Zapadne zemlje, duboko uvjerene kako se može ponoviti još jednom Gorbačov ili Jelcin, na čelu Rusije žele vidjeti liberalnog, uz to i sebi podređenog, „kooperativnog“ političara. Stoga je Aleksey Navalni, odvjetnik i oporbeni lider trebao biti osoba na koju su mogli „tipovati“, ali ih je Putin preduhitrio, te zbog „kršenja propisa u vezi organiziranja demonstracija“ zatvorio ovog, po zapadnim mjerilima „osvjedočenog borca protiv korupcije“.

Na upravo održanim predsjedničkim izborima u Rusiji, Vladimir Putin osvojio je još jedan mandat – po četvrti put bit će predsjednik i vodit će Rusiju sljedećih šest godina, sve do 2024.g. Izbori su održani 18. ožujka, na dan kada je prije četiri godine Krim vraćen u sastav Rusije. Građani Rusije doživjeli su to kao  veliki uspjeh koji je znatno pridonio rastu popularnosti predsjednika Putina, a  povjerenje ruske javnosti u njegov način upravljanja Rusijom odrazilo se i na rezultate posljednjih izbora. Predsjednik Putin sa 77% glasova birača, ostvario je najuvjerljiviju izbornu pobjedu do sada, nesporni politički uspjeh, koji  Zapad, potpuno obuzet proturuskom histerijom, nije spreman probaviti. Na neki način, velikom izlaznošću i velikom potporom Vladimiru Putinu, građani Rusije poslali su svojevrsnu poruku Zapadu – ruska država vlasništvo je ruskog naroda, a o vlastitom predsjedniku odlučivat će samostalno.

Za Zapad bi ponovni izbor Vladimira Putina, zapravo, trebala biti dobra vijest, međutim, ona to nije! Zapadne zemlje, duboko uvjerene kako se može ponoviti još jednom Gorbačov ili Jelcin, na čelu Rusije žele vidjeti liberalnog, uz to i sebi podređenog, „kooperativnog“ političara. Stoga je Aleksey Navalni, odvjetnik i oporbeni lider trebao biti osoba na koju su mogli „tipovati“, ali ih je Putin preduhitrio, te zbog „kršenja propisa u vezi organiziranja demonstracija“ zatvorio ovog, po zapadnim mjerilima „osvjedočenog borca protiv korupcije“. Sjedinjene Države i njihove saveznice okupljene u NATO-u nikako da shvate kako Rusija nije samo europska, već i iznimno prostrana azijska zemlja. Rusija nije ni Zapad, ni Istok, na neki način riječ je o zasebnoj i vrlo složenoj civilizaciji, u kojoj liberalna demokracija nije uvijek model kojem se teži. Zapad ne razumije ni psihologiju Rusa – u slučaju sasvim slobodnih izbora, zapadne bi se političke elite mogle iznenaditi i suočiti s činjenicom da bi Rusi radije glasovali za kandidate autoritarnog tipa (neofašiste ili neokomuniste) nego za prozapadnu oporbu, koja, jednostavno, unatoč svim američkim pokušajima organizacije „obojane revolucije“, ne uspijeva zadobiti povjerenje naroda.

Za Zapad, Putin je svakako stabilan i predvidljiv partner, pozicioniran u političkom centru, međutim, njegovo odbijanje da nastavi voditi „vazalnu“, samoubilačku, ali prozapadnu politiku, njegova uloga u obnovi tradicionalne ruske državnosti, kao i niz poteza kojima je Rusiju učinio međunarodno relevantnom državom, razlogom su vrlo napetih i bitno pogoršanih odnosa sa SAD-om, NATO-om i EU. Putin je odlučio ići putom oživljavanja suverenog statusa Rusije, spašavanje Rusije bio je najteži, ali jedini mogući izbor, zbog čega ga je na kraju njegovog drugog mandata, američki časopis Time proglasio čovjekom godine “koji je Rusiji vratio status svjetske sile”.

Gdje su korijeni ovako visoke popularnosti lidera Kremlja u ruskom narodu? Na žalost, Rusi imaju svježe i vrlo bolno sjećanje na razdoblje „demokracije“ pod patronatom svojih zapadnih učitelja. Naime, za razumijevanje sadašnjih, eskalirajuće loših i napetih odnosa Zapada i Rusije, vrlo je važno podsjetiti se na njihove relacije tijekom devedesetih godina 20. stoljeća, u kojima je euroatlantska politika imala presudan utjecaj na rusku gospodarsku, društvenu, ali i političku realnost. Rusija je tijekom 90-tih proživjela iznimno teško razdoblje zahvaljujući upravo zapadnom konceptu ruske tranzicije koji je zemlju doveo do gospodarskog rasula, ali i unutarnjih nemira, separatističkih pokreta i terorističkog nasilja. Rusija je u prvoj polovici devedesetih zapala u tešku bijedu i siromaštvo, a rastuće nezadovoljstvo građana dovelo je do velikih socijalnih nemira, ali i previranja na ruskoj političkoj sceni. Prozapadno orijentirana Jelcinova unutarnja i vanjska politika bila je snažno limitirana postupcima Zapada, koji, unatoč proklamiranom strateškom partnerstvu, zapravo Rusiju nikada nije tretirao, kao ekonomski i politički ravnopravnog međunarodnog aktera. Kanadska autorica Naomi Clein, u svojoj knjizi Doktrina šoka, značajan je dio posvetila upravo odnosu američke administracije prema tranziciji Rusije. Autorica smatra kako je odbijanje predsjednika Georga Busha, starijeg, i čelnih ljudi njegove administracije da osiguraju značajna ekonomska sredstva za oporavak posrnulog ruskog gospodarstva, i inzistiranje na neoliberalnim reformama, tvrdoj „šok terapiji“, gurnulo Rusiju “u njezin hobbesovski košmar”  što potvrđuju i riječi Jeffreya Sachsa, tadašnjeg savjetnika MMF-a koji navodi kako je “Rusija pala kao žrtva unutarnjeg američkog sukoba, jer su mnogi moćnici u Washingtonu i dalje vodili hladni rat. Ruski ekonomski slom smatrali su geopolitičkom pobjedom, odlučnom pobjedom koja je Sjedinjenim Državama osigurala premoć.”

Analizirajući političke i gospodarske prilike u Rusiji početkom devedesetih, Clein tvrdi kako je ključni propust ili namjerni čin američke politike Bushove, ali poslije i Clintonove administracije prema Rusiji bilo upravo nepostojanje cjelovitog plana pomoći ruskoj ekonomiji. Autorica navodi kako je Marshallov plan, tj. program američke ekonomske pomoći porušenoj Europi nakon Drugog svjetskog rata “bio najmoćnije oružje ikad dopremljeno na ekonomsku bojišnicu” koji je revitalizirao gospodarstva zapadne Europe, ali i ostvario ciljeve američke politike na način da je ojačao kapitalizam, euroatlantsko savezništvo i dominaciju Amerike u međunarodnim odnosima. Raspadom Sovjetskog Saveza, dogodilo se nešto sasvim drugo – od strane Zapada nametnuta politika laissez faire, odvela je Rusiju u kaotičnu gospodarsku i političku situaciju, bez mogućnosti stabilizacije i gospodarskog oporavka.

Putin, koji je naslijedio Borisa Jelcina po njegovom povlačenju 31. prosinca 1999., za predsjednika je biran 2000., 2004., i 2012., bio je premijer od 2008. do 2012. Već po dolasku na vlast Putin je nizom poreznih i financijskih reformi, reformom mirovinskog sustava i stambenog fonda stubokom promijenio Rusiju i doslovno od bijede (koju su im namijenili zapadni dobrotvori) spasio najveći broj građana Rusije. Tada novi ruski predsjednik, ekonomsko propadanje zemlje zaustavio je na način da je Jelcinove oligarhe stavio pod svoj nadzor, građanima podigao standard i okrenuo se stvaranju  Euroazijske ekonomske unije. Zaslužan je za očuvanje teritorijalne cjelovitosti zemlje i jačanje ruske državnosti. Putin je osigurao unutarnju stabilnost zemlje, riješio situaciju u Čečeniji, Južnoj Osetiji i Abhaziji, vratio Krim, i najzad vojnom kampanjom u Siriji i porazom terorista „kalifata“, Rusiji definitivno povratio status supersile. Naime, nakon što se Obamina administracija djelomično  povukla sa Bliskog istoka, nastao je „prazan prostor“ koji je Rusija zauzela ulaskom u sirijski sukob na strani sirijskog predsjednika Bashara al Assada, a uspostavom novih savezništava s Iranom i Turskom okončano je razdoblje međunarodne izolacije.

Ipak, aneksija Krima postala je povijesni izazov za Rusiju. Transatlantski politički stratezi zaigrali su na kartu Maidana, a zbog povratka Krima u okrilje Rusije pokrenuli su “rat sankcijama” protiv Moskve. Već od 2014.g., SAD-e i Rusija nalaze se u svojevrsnom ratu koji je do sada bio najvećim dijelom informativan, a u kojem su prijetnje američkoj nacionalnoj sigurnosti i interesima vrlo često konstruirane uz pomoć izmišljenog diskursa i narativa. Uz snažnu proturusku propagandu, uvedene međunarodne sankcije koje su u međuvremenu i nekoliko puta proširene, „rat“ su podigle na gospodarsku razinu, a situacija s Krimom, Donbasom, kao i ulazak Rusije u sirijski sukob, dodale su mu i vojnu dimenziju.

