Prva isporuka ruskog LNG plina u SAD: Ameriku stisnula polarna zima, a cijene plina porasle do neviđenih razina

Francuska tvrtka Engie dostavit će u Sjedinjene Američke Države ukapljeni plin proizveden u nedavno otvorenom velikom ruskom arktičkom LNG projektu „Yamal LNG“, izvjestio je portal LNG World News.

Francuski Engie će iz Velike Britanije dostaviti u američki Boston ukapljeni plin koji je u Veliku Britaniju dovežen iz projekta „Yamal LNG“, a plin pripada kvoti jednog od glavnih sudionika toga projekta, ruskoj energetskoj tvrtci „NOVATEK“. Razlog ovog posla je nagli porast cijena plina na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Zbog velike snježne oluje i polarnih hladnoća cijene su nadvisile i one najskuplje – na azijskom tržištu – i povećale su se na do sada neviđenih 6300 dolara za tisuću m3 plina.

Iz sustava praćenja brodova MarineTraffic, LNG tanker „Gaselys“, u vlasništvu Engie, prevozi plin iz britanskog terminala Isle of Grain u plinski terminal za re-plinifikaciju Everett, pokraj Bostona. Tanker Gasleys pristao je na utovar u Isle of Grain neposredno nakon što je tamo svoj prvi ukapljeni plin iz jamalskog postrojenja NOVATEKA-a isporučio francuski LNG tanker-ledolomac „Christophe de Margerie“ (izgrađen u Južnoj Koreji upravo za potrebe prijevoza ruskog ukapljenog plina). Inače, u projektu „Yamal LNG“, osim većinskog ruskog koncesionara, sudjeluje i kineski energetski div CNPC i francuski energetski div „Total“. Kako tvrde treideri, „Gaselys“ u SAD transportira upravo ruski plin. LNG plin u Boston treba stići 22. siječnja. Američka carinska služba navodi, kako će plin s „Gaselysa“ biti prva uvozna isporuka koja će u Everett stići od 2014. godine.

Ovdje treba naglasiti kako se radi o reeksportu ruskog plina. Plin koji će biti isporučen, u međuvremenu je preprodavan u više navrata, a donedavni vlasnik bio je malezijski Petronas. Činjenica kako je konačni kupac postao Engie tumači se time, da ta francuska tvrtka ima rezerviranu snagu re-plinifikacije u terminalu Everett na količinu od 6,9 milijardi m3 plina