati najveći utjecaj na tržišta.

Pregovori o trgovinskom sporazumu NAFTA

Četvrti krug pregovora o NAFTA-i je završio, a Kanada i Meksiko su odbacili američke prijedloge koje oni smatraju prestrogim. Međutim, novi potezi daju razloga za pretpostavku kako u pregovorima može doći do nevelikog napretka vezano za manje sporna pitanja. Pregovori, naravno, još nisu završili, a slijedeći krug zakazan je za prosinac u Meksiku.

Stručnjaci Blackrocka smatraju kako će oni završiti uspješno početkom 2018. godine. Međutim, odnedavno su nade u takav završetak postale manje, uzimajući u obzir oštar stav američkih pregovarača i prijeteću retoriku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, što je dovelo do porasta neizvjesnosti.

Sjeverna Koreja





Po pitanju ove zemlje analitičari razmatraju njezin nuklearni program kao temeljnu ugrozu regionalne stabilnosti, sigurnosti SAD-a i neširenja atomskog naoružanja. Ugroza oružanog sukoba je porasla, smatraju analitičari, uključujući u to i lansiranje sjevernokorejskih raketa iznad Japana. Tu se onda razmatra i agresivna retorika sa strane i SAD-a i Sjeverne Koreje.

Sve skupa je povisilo mogućnost da jedna od strana može učiniti pogrešku ili učiniti nepredviđeni korak. Međutim, stručnjaci za sada ipak smatraju kako je vjerojatnost za početak općeg rata niska jer je cijena za obije strane previsoka. Ovakve procjene potvrđuju i prethodne stavove analitičara Geopolitika.Newsa kako do nikakvog, a tim prije do atomskog rata na Korejskom poluotoku neće doći.

Umjesto rata, analitičari BlackRocka očekuju povećanje amerčkog političkog pritiska, što će dovesti do jednostranih sankcija i pritisaka na Kinu.





A upravo je s tim povezan i slijedeći rizik:

Pogoršanje američko-kineskih odnosa

Napetosti između dva svjetska gospodarska diva s vremenom će rasti. Dvije države se mogu naći u stanju sukoba, poznatog kao „Thucydides Trap“, koji označava stanje sukoba između postojeće snažne države i države s rastućom snagom.

Sukob raste zbog trgovine i pristupa tržištima. S ekonomske točke gledišta takvi sporovi mogu negativno utjecati na tržišta, kao i na određene gospodarske sektore.

Vojne aktivnosti SAD-a protiv Sjeverne Koreje ili incidenti u Južno-kineskom moru također mogu imati ozbiljnje negativne utjecaje na odnose dviju mega-država. Ukoliko govorimo o tržištima, aktivi s visokim rizikom nalaze se pod ugrozom.

Neovisno o svemu, analitičari smatraju kako će Kina i SAD u kratkoročnom razdoblju izbjegavati otovrene sukobe i nastojati iskoristiti posjet američkog državnog tajnika Rexa Tillersona Pekingu kako bi obnovili suradnju.

Osim ovih, naravno, postoje i drugi geopolitički rizici po tržišta, na koje BlackRock obraća pozornost:

veliki hakerski napadi (ugroza za cijeli svijet); terorisrički napadi (ugroza za cijeli svijet); sukob NATO – Rusija (ugroza za Rusiju, SAD, Veliku Britaniju, EU); sukob u Južno-kineskom moru (ugroza za Kinu, Japan, SAD, Sjevernu Koreju; eskalacija sukoba u Siriji i Iraku (ugroza za Siriju, Irak, SAD); fragmentacija Europske unije (ugroza za EU, Veliku Britaniju); i, konačno, sukob u Perzijskom zaljevu (ugroza za države Bliskog istoka).

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like