Ipak, ekonomski pritisak konačno je primorao rusku vladu i vodstvo na diversifikaciju gospodarstva, okretanju industriji, sektoru visoke tehnologije, vojnoj industriji, poljoprivredi i realnom sektoru. U svom predizbornom govoru, od 1. ožujka 2018.g. Putin je naglasio i vrlo važne socijalne prioritete razvoja zemlje: očuvanje nataliteta kako bi negativni demografski trendovi bili prevladani (ruski je natalitet u porastu), ulaganje u prevenciju bolesti osobito radno aktivnog stanovništva, programi potpore starijoj populaciji (rast mirovina), jačanje zdravstvene zaštite, osiguranje mogućnosti kupovine stanova kroz dostupnost jeftinih kredita. Rast ruskog gospodarstva, rast u području zdravstvene usluge i obrazovanje, „pila je naopako“ u odnosu na zapadne politike stalnih restrikcija i privatizacija javnih usluga. Putin je time Zapadu poručio kako su uzaludni pokušaji da se sankcijama zaustavi razvoj Rusije, te još jednom pozvao na dijalog.

Ruska poruka američkim vladajućim elitama, unatoč viđenim „borbenim prezentacijama“, zapravo je bila vrlo jednostavna – unatoč sankcijama, manipulacijama cijenama energije, Rusija nije i neće tehnološki zaostajati. Razvoj nove generacije oružanih sustava jasan je pokazatelj fundamentalnih istraživanja u Rusiji u sferama nano-tehnologije i umjetne inteligencije. Rusija je pronašla i implementirala asimetričan odgovor koji cijeli američki ABM sustav čini beskorisnim i zastarjelim. Postalo je sasvim jasno kako je Rusija u ovom trenutku nedvojbeno nuklearno nadmoćna u odnosu na Sjedinjene Države. Ipak, Putin nije pokazao niti teritorijalne, niti hegemonističke ambicije, kao ni namjeru da napadne bilo koju zemlju. Novo oružje tek je nužan odgovor na čvrsto odbijanje Zapada prihvaćanja suradnje s Rusijom, i namjeru da ovu veliku euroazijsku zemlju, u srcu „Heartlanda“ okruži vojnim bazama i ABM sustavima.

Uz stalne kritike UN-a zbog potpore sirijskom predsjedniku Assadu, kao i uvođenje novih američkih sankcija zbog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016.g., Putinovu predizbornu kampanju obilježila je afera Skripalj – trovanje dvostrukog rusko-britanskog tajnog agenta Srgeja Skripalja i njegove kćeri, tijekom koje su Velika Britanija, a zatim i Sjedinjene Države, Francuska i Njemačka unaprijed proglasile Putina krivim za napad bez konkretnih dokaza.

Američka je strategija i dalje usmjerena na obuzdavanje Rusije i širenja njezinog utjecaja. Cilj je posvemašna politička i diplomatska izolacija Rusije iz međunarodne zajednice. Nakon ovih izbora, Rusija će zasigurno nastaviti svoju borbu sa sankcijama, držeći se relativno pasivne i izbjegavajuće pozicije u mogućim konfliktnim situacijama koje će „neokonsi“ (američki neokonzervativci) uvijek glasno tumačiti kao znak slabosti. Ruski cilj je sasvim jasan – postupan i miran raspad američke dominacije, zamjena unipolarnog svijeta kojim vlada jedan hegemon višepolarnim, u kojem će postojati suverene zemlje i međunarodno pravo. Stoga su svi nasilni ishodi zapravo nepoželjni, strpljivost i fokus daleko su važniji za budućnost međunarodnih odnosa od brzih reakcija. Putin je toga svjestan, njegov četvrti mandat zasigurno će biti posvećen pozicioniranju Rusije na mjestu jedne od tri supersile. Putin kao promotor novog modela upravljanja državom, ali i novog modela međunarodnih odnosa, „trn“ je u oku Zapada, stoga novi zalet u optužbama i jačanje atmosfere proturuske histerije imaju za cilj zaoštravanje međunarodnog odnosa prema Rusiji. Strategija u kojoj se s ekonomskih sankcija prešlo na političku i diplomatsku izolaciju, te blokadu Rusije u međunarodnim institucijama, kratkovidna je politika Zapada koja će dodatno destabilizirati Europu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Američki predsjednik Donald Trump telefonski je nazvao ruskog kolegu Vladimira Putina i čestitao mu na pobijedi na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Rusiji, javio je ured ruskog čelnika u Kremlju.

Dvojica državnika također su razgovarala o aktualnim pitanjima iz međunarodne politike.

U službenom priopćenju Kremlja navedeno je slijedeće: „Vođe su se zauzele za razvoj praktičnog djelovanja po raznim smjerovima, između ostalog i po pitanju osiguranja strateške stabilnosti i borbe protiv međunarodnog terorizma. Također je naglašena važnost koordinacije napora u ograničenju utrke u naoružanju.“

Također su izjavili kako je nužno brzo riješenje stanja u Siriji i Ukrajini, a izrazili su zadovoljstvo smanjenjem napetosti na Korejskom poluotoku. Razgovarali su o razvoju daljnjih bilateralnih kontakata, između ostalog i zbog nedavne promjene na čelu State Departmenta. Poseban interes dvojica državnika iskazala su po pitanju mogućnosti susreta na najvišoj razini tj. između njih dvojice.

Glasnogovorništvo Kremlja razgovor je ocijenilo konstruktivnim i radnim, orjentiranim na prevladavanje nakupljenih problema u američko-ruskim odnosima.

Predsjednik Trump razgovor je ocijenio „vrlo dobrim“, dodavši, kako se može susresti s ruskim vođom „u ne tako dalekoj budućnosti“.

Sada se postavlja glavno pitanje, što će na sve ovo reći ljuti Putinovi protivnici na Zapadu, koji već danima na sav glas urlaju o izbornim manipulacijama u Rusiji. Čini se kako Trump za njihovu galamu baš i ne mari previše. Također će biti zanimljivo čuti i britansku reakciju na razgovor dvojice državnika, s obzirom da je upravo London uoči ruskih izbora pokrenuo pravu proturusku histeriju u jednom dijelu međunarodne zajednice, zbog navodne ruske umješanosti u trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeya Skripala i njegove kćeri na britanskom teritoriju, što Moskva oštro demantira i optužuje London za pokušaj destabilizacije Rusije uoči izbora i svjetskog nogometnog prvenstva.

 

Bilo bi potpuno nerazumno,  gledano s izraelskih pozicija, ne iskoristiti islamistički ekstremizam i uz pomoć njega ne umanjiti moć Izraelu najopasnijih arapskih država ili ih čak razoriti. Bezbroj je indicija o tihoj suradnji i, u najmanju ruku, suživotu Izraela i sunitskih islamističkih i terorističkih organizacija, uključujući i ISIL.

Kada bi se kaos bliskoistočnih kanibaliziranih ratova, u kojima se jedva razaznaje tko, zapravo, protiv koga i zašto ratuje, i što je najvažnije, koji su stvarni učinci zaraćenih strana, mogao na trenutak zaustaviti u vremenu i prostoru, zamrznuta slika ratišta  jasno bi pokazala kako je jedini regionalni stvarni dobitnik nitko drugi do Izrael. Država koja, formalno, osim povremenih zračnih napada i upada u sirijski zračni prostor i, dakako, kopnenih vojnih intervencija na području Gaze, ne sudjeluje u ključnim ratovima velikog bliskoistočnog obračuna – Siriji, Iraku i Jemenu, pribavila je tim ratovima za sebe najveće probitke. To  jasno proizlazi iz račlambe zamrznute slike bliskoistočnog ratišta u kojoj je moguće eliminirati kratkoročno važna zbivanja kao što su pojedinosti o tome tko je gdje i kada napredovao ili se povlačio i tko je i gdje pretrpio poraze u pojedinačnim bitkama, bojevima i okršajima.

Uvidom u geopolitičke učinke bliskoistočnog ratovanja na dugoročnoj strateškoj razini, i što je izuzetno važno, u povjesnom kontekstu, zaključak o izraelskim geopolitičkim dobicima je jednostavno neizbježan. Glede vanjskih sila, neposredno ili posredno uključenih u sukobe, najveći dobitnik je, dakako, SAD, čija politika postupno popravlja štetu koju je pretrpjela uspješnom ruskom vojnom intervencijom i djelovanjem nesposobne Obamine administracije. Pored SAD-a, Rusija je također kao vanjska sila dobitnik bliskoistočnih ratovanja jer je u izvjesnoj mjeri uspjela revitalizirati svoju bliskoistočnu ulogu. Uspješnim vojnim djelovanjem istovremeno je oslobodila i prostor za samostalan nastup lokalnih aktera, posebice Turske, Saudijske Arabije i Irana, što je dodatno potkopalo američke pozicije. Iako je tursko djelovanje u velikoj mjeri usklađeno s američkim planovima, ipak uzimnje veće samostalnosti u odlučivanju od strane Ankare i nametanje svojih rješenja u odnosu na Kurde umanjilo  je američki autoritet i oslabilo pozicije Washingtona. No sada Amerikanci ipak postupno ojačavaju svoje pozicije, prije svega neposrednim vojnim djelovanjem i potporom pojedinim grupacijama sirijske oporbe, bolje reći dijelova holdinga islamističkog terora. Dakle, dobitnici dosadašnjih ratovanja od vanjskih sila su prije svega SAD i Rusija, a apsolutni regionalni dobitnik je Izrael.

Izrael je, jednostavno rečeno, tijekom višegodišnjih bliskoistočnih ratovanja, u kojima je izuzetno  rijetko sudjelovao, posebice nakon intervencije u Libanonu 2006. godine koja je prošla s dvojbenim rezultatima, izgubio sve svoje najveće i najopasnije neprijatelje. Praktički su nestale države koje su Izrael mogle ozbiljno ugroziti na vojnom planu,  ili je njihova vojna  moć potpuno uništena njihovim pretvaranjem u propale državne entitete. U vjetrovima rata nestali su Irak i Sirija kakvi su nekad bili, kao države s organiziranom vojnom silom, dovoljno moćnom da vojno ugroze izraelsku državu ili čak dovedu u pitanje njezin opstanak. Sirija rastrgana ratom i podjeljeni Irak to više nisu u mogućnosti.

Arapsko izraelski ratovi, započeti davne 1948. godine, samo dan nakon proglašenja izraelske države, upornim i dugogodišnjim djelovanjem američke i izraelske političke i vojne sile s vremenom su se pretvorili u međuarapske ratove, a potom u arapsko-perzijske ratove i na kraju u veliki, suludi sukob sunitskog i šijitskog islama u kojem nikada nitko neće pobijediti ali će trajati još desetljećima. On se odvija na terenu, kao posrednički sukob Irana kao šijitske sile, i s druge strane Turske, Saudijske Arabije i njihovih saveznika kao sunitskih sila, za podjelu plijena na bliskoistočnom zgarištu.

Izrael je jednostavno ispao iz fokusa arapskoga interesa i aktivno je još samo njegovo sučeljavanje s Iranom. Za cijelo vrijeme eskalacije bliskoistočnih ratova nakon izvanjski induciranih islamističkih revolucija tzv. arapskoga proljeća, Izrael je glumio suzdržanost i tobože stajao po strani, iako je svim elementima svoje „meke i tvrde moći“, posebice uz pomoć svog izuzetno moćnog i na terenu učinkovitog obavještajnog sustava bio duboko uključen u sve što se zbivalo.

Izraelska politika zapanjujuće je dobro odradila svoj posao u korist izraelske države, blefirajući nezainteresiranost za zbivanja pokrenuta tzv. arapskim revolucijama, javno iskazujući pritom svoju želju nemiješanja u međuarapske sukobe i revolucionarna zbivanja u pojedinim arapskim državama. Da je tome uistinu tako izraelska država ne bi opstala ni godinu dana u vječnom kaosu arapskoga svijeta i općem neprijateljstvu,  a ne 70 godina.

U iskazanu suzdržanost Izraela stoga nitko razuman ne može vjerovati. Čak, štoviše, izraelska politika uz potporu američke zapravo je profilirala bliskoistočne sukobe i unutar-arapska i među-muslimanska razračunavanja prema svojim potrebama, za što je pak imala dovoljno dobrih startnih pozicija i s obzirom na tradicionalne  odnose u arapskom i muslimanskom svijetu gdje neprijateljstva i raskoli traju ne samo  desetljećima nego i stoljećima. Izrael je tu unutarnju slabost koalicije svojih protivnika iz davne 1948. godine, kada su sve arapske države složno pokrenule rat protiv njega, iskoristio najprije za njihovo razjedinjavanje,  zapravo  disoluciju jedinstvenoga arapskoga korpusa usmjerenog protiv izraelske države, a potom, kada ih je međusobno do krajnih granica razjedinio i uvukao u međusobne sukobe, u čemu su mu i sami Arapi beskrajno mnogo pomogli, pristupio je uništavanju pojedinačnih arapskih nacionalnih dražva. Nije potrebno niti naglašavati kako su mu u tome nesebičnu pomoć pružili i sami Arapi,  zaslijepljeni međusobnim sukobima i mržnjom.

Izrael je pritom u velikoj mjeri koristio razne nedržavne subjekte arapske politike, posebice dijelove palestinskog oslobodilačkog pokreta. Proganjajući ih diljem arapskog svijeta postigao je početnu destabilizaciju svih država u kojima se političko vodstvo palestinskoga pokreta, zajedno sa svojim vojnim elementima pojavilo. Tako je Izrael, morbidno, Palestince protjerane s teritorija koje je zauzeo dodatno iskoristio protiv ostatka arapskoga svijeta i arapskih država. Tako su u  Jordanu 70.- ih godina, gdje su palestinske izbjegličke organizacije zajedno sa svojom vojnom strukturom našle utočište od izraelske države, pokušale stvoriti paralelnu vlast u zemlji,  u čemu ih je spriječila brza i oštra intervencija jordanske vojne sile pod kraljem Husseinom, tijekom tzv.“Crnog rujna“. No u Libanonu, u koji se političko i vojno vodstvo palestinskog otpora potom preselilo, izazvalo je rušenje krhke ravnoteže koja je postojala između libanonskih muslimana – šijita i sunita, i kršćana. Direktnim utjecajem izraelskih obavještajnih službi na  pojedine aktere sukoba koji se razvio unutar Libanona i potom prerastao u građanski rat, posebice povezivanjem s pojedinim  kršćanskim frakcijama i naoružanim milicijama, izraelska politika je, iskoristivši u početnoj fazi organizacije palestinskoga otpora za destabilizaciju Libanona, uspjela  nastale sukobe profilirati u nesmiljeni građanski rat desetaka različitih milicija i oružanih formacija. Građanski rat i direktna izraelska vojna intervencija koja je potom uslijedila u Libanonu i  završila okupacijom glavnog grada Bejruta, potpuno je uništila libanonsku državu koja se do današnjega dana nije oporavila.

Izrael je koristio svaku i najmanju slabost  arapskoga svijeta u svoju korist. Slijedeći destabilizirajući faktor u razjedinjavanju Arapa i uništenju njihovih država nakon izbjegličkih  palestinskih organizacija koje Izrael iskoristio za svoje ciljeve je islamistički ekstremizam. Bilo bi potpuno nerazumno,  gledano s izraelskih pozicija, ne iskoristiti ga i uz pomoć njega ne umanjiti moć Izraelu najopasnijih arapskih država ili ih čak razoriti. Bezbroj je indicija o tihoj suradnji i, u najmanju ruku, suživotu Izraela i sunitskih islamističkih i terorističkih organizacija uključujući i ISIL. Logično, jer nikakva Al-Qaeda ili ISIL i slične umotvorine holdinga islamističkog terora dugoročno gledano ne mogu ugroziti izraelsku državu. Oni jednostavno nemaju tu moć kakvu su imale nacionalne arapske države kao što su bile  Sirija ili Irak,  s organiziranom državnom vojnom silom, opremljenom suvremenim oružnim sustavima. Izraelska politika je procijenila kako je za opstanak izraelske države i geoprojekciju njezinih geopolitičkih ali i ekonomskih interesa na Bliskom istoku povoljnije biti okružen većim brojem neregularnih vojnih postrojbi različitih islamističkih organizacija nego neprijateljskim, arapskim državama s konvencionalnim,  dobro organiziranim i opremljenim vojskama, koje su stalno iskazivale namjeru razvijanja vlastitih raketnih i nuklearnih programa  i u tom smjeru  poduzimale  konkretne poteze. Indikativno, ni islamističke vojne formacije pa ni ISIL ne pokazuju za sada nikakav interes udariti po državi koja bi temeljem njihove uvrnute i morbidne ideologije trebala biti njihov najveći nevjernički neprijatelj. Razlog tomu se ne krije samo u izuzetnoj vojnoj moći i sposobnosti Izraela, nego je rezultat dugotrajnog upornog i konzistentnog djelovanja izraelske strategije. Izraelske obavještajne službe u šaci drže islamističke i terorističke organizacije i vješto njima manipuliraju, koristeći ih za svoje ciljeve i otklanjajući njihovu opasnost za izraelsku državu. Istovremeno, te su organizacije kroz islamske revolucije arapskog proljeća razorile sve arapske države koje su mogle svojom vojnom silom ugroziti Izrael.

(nastavlja se)

 

Na upit novinara „hoćemo li idućih šest godina gledati starog ili nekog novog Putina“, Putin je zagonetno odgovorio: „Svi se mi mijenjamo.“

Nakon održanih nedjeljnih (18.3.) predsjedničkih izbora u Ruskoj Federaciji i pobrojanih 99,84% glasova, briljantnu, gotovo plebiscitarnu pobjedu, očekivano je ostvario dosadašnji predsjednik Vladimir Putin, osvojivši 76,66% glasova birača, što je rekordni broj od utemeljenja suvremene Rusije nakon raspada SSSR-a. Time je osigurao svoj ukupno četvrti predsjednički mandat, koji će trajati 6 godina. Izlaznost je iznosila visokih 67,47%, ili 73,36 milijuna birača.

Ruska Središnja izborna komisija (CIK) priopćila je također, kako je za Putina glasovalo ukupno 56 206 514 birača. Drugo mjesto osvojio je kandidat Komunističke partije RF Pavel Grudinin s 11.9%, a na trećem mjestu je vođa ruske desne Liberalno-demokratske stranke Vladimir Zhirinovski, koji je osvojio 5,66% glasova. On je ujedno i rekorder po broju kandidatura na dužnost ruskog predsjednika, a ovo mu je bio šesti pokušaj, pri čemu je sinoć izjavio kako se više nikada neće kandidirati na funkciju šefa države. Od ostalih kandidata (bilo ih je ukupno sedam) spomenut ćemo četvrtu poziciju Ksenie Sobchak (kćer bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga s kraja 80.-ih godina prošlog stoljeća), koja je osvojila 1,67% glasova, i vođu stranke „Yabloko“ Grigorya Evlinskog, koji je dobio 1,04% glasova birača.

Ono u čemu se slaže velika većina politiologa jest to, da je Putinova pobjeda neupitna i da tako visok rezultat nikada ne može biti posljedica izborne tehnologije, propagandnih aktivnosti i sl. Ruska „zaluđenost“ Putinom bila je vidljiva na svakom kutku Rusije. Ipak, ona je možda najupečatljivije bila prikazana snimkom od kilometar (preciznije 800 metara) duge kolone ruskih turista u tajlandskom turističkom središtu Puketu, koji su, iako na odmoru, satima čekali ispred ruskog konzulata da obave svoju građansku dužnost. Slično je bilo i u mnogim europskim gradovima, Berlinu, Munchenu, Parizu…, a treba dodati, kako su ukrajinske snage sigurnosti onemogućile biračima u toj zemlji koji imaju rusko državljanstvo pristup ruskim konzularnim predstavništvima u Kijevu, Harkovu i Odesi, što je otvoreno kršenje međunarodnih pravnih normi kada su u pitanju izbori. Ovaj izborni rezultat predstavlja i težak udarac za rusku Komunističku partiju, čiji je kontroverzni kandidat Grudinin (njegovo imenovanje za predsjedničkog kandidata od strane dugovječnog vođe KP Genadija Zjuganova izazvalo je velike dubioze i podjele u toj stranci)  doživio nikad lošiji rezultat po KP, tako da pojedini ruski politolozi ovo smatraju i početkom nestanka KP iz ruskog političkog života.

Putinovu uvjerljivu pobjedu Zapad će vjerojatno morati prihvatiti kao punu realnost, a ne ju pokušavati osporavati i kao ranije je ocrnjivati različitim izvješćima o izbornim nepravilnostima ili galamom propalih političara. Upravo to već jučer čini oporbeni političar Navalni koji na izborima nije mogao sudjelovati zbog pravomoćne sudske presude. Naime, ruski zakon iz 1993.g. brani sudjelovanje na izborima pravomoćno osuđenim osobama. On govori o pritiscima vlade na birače, laganju o broju izlaznosti birača i td. Međutim, za visoku Putinovu pobjedu definitivno nisu bili nužni nikakvi falsificirani podatci, štoviše. Nemali broj analitičara ukazuje kako su upravo posljednji pritisci Zapada, prije svega Velike Britanije (trovanje dvostrukog špijuna Skripala) na Rusiju Putinu moguće dali i dodatnih 5-10% glasova, a svakako su pridonijeli još većoj mobilizaciji birača tj. izlaznosti.

Na sinoć održanoj konferenciji za novinare, novi stari ruski predsjednik izrekao je nekoliko važnih riječi: neće odstraniti izborne gubitnike već će ih sve, skupa s njihovim biračkim tijelom pozvati na zajednički rad prema ostvarenju zacrtanog gospodarskog i socijalnog razvoja zemlje na posve novu razinu; najavio je promjene vlade iako nije decidirano kazao koja će biti sudbina dosadašnjeg premijera i njegovog bliskog suradnika Dmitrija Medvedeva. A ono što je ostalo u pozadini raznih medijskih izvješća, a zapravo je vrlo interesantno, bio je Putinov odgovor na posljednje novinarsko pitanje, „hoćemo li idućih šest godina gledati starog ili nekog novog Putina“, kada je Putin kratko odgovorio: „Svi se mi mijenjamo.“ U kojem će smijeru ići ta moguća Putinova promjena ili se tu radi samo o njegovom novom signalu Zapadu na rusku spremnost za suradnju (koja je ne jednom od Putina i do sada bila izražavana, uz uvjet poštivanja temeljnih ruskih nasionalnih interesa), vjerojatno je i najveća zagonetka nakon jučerašnjih izbora u najvećoj zemlji svijeta, s 11 vremenskih zona.

Za najčitaniji hrvatski politički tjednik „7Dnevno“ veliki je intervju dao naš glavni urednik Zoran Meter, na temu globalnih geopolitičkih odnosa. Intervju je objavljen u petak, 16. ožujka, a prenosimo ga u cijelosti:

O aktualnim zbivanjima u svijetu, američko-ruskim odnosima, stanju u Europskoj uniji, na Bliskom istoku i još puno toga, razgovarali smo, i ovoga puta „bez dlake na jeziku“, s jednim od vodećih hrvatskih geopolitičkih analitičara Zoranom Meterom, glavnim urednikom specijaliziranog portala Geopolitika.news.

Dražen Boroš: Stanje u svijetu ne izgleda dobro. U tijeku je, uvjetno rečeno, američko-ruski globalni rat, prijeti i globalni trgovinski rat zbog uvođenja američkih carina na uvoz čelika i aluminija, nastavljaju se energetske turbulencije u borbi za europsko plinsko tržište i još puno toga. Možete li nam objasniti što se to, zapravo, događa, i čime sve ovo može rezultirati?

Pitanje je vrlo kompleksno pa i odgovor ne može biti jednostavan. Najprije treba reći kako svijet, zapravo, iz globalnog liberalizma ulazi u fazu divljeg kapitalizma i ekonomskog nacionalizma. Trgovat će se s pozicija jačeg, kao i s pozicija trenutačnih geopolitičkih konjuktura, kako je to, povijesno gledano, uvijek i bilo, a sve međunarodne norme, poput onih unutar WTO-a usmjerenih na „poštenu trgovinu“, polako će padati u zaborav. Neposredna je to posljedica nove gospodarske i vanjske politike američke administracije Donalda Trumpa, koja primarno polazi od američkih nacionalnih interesa (i u čemu, osobno, ne vidim ništa sporno), a zapravo, radi se o klasičnom protekcionizmu. Sve se velike države svijeta takvoj američkoj politici ubrzano prilagođavaju. Tu prije svega mislim na Kinu i Rusiju, dok će EU imati problema zbog teškoća oko formuliranja jedinstvenih stavova glede ključnih pitanja. Danas SAD na istoku Europske unije ima svoje zemlje-satelite na čije odluke Washington ima veći utjecaj nego Bruxelless. Osim toga, EU se nalazi u velikim sigurnosnim problemima: od priljeva migtranata, islamskog terorizma, vrlo nestabilne ukrajinske krize, nikad veće krize u odnosima s Rusijom od završetka hladnog rata, pa do energetske nesamostalnosti i unutarnjih europskih proturječja oko prevladavanja tog stanja. Zbog svega ovog EU je toliko ovisna, prije svega u sigurnosnom smislu od SAD-a, a u energetskom od Rusije, da ju taj raskorak čini „najslabijom karikom“ u „lancu“ globalnih igrača budućnosti. Međutim, i EU će, vjerojatno, već do kraja godine usvojiti svoje protekcionističke mjere kroz sadašnji prijedlog zakona o ograničavanju kineskih investicija, gdje će briselski birokrati moći vetom blokirati one kineske investicije za koje  procijene kako štete nacionalnim interesima EU. Kinezi su već sada većinski dioničari mnogih velikih europskih tvrtki ali i niskovrijednih dionica i tržišta nekratnina. Oni su od nedavno većinski dioničari i ponosa njemačke automobilske industrije Daimlera, a kupili su i najpoznatijeg njemačkog proizvođača industrijskih robota, tvrtku Kuka AG i td. Zato ovdje upozoravam vlade balkanskih i srednjo i istočnoeuropskih članica EU, koje se toliko nadaju financijskoj koristi od kineskog projekta „Jedan pojas-jedan put“, da će im Bruxelless svima vrlo brzo pokazati tko je „gazda u kući“ i koliki je njihov stvarni suverenitet. Taj će se protekcionistički zakon u praksi primjenjivati ne samo prema Kini, već, prema potrebi, i SAD-u, kao i Rusiji. Ali, dok su se prema Rusiji sankcije i mogle pravdati ukrajinskom krizom, Kina s njom nema nikakve veze, niti je ona anektirala Krim. Međutim neovisno o tome, i prema Kini se postupno uvode identične sankcije kroz pripremane protekcionističke zakone. Dakle, Zapadne mantre o slobodnoj globalnoj trgovini, slobodi kretanja kapitala i investicija, polako će otići u ropotarnicu prošlosti, a svatko će od globalnih igrača oko sebe početi kopati rovove, primarno polazeći od zaštite svojih nacionalnih interesa.

DB: Kada smo već kod EU, u Italiji su nedavno održani parlamentarni izbori u kojima je uvjerljivo pobijedila desnica i euroskeptici. Kako na to gledate i koliko to može utjecati na koheziju EU?

Italija je samo jedan u nizu primjera po Bruxelless neugodnih političkih događaja i tendencija. Matteo Renzi, bivši talijanski premijer i miljenik Bruxellessa, sa svojom je lijevom opcijom doživio potpuni kolaps, osvojivši manje od 19% glasova, dok je koalicija desnih snaga, sastavljena od povratnika Silvija Berlusconija i separatističke i krajnje desne „Lige“ Mattea Salvinija, osvojila skoro dvostruko više glasova. Nevjerojatan podvig ostvario je krajnje euroskeptični „Pokreta 5 zvijezda“, koji je samostalno ostvario pobjedu s gotovo 37% glasova.

Na razini čitave EU na djelu je velika kriza socijal-demokracije. Ona se nije uspjela kvalitetno postaviti prema nizu otvorenih problema: nekontroliranom migracijom, islamističkim terorizmom, guranja Europe u sukob s Rusijom… Ne tako davno potop socijal-demokracije dogodio se i u Njemačkoj, dok su veliki porast ostvarili populisti iz krajnje desnog AfD-a. Slične tendencije su diljem EU. Pogledajte nedavni krah ljevice i uspon ekstremne desnice u Austriji, u Grčkoj je socijalistički PASOK osvojio 7% glasova. Lijevi centristi poraženi su i u liberalnoj Nizozemskoj, Češkoj i td. Vidite što se događa s hrvatskom socijal-demokracijom. Ona nema artikulirani politički program niti joj njezin vođa Bernardić svojom „karizmom“ može dati više nego nužan impuls za pomicanje s „mrtve točke“. Smatram kako europska socijl-demokracija, kao najutjecajnija europska politička opocija proteklih desetljeća polako umire, a tome će, osim njihove nesposobnosti prilagodbe, pridonijeti i porast nestabilnosti na europskom tlu.

DB: Krenimo malo južnije. Bliski istok je najturbulentnija svjetska regija i izvor potencijalnog rata globalnih razmjera. Možete li nam pojasniti što se danas tamo u stvari događa.

Bliskoistočna „kuhinja“ rezultat je neposredne recepture američkih majstora strategije kaosa i posljedičnog lova u mutnom, u kojem se Washington najbolje snalazi zahvaljujući potpunoj dominaciji u međunarodnim političkim i financijskim institucijama. „Arapsko proljeće“ produkt je te prokušane recepture „obojenih revolucija“ i oko toga više nitko u svijetu ne spori. Ono je rezultiralo općim kaosom i nestankom pojedinih država u funkcionalnom smislu gledano: prije svega Libije, Iraka, Sirije i Jemena. Veliku ulogu odigrali su i američki regionalni saveznici, Saudijska Arabija, Katar, a na početku i Turska, i, naravno, famozna teroristička organizacija „Islamska država“. Sve se odvijalo po zacrtanom planu do trenutka kada je Rusija aktivno vojno ušla u sirijski rat. Daljnji scenarij je dobro poznat: „Islamska država“ nakon godine i pol kancerogenog širenja, naglo je počela trpjeti poraze, u ljudstvu, tehnici i infrastrukturi kojom se financirala i svima je postalo jasno kako od ruskog ulaska u igru ona nema budućnosti. Paralelno s ruskim, intenzivirali su se i napadi američke koalicije na pseudokalifat i „Islamska država“ je danas de facto uništena kao strukturirana i teritorijalno definirana organizacija. Međutim, nestanak tog kalifata ne znači kako je nestala i radikalna islamizacija zapadnoeuropskog društva. O, još i kako ćemo vidjeti rezultate ove opasne zaigranosti s islamističkim terorizmom i podjele na „dobre“ i „loše“ teroriste, kada se ti poraženi elementi vrate u zapadnoeuropske gradove i pomiješaju s radikaliziranim migrantima i domicilnim islamskim stanovništvom, odavno neprilagođenom zapadnom načinu života. Sigurnosne službe članica EU nisu sposobne nositi se s tim problemom, one su nedovoljno koordinirane, a ponekad i otvoreno međusobno konkurentne i nepovjerljive.

Neočekivana posljedica bliskoistočnog kaosa snažni je ulazak Rusije u regiju i jačanje njezinog vojnog i političkog utjecaja. SAD sada nastojati spriječiti širenje utjecaja Moskve jačanjem svoje vojne nazočnosti na istoku Sirije i političkim pritiscima na Moskvu glede humanitarnog stanja u izoliranim pobunjeničkim enklavama, poput Istočne Gute i regije Idlib. Međutim, dugoročno gledano, Washington tu malo što može učiniti. Assad je uspio očuvati vlast i više ga nitko vojno ne može srušiti, što je nedavno rečeno i u izvješću krovne američke obavještajne organizacije National Intelligence i njezinog direktora Daniela Coatsa. Prije ili kasnije Rusija će u punu funkciju staviti dobivene ključne vojne baze u Siriji: zrakoplovne u Hmeymimu, gdje se spominje i stacioniranje ruskih strateških bombardera; i one pomorske u Tartusu, posredstvom koje je ruska flota već sada udaljila NATO-ovu flotu u zapadno sredozemlje i uspostavlja nadzor nad Levantom i znatnim dijelom Sjeverne Afrike.

Posebnu težinu na Bliskom istoku imaju Turska i Iran, a oboje su sada „kost u grlu“ SAD-u. Prije nekoliko dana u Kairu je Arapska liga, uz potpunu potporu SAD-a, osudila tursku vojnu intervenciju u sirijskom Afrinu. SAD nastoji spriječiti tursko širenje intervencije na istok, prema Manbiju, što bi ugrozilo pozicije jedinih američkih saveznika u Siriji, kurdskih snaga istočno od Eufrata. Osudu su predvodili Egipat i Saudijska Arabija, veliki suparnici turskog utjecaja u regiji. Istodobno Iran s Rusijom sklapa velike gospodarske sporazume, a intenzivno se razvijaju i rusko-saudijski odnosi (što je do nedavno bilo ravno znanstvenoj fantastici) i rusko-turski odnosi. Sve ovo ukazuje kako Moskva lukavom politikom razumnog neutraliteta i otvorenog nesvrstavanja prema bilo kojoj regionalnoj sili i pozivima na dijalog,  nastoji preuzeti političku ulogu koju je desetljećima imao Washington svojim utjecajem na tamošnje prijestolnice. Bliskoistočno poprište još će dugo analitičarima pružati neslućena iznenađenja. Dodajmo ovome, kako će u svibnju SAD službeno prebaciti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, a krajem travnja očekuje se i smjena oboljelog i ostarjelog palestinskog čelnika Mahmuta Abbasa i td. Sve su to elementi koji mogu voditi daljnjoj destabilizaciji stanja, s krajnje neizvjesnim ishodom. A sve je nestabilniji i susjedni istok Afrike.

DB: Američko-ruski odnosi rijetko su kada bili gori. Kako ocjenjujete njihov daljnji razvoj?

Kao što znate, jedan sam od rijetkih svjetskih analitičara koji je javno, analitičkom prosudbom predvidio pobjedu Donalda Trumpa na izborima. Međutim, iako sam tada kazao kako će doći do određene relaksacije američko-ruskih odnosa, jasno sam i naglasio kako će američka strategija i dalje biti fokusirana na suprostavljajnje širenja utjecaja Rusije, a da će dvije zemlje surađivati na pitanjima od zajedničkih interesa, poput borbe s islamističkim terorizmom i sl. Međutim, intenzitet pogoršanja njihovih odnosa iskreno me je iznenadio. Je li to rezultat nesposobnosti Trumpa za nošenje sa snažnim političkim proturuskim silama u Kongresu, medijskim optužbama za predizbornu suradnju s Moskvom i umješanost iste u američke izbore, sada je posve nevažno. Ali ukoliko je to točno, Trump ispada slab predsjednik. Međutim, ukoliko je on sve to radio svjesno, u naprijed znajući kako će vanjska politika ići u dijametralno suprotnom smjeru nego je to najavljivao u predizbornoj kampanji, tada nije bio iskren prema svojim biračima. Trump je, sada je to svima jasno, produkt  moćnog američkog vojnog lobija i vojno-industrijskog kompleksa kojima je u interesu postojanje kriznih žarišta u svijetu i formalno determiniranje američkih globalnih suparnika, zbog čega taj sektor američkog društva i veliki dio s njim povezanog establišmenta ima zajamčen, nepresušan izvor novca poreznih obveznika, u zamjenu za zaštitu od vanjskih neprijatelja. To je jedan golemi i dugovječni korupcijski mehanizam, od kojeg i prijeti najveća opasnost.

A da američko-ruski odnosi nisu optimistični, svjedoči i najnovija Putinova prezentacija novog ruskog strateškog oružja, jer to, u suprotnom, on ne bi učinio. Ne radi se o Putinovom blefu, kako su skloni pisati zapadni mainstream mediji, već o oružjima od kojih neki već ulaze u sastav ruskih oružanih snaga, a prikazane kompjutorske animacije temeljene su na obavljenim testiranjima a ne fantaziji. Američka država oko toga reagira s dozom nonšalantnosti, što je i za očekivati od vodeće globalne velesile koja si drukčije izjave niti ne može priuštiti. Ali profesionalni vojnici u Pentagonu dobro znaju kako se tu ne radi o šali. A predstvljati željeno za realno od strane medija i političara kratkoga je vijeka. Prisjetimo se Obaminih omalovažavajućih konstatacija iz 2015.g. o Rusiji kao „regionalnoj državi“, da bi nakon izgubljenih izbora krajem 2016.g., na svojoj završnoj turneji po Europi upozorio europske vođe na snažnu Rusiju koja je opet postala globalna vojna sila. Naizgled čudno, ali ravnoteža straha između dviju država, temeljena na suvremenom strateškom oružju, najbolje je jamstvo za mir u svijetu. Mislite li da bi Hitler napao SSSR da je Staljin imao atomsku bombu? I koliko bi desetaka milijuna ljudskih života diljem Europe samo jedna, tako smrtonosna bomba koja bi ostala ležati u skladištu tada spasila. Ukoliko je strateška ravnoteža dviju velesila sada uistinu ostvarena, a mislim da je (što iščitavam iz njihovih poteza), svi skupa možemo mirnije spavati što se njihovog direktnog sraza tiče. Ali nastavak utrke u naoružanju ide dalje – biznis je biznis!

DB: Nedavno su u kineski ustav unešene odredbe koje ukidaju zabranu kandidiranja na mjesto predsjednika države na ograničeno vrijeme. Drugim riječima, otvara se mogućnost za neograničenu vlast predsjednika Xi Jinpinga. Znači li to kako Kina u potpunosti odbacuje sustav demokracije i klizi u novi totalitarizam?

Kina je država s pet tisućljetnom poviješću i civilizacijom. Kada se Kinu na Zapadu  kritizira za nedostatak demokracije ona se na to niti ne osvrće. Na svijetu su stotine država, tisuće naroda, kultura, vjeroispovjedi. Nametati svima zapadni oblik političkog i društvenog ustroja, kada većina od njih ima već stoljećima uhodanu praksu funkcioniranja, tradicija, vrijednosti i sl. nije moguće niti tome treba težiti. Svaki narod i država imaju pravo na pronalazak vlastitog puta razvoja, a bilo kakvo nametanje izvana ionako se doživljava kao ropstvo, neokolonijalizam i sl. Ne možete vi Afganistancima silom nametati demokraciju zapadnog tipa. A zašto i bi? Ljudi žive onako kako smatraju da je po njih najbolje, a tko smo mi da im govorimo kako to nije u redu i da treba ovako, a ne onako. Glede neograničene mogućnosti kandidiranja predsjednika Xi Jinpinga, Donald Trump je izjavio kako tu ne vidi problem, da je on dobar vođa i kako bi i u Americi trebali razmisliti o nečem takvom. Trumpova izjava odmah je naišla na gomile zgražanja i omalovažavanja pobornika demokratskih načela. Međutim, zaboravlja se kako je i predsjednik Ronald Regan javno izrazio želju za svojom trećom kandidaturom i ukidanjem zabrane broja kandidatura. Osobno u tome ne vidim ništa loše. Ako narod nekoga želi, neka ga i bira koliko puta hoće. Nije li baš to demokracija? To samo može značiti stabilnost i napredak društva. Zašto, uostalom, onda možemo beskonačno puta birati jedne te iste političke stranke, u kojima se koncentrira golema moć, kojom se njihove vrhuške prečesto služe u ne baš uvjek najpoštenije svrhe?

A što se same demokracije tiče, pogledajmo u što se ona pretvorila u njezinom ishodištu – Zapadu. Na sceni su bipolarni politički sustavi. Dvije se stranke desetljećima izmjenjuju na vlasti, a one su produkt kompromisa društvenih elita oko njihovih temeljnih interesa pa je, zapravo, svejedno koja je od stranaka na vlasti. Većina glavnih medija u njihovim je rukama. Pokušajte samo nešto reći što bi ugrozilo njihove interese i vrlo ćete se brzo naći na nišanu brutalnih i orkestriranih napada kontroliranih medija koji formiraju građansku svijest više nego ikad i išta prije, dok ljudima, istodobno, daju privid lažnih i apsolutnih sloboda. Izopačenost, licemjerje, pokvarenosti, obmane, podmetanja, iskrivljena slika stvarnosti do te su mjere preplavili „demokratski“ svijet da ga meni uopće neće biti teško napustiti.

I da završim s Kinom. Njoj ne pada na pamet mijenjati svoj društveni ustroj, svoje vrijednosti.  A zašto i bi? Upravo je Kina dokazala kako zapadni tip demokracije ne mora biti jedini i najbolji način za postizanje društvenog napretka. Kina je svojim vlatitim sustavom, na užas promotora zapadne demokracije, postala druga globalna gospodarska i treća globalna vojna velesila, s tendencijom da u oba ključna elementa kroz desetljeće-dva preuzme i vodeće pozicije. Ako ju je i mislio obuzdavati, SAD je s time zakasnio. Mi sada stojimo na pragu nove ere!

Turska vojska i njezini saveznici iz „Slobodne sirijske vojske“ (FSA), uglavnom sirijski Turkmeni, u noći na 16. ožujka počeli su intenzivne topničke i začne napade na administrativno središte krajnje sjevero-zapadne sirijske enklave Afrin – grad Afrin.  Predstavnici kurdskih oružanih postrojbi YPG govore o 18 ubijenih civila u tom gradu.

Glasnogovornik YPG Brusk Hasake, za agenciju Reuters je izjavio kako turski vojnici i borci FSA pripremaju juriš na grad iz sjevernog smijera. Za sada se njihov pritisak sprječava snažnim otporom kurdskih snaga.

Lokalni izvori i strani promatrači i organizacije priopćavaju o evakuaciji stotina žena i djece iz Afrina, koje se autobusima i drugim prometnim sredstvima prevozi u naselja Nubl i Az-Zahra, južno od enklave Afrin, u prostore pod nadzorom sirijske vojske.

Podsjećamo: 14. ožujka turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u Ankari izrazio nadu kako će turska vojska grad Afrin zauzeti već „krajem slijedećeg dana“, a njegov glasnogovornik Ibrahim Kalin je slijedećeg dana izjavio kako će  Afrin biti „oslobođen vrlo brzo“.

S obzirom na takav razvoj situacije, vidljivo je kako su kurdske vojne i političke snage u enklavi Afrin i definitivno ostale bez nužne potpore ključnih igrača na sirijskom terenu, prije SAD-a, kao njihovog glavnog saveznika, a onda i Rusije, kao i samog Damaska. Upravo je završio redoviti trojni samit ministara vanjskih poslova Rusije, Turske i Irana u Astani, gdje je potvrđena koordinacija aktivnosti na sirijskom terenu, dok istodobno s turkim „čišćenjem“ Afrina traju i napadi sirijske vojske na Istočnu Gutu. Sirijska vojska tamo je jučer zauzela neka ključnih naselja, a istodnobno je po prvi put uspješno iz te zone evakuirano više od 11 tisuća ljudi u svega dva dana. S obzirom na činjenicu da je evakuacija civila i islamističkih boraca koji su predali oružje priješnjih dana i tjedana bila i više nego skromna zbog permanentnih pucnjeva  islamista po koridorima koje su uspostavile sirijska i ruska vojska, radi se o dramatičnoj promijeni stanja. Stav SAD-a u svemu ovom još je nejasan, ali je sasvim sigurno kako je njemu najvažnije očuvati kurdske snage SDF na pozicijama istočno od Eufrata i u zoni grada Manbija, s obzirom da su se pojedini njihovi dijelovi (a kostur SDF-a čine upravo borci YPG) prebacivali kao ispomoć suborcima u Afrinu, što je prijetilo stvaranjem vakuuma na istoku Sirije, prije svega oko tamošnjih ključnih naftnih nalazišta koje čuvaju kurdske postrojbe (sve se to događa u čisto arapskim stanovništvom naseljenom istoku Sirije, koje neblagonaklono gleda na pridošle kurdske snage sa sjevera zemlje). Kakakv će biti odgovor SDF-a s obzirom na iznevjerena očekivanja oko američke pomoći u Afrinu, ili se u međuvremenu postigao „kompromis“ s američkom vojskom prema kojem je Afrin žrtvovan, saznat će se vrlo brzo. Ali već je i sada vidljivo kako su lokalni Kurdi u Afrinu učinili stratešku pogrešku kada nisu pristali na razmještaj postrojbi sirijske vojske u pograničnim dijelovima te enklave prema Turskoj, što im je Damask predlagao dva mjeseca prije početka turske operacije „Maslinova grana“, u zamijenu za priznanje sirijskog suvereniteta i podizanje državnog stijega u gradu Afrinu.

 

Nastavlja se novi hladnoratovski „igrokaz“ oko afere trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeya Skripala i njegove kćeri Julie u Velikoj Britaniji. Tako je u četvrtak, 15. ožujka, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, nakon jučerašnje objave britanske premijerke Therese May o protjerivanju 23-ojice ruskih diplomata iz te zemlje, najavio sličan ruski potez u odnosu na tamošnje britanske diplomate, a što će uslijediti „brzo“.

Čitava ova i više nego čudna afera, kojom se, tako reći, od prve minute od pronalaska obamrlih tijela otrovanog dvojca kao krivac za uporabu kemijskih otrova, bez ikakve prethodne temeljite istrage u okviru međunarodno propisanih mjera u takvim slučajevima, a kamo li čekanja nalaza ekspertiza i njezinih rezultata, optužila Rusija, sve više izaziva sumnje, kako u britanskoj javnosti tako i dijelu tamošnje političke elite. Štoviše, ta afera sada poprima razmjere širenja nove proturuske histerije od strane britanskog državnog vrha, a ona će se, nesumnjivo, ubrzo „preliti“ i na političku elitu britanskih zapadnih saveznika u sklopu aktualnih geopolitičkih previranja na globalnoj razini.

Danas je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio kako Rusija ugrožava „samu arhitekturu globalne sigurnosti“ te je pozvao sve „odgovorne“ zemlje na zauzimanje principijelne pozicije u odnosu na takvo ponašanje.

„U svojstvu stalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a Rusija ima posebnu obvezu pridržavanja pravila pozitivnog međunarodnog ponašanja. Kada ona čini upravo suprotno i krši ta pravila, Kremlj ugrožava samu arhitekturu globalne sigurnosti. Sve odgovorne zemlje  obvezne su zauzeti principijelnu poziciju u odnosu na takvo ponašanje“, navedeno je u intervjuu Borisa Johnsona američkoj novini The Washington Post, nedugo nakon što je britanska vlada objavila namjeru protjerivanja ruskih diplomata. „Ja taj incident interpretiram kao element nerazumnog ponašanja predsjednika Vladimira Putina“, kazao je Johnson u svom intervjuu WP-u, i dodao, kako Rusija ulaže velike napore za prikrivanje slučajeva primjene kemijskog oružja od strane  sirijske vlade i da bi on to „povezao“ s „kemijskim napadom na britanski teritorij“.

Nije trebalo dugo, danas se na tu temu oglasio i francuski predsjednik Emmanuel Macron, izjavivši, kako će slijedećih dana objaviti mjere koje će Francuska poduzeti protiv Rusije u svezi s trovanjem Sergeya Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji.

Ne treba sumnjati kako će na istom tragu djelovati i nova njemačka vlada na čelu s novoizabranom (starom) kancelarkom Angelom Merkel, a pod ugrozom se mogu naći i njihovi zajednički energetski projekti, prije svega plinovod „Sjeverni tok-2“, o čemu se sve više govori. Upravo takve najave i najbolje svjedoče o tome koliko je Rusiji, stvarno, bilo „u interesu“ napraviti jedan tako nerazuman potez poput trovanja potpuno „iscjeđenog“ i po svih odavno nebitnog špijuna i time „rezati granu na kojoj sjedi“.

Podsjetimo: britanska premijerka Theresa May izjavila je, kako je moguće da Velika Britanija odustane od uvoza ruskog plina, a spominju se i mogućnosti zapljene ruskih aktiva. Bilo kako bilo, na održanoj izvanrednoj sjednici VS UN-a, koju je zatražio London, sinoć se nije dogodilo ništa spektakularno. Britanskog veleposlanika pri UN-u u optužbama protiv Rusije očekivano je podržala američka veleposlanica Nikki Halley, dok je ruski veleposlanik s ironijom replicirao takvim optužbama, da bi se sve završilo po onoj narodnoj „trla baba lan“. Međutim, iz čitave ove afere jasno je kako ona primarno ima dva cilja: utjecati na ruske predsjedničke izbore koji se održavaju u slijedeću nedjelju, i drugo, mobilizirati zapadne saveznike u proturuskoj retorici i poduzimanju praktičkih poteza tj. ujednačavanju njihovih sankcija prema Rusiji. Time se iznova želi postići nepostojeće puno jedinstvo zapadnih država po pitanju političkih stavova prema Rusiji i vratiti davno izgubljen pojam „kolektivni Zapad“, kako bi se, onda, jedinstveno krenulo u daljnje političko i gospodarsko (nadajmo se ne i vojno) nadmudrivanje i  razračunavanje sa svojim najvećim geostrateškim suparnikom – Rusijom.

 

Glasnogovornik pomorskih snaga američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) William Urban, izjavio je u četvrtak, 15. ožujka,  kako su iranske pomorske snage posljednjih mjeseci proračunato zaustavile provokacije protiv američkih pomorskih snaga u zoni Perzijskog zaljeva.

Prema informacijama američkog regionalnog zapovjedništva, počevši od kolovoza 2017.g. od strane Irana nije bilo zabilježeno nikakvih „opasnih i neprofesionalnih“ aktivnosti prema grupaciji američkih pomorskih snaga u Zaljevu. Prije toga, kazao je Urban, iranski su brodovi „povremeno poduzimali zalijetanja prema brodovima SAD-a“, što se ocjenjivalo kao „opasne provokacije“.

S čim je povezana suzdržanost Irana od „provokacijskih poteza“ u akvatoriju Perzijskog zaljeva, američko zapovjedništvo nije navelo.

Ovoj vijesti možemo dodati i onu, prema kojoj je danas, u posjet Bahreinu, gdje je stacionirana američka 5. flota (operativna zona djelovanja Perzijski zaljev, Crveno more i dio Indijskog oceana)  stigao američki ministar obrane James Mattis.

 

Rusko veleposlanstvo pri UN-u objavilo je četvrtak, 15. ožujka, kako su Sjedinjene Države blokirale predloženi projekt Rusije i Kine za raspravu u Vijeću sigurnosti, koji se odnosi na reguliranje stanja na Korejskom poluotoku. Taj prijedlog, usmjeren na potporu napretku riješenja stanja na tom kriznom žarištu, potaknut je nedavnim dogovorima o susretu čelnika Sjeverne Koreje, SAD-a i Južne Koreje. U sadržaju tog dokumenta daje se potpora dijalogu Seula i Pjongjanga i provedbi sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una krajem svibnja ove godine.

Rusko predstavništvo pri UN-u je, u svezi američke blokade prijedloga Moskve i Pekinga i sprječavanja rasprave o njemu među članovima VS, izjavilo, kako to izaziva pitanja o iskrenim namjerama Washingtona u kontekstu poboljšanja međukorejskih odnosa.

Naš urednik Zoran Meter je za portal dnevno.hr dao zanimljiv komentar najnovijeg kadrovskog poteza američkog čelnika Donalda Trumpa vezano uz  jučerašnju smjenu na vrhu američke diplomacije. Evo teksta prenesenog s portala dnevno.hr u cijelosti:

O jučerašnjoj Trumpovoj smjeni američkog državnog tajnika Rexa Tillersona i njegove zamijene direktorom CIA-e Mikeom Pompeom, za komentar smo pitali glavnog urednika analitičkog portala Geopolitika.news Zorana Metera. Evo njegovih razmišljanja i prosudbi:

Ovaj potez američkog predsjednika Trumpa samo potvrđuje već u Obamino vrijeme započetu penetraciju zapovjednih kadrova iz vojno-obavještajnog bloka u najviše državne političke strukture Sjedinjenih država, a što onda itekako utječe i na formiranje, prije svega vanjske politike te zemlje. Zato se Trumpov potez s velikim zanimanjem prati diljem svijeta, a glavno se pitanje svodi, predstavlja li on daljnju radikalizaciju američke vanjske politike ili ne.

Najintenzivnije su reakcije na Bliskom istoku, gdje je Trumpova administracija povukla neke od svojih najradikalnijih vanjskopolitičkih poteza: od jačanja političkih pritisaka na Iran i proglašavanja te države glavnim sponzorom međunarodnog terorizma, jačanja američke vojne nazočnosti na istoku Sirije i u Afganistanu, pa do priznanja Jeruzalema glavnim izraelskim gradom zbog čega je Trump na sebe navukao bijes muslimanskog stanovništva ne samo te regije.

I dok su Arapi u načelu sretni zbog Tillersonovog odlaska, u Iranu je vidljiva zabrinutost njegovom zamjenom prvim čovjekom CIA-e, poznatom po protuiranskim stavovima.  Tako iranski medij „Javan“, blizak Korpusu straže islamske revolucije, navodi, kako dolazak Pompea u State Department „signalizira kraj nuklearnog sporazuma“. U Teheranu se mogu osjetiti pripreme za razvrgavanje Sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz srpnja 2015.g., na čemu inzistira Trumpova administracija u slučaju da u slijedećih cca mjesec i pol dana ne dođe do suglasja između SAD-a i EU oko ugrađivanja jednostranih izmjena u slovo sporazuma, naravno, na štetu Teherana. Podsjetimo, Trump je početkom siječnja europskim saveznicima, supotpisnicima međunarodnog sporazuma s Iranom (Velika Britanija, Francuska i Njemačka) dao rok od 120 dana za prihvaćanje američkih uvjeta oko izmjene tog dokumenta, ili će se, u protivnom, SAD iz njega povući jednostrano. Stav EU po tom je pitanju do sada ostao nepromjenjen tj. njezini ključni igrači, kao i EU u cjelini, protive se jednostranim potezima u smislu zadiranja u važeći međunarodno-pravni dokument, i predlažu orjentiranje na restrikcije oko razvoja iranskog raketnog (balističkog) programa, koji nije vezan uz nuklearni sporazum. Washingtonu to nije dovoljno, ali europski je prijedlog protivan i za Teheran pa je čitava stvar i dalje vrlo komplicirana. Nervoza će još više rasti kako se primiče krajnji rok Trumpovog ultimatuma, prije svega u samom Washingtonu, koji nikako ne želi ostati usamljen u međunarodnoj zajednici po pitanju izlaska iz nuklearnog sporazuma. I u tom se kontekstu, između ostalog, može promatrati Tillersonova smjena, budući da on nije uspio uvjeriti europske saveznike u promjenu stava. Štoviše, sam Tillerson je ne jednom izjavljivao kako je i osobno za očuvanje nuklearnog sporazuma te se pridržavao „delikatne linije“ u pregovorima s američkim saveznicima po tom pitanju. Naravno, Tillerson u američkom političkom establišmentu u tome nikako nije usamljen što sve skupa još više otežava Trumpov položaj glede tog pitanja.

S druge strane, arapske zemlje Perzijskog zaljeva Tillersonovu smjenu dočekale su s neskrivenim oduševljenjem. Upravo su te monarhije, na čelu sa Saudijskom Arabijom, bile vrlo nezadovoljne Tillersonovim stavom glede njihovog sukoba s „odmetnutim“ i zbog potpore terorizmu stigmatiziranim Katarom, jer je Tillerson, za razliku od Trumpa, u početnoj fazi „međuarapske krize“ inzistirao na umjerenim potezima i političkom dijalogu s Dohom. Emiratski medij na engleskom jeziku „Khaleej Times“ danas donosi naslov pod nazivom „YOU’RE TIRED“ („smjenjeni ste“), a saudijsko izdanje na engleskom jeziku “Arab News“, stavilo je sličan naslov, dok njegov  glavni urednik smatra, kako je bliskoistočni smijer Rexa Tillersona „gurnuo regiju u stanje političkog groblja“.

Naravno, zanimljivo je pratiti reakcije o Tillersonovoj smjeni i iz Turske, jer je Ankara glavni katarski saveznik u regiji, ali i s pozicije nikad lošijih američko-turskih odnosa izazvanih nizom neugodnih pitanja o kojima dvije strane imaju posve drugačije poglede: od američke potpore sirijskim Kurdima, stavova glede pokušaja vojnog udara u Turskoj u srpnju 2015.g. i izručenja Fetullaha Gulena Turskoj, pa do turske kupovine ruskih protuzračnih i proturaketnih sustava S-400. Turski premijer Binali Yildirim danas je izjavio kako Ankara ne želi komentirati odluke američkog predsjednika, i da odnosi Turske i SAD-a nisu vezani za konkretne osobe. Naglasio je kako između Ankare i Washingtona postoje određeni problemi jer su SAD „uzele pod zaštitu terorističke organizacije“.

Ne treba zaboraviti kako je Rex Tillerson krajem veljače boravio u Turskoj s ciljem pronalaska izlaska iz „slijepog tunela“ u koji su zašli odnosi – možda i najvažnijih saveznika unutar NATO-a, i da su tada osnovane radne grupe s ciljem postizanja sličnih stavova po ključnim pitanjima. Jedna od tih grupa sastala se u Washingtonu prošli vikend ali tada nije postignut bilo kakav ključan pomak. Pregovori se trebaju nastaviti ali će Tillersonova smjena i u tome ostaviti svoj trag. Tillerson je u Ankari razgovarao s turskim čelnikom Erdoganom više od tri sata iza zatvorenih vrata. I sve o čemu su razgovarali, a većina toga za javnost je ostala pod velom tajne, sada više nema nikakvu važnost. Dolazi Mike Pompeo i sve kreće iz početka. Ali s obzirom na poznate stavove američkog vojnog i obavještajnog vrha o nastavku američke suradnje sa sirijskim Kurdima neovisno o prijetećim turskim stavovima, malo je vjerojatno kako će u skoro vrijeme nastupiti zatopljenje američko-turskih odnosa.

I konačno, ono najvažnije: kako će Tillersonova smjena utjecati na daljnji tijek američko-ruskih odnosa? Po mom mišljenju – nikako! Ti će odnosi i dalje biti napeti, a preuzimanje američkih vanjskopolitičkih uzdi u Pompeove ruke sasvim sigurno ih neće relaksirati. O tome najbolje svjedoče i jučerašnje riječi samog Rexa Tillersona na konferenciji za medije održanoj povodom njegove smjene, kada je, zapravo, po prvi put mogao reći istinu i vlastiti stav o odnosima dviju velesila. Kazao je, kako će, ukoliko se nastavi s dosadašnjim ruskim smjerom, to dovesti do nove izolacije Rusije, „a takvo stanje ne odgovara ničijim interesima“.

Ponavljam, oko razvoja američko-ruskih odnosa nemam nikakvih iluizija. Oni su, barem u srednjoročnom razdoblju a vjerojatno i duže, osuđeni na „nužni minimum“. Međutim, kada govorimo o Mikeu Pompeu, ipak nešto možemo primjetiti prisjećajući se pojedinih njegovih poteza i izjava:

Tako je Pompeo u srpnju 2017.g. u intervjuu portalu Washington Free Beacon , izjavio,  kako Iran, Kina i Rusija nastavljaju biti problemi po Sjedinjene Države u budućnosti,  ali da najozbiljniju ugrozu u planu gospodarstva i vojnih odnosa u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi predstavlja Kina, koja „gradi silu usmjerenu na suprostavljanje projekciji snaga SAD-a u cijelom svijetu.“

Drugi, i više nego zanimljiv potez Pompeo je povukao početkom veljače, upravo na dan kada je Bijela kuća Kongresu obznanila tzv. kremaljsku listu – spisak visokih ruskih političkih i gospodarskih djelatnika protiv kojih bi se trebale primijeniti sankcije. Tada je, kao grom iz vedra neba odjeknula vijest, da je u isto vrijeme dok je ministar financija kongresnicima razglabao o spomenutom spisku, u Washington stigao – ni manje ni više nego ruski šef svih obavještajaca Sergey Narishkin i da se tamo sastao s direkrotom CIA-e Mikeom Pompeom! Zbog bijesa sa strane mnogih kongresmena (usmjerenog prema Trumpu) zbog dolaska prvog ruskog obavještajca,  morao se oglasiti i sam Pompeo, kazavši, kako su ovakvi sastanci nužni i da dvije strane razgovaraju o sigurnosnim problemima poput terorizma i td.

Naravno da je Pompeo potpuno u pravu i kako SAD i Rusija zapravo nikada i nisu prekinule kontakte na najvišim sigurnosnim razinama, neovisno o njihovom drastično limitiranom karakteru u odnosu na raniju suradnju.  Danas je, međutim, stanje u američkom političkom establišmentu do te mjere degradiralo, da si političari po struci, a to su kongresmeni, koji se razbacuju teškim riječima i frazama u kontekstu nadolazećih američkih izbora krajem ove godine ne bi li se svidjeli elektoratu, daju za pravo ulaziti u problematiku sigurnosne sfere kojom se bave profesionalci i stručnjaci – ne političari – i davati im smjernice što oni smiju, a što ne smiju činiti. Po toj logici, sigurnosne strukture države valjda bi u svoje redove trebale zapošljavati političare pa bi onda kongresmeni bili mirni i sigurni da te institucije rade sve što treba i što je u korist njihovih predizbornih aktivnosti. Ali, hvala Bogu, to još nije tako pa profesionalci i u CIA-i i u Pentagonu ipak još uvjek vode glavnu riječ.

Na temu američko-ruske suradnje u sigurnosno-obajveštajnoj sferi, kada i Pompeo, oglasio i ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Oleg Siromolotov. Kazao je, kako je kompleksni dijalog između Rusije i SAD-a po pitanju protuterorističkih aktivnosti, kakav je bio u prošlosti, u skorije vrijeme teško moguć jer je između dviju država „srušeno previše mostova“. „U nas (u Rusiji, op. ZM) postoji bogato, jedinstveno i uspješno iskustvo o tome kako se represivnim mjerama suprostaviti terorizmu, kao i po pitanju njegove prevencije. Mnogi inozemni partneri nam se obraćaju… za suradnju i dobivaju nužnu pomoć ili konzultacije“, kazao je ruski zamjenik  ministra vanjskih poslova. Dodao je, kako se Amerikanci obraćaju Rusiji samo kada kod njih iznikne neko žurno pitanje ili neka krizna situacija, a obični službeni i radni kontakti s Rusijom za Washington su sada praktički tabu. Ali to ne znači, čak i u ovim složenim vremenima, da se ne odvijaju bilateralni susreti službenih osoba. Oni su se održali i u ovoj godini…, a planiraju se i novi kontakti, kazao je Siromolotov i zaključio, kako je moguće da je „za naše američke partnere sada poželjnije da se oni (kontakti)  provode bez javne pompe“.

Ova ocijena ruskog dužnosnika svakako je i najbliža istini. U tom bih kontekstu podsjetio i na jučerašnju prvu oštru rusku prijetnju svojim vojnim suprostavljanjem Pentagonu glede mogućih američkih vojnih poteza u Siriji, izrečenu od strane zapovjednika Glavnog stožera ruske vojske generala Valeriya Gerasimova, ukoliko se američka vojska usmjeri protiv Assadove vlade u Damasku. Već istu večer održan je telefonski razgovor između generala Gerasimova iglavnog zapovjednika američkih oružanih snaga generala Josepha Dunforda o stanju na sirijskom terenu, nakon čega je priopćeno, kako će se razgovori vojnih zapovjedništava dviju strana i dalje nastaviti.

I uporavo se u tome ogleda bit sadašnjih i budućih američko-ruskih odnosa: međusobno suprostavljanje na svim područjima političke i gospodarske aktivnosti i pokušaj američke što veće izolacije Rusije na međunarodnoj razini, a nužna suradnja, ili bolje reći minimalna koordinacija poteza, samo u onim slučajevima koji prijete njihovoj neposrednoj vojnoj konfrontaciji i incidentima, kako je to danas na tlu Sirije, a sutra, možda, u Ukrajini.

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/nakon-smjene-rexa-tillersona-iran-zabrinut-arapi-sretni-rusi-indiferentni-1143208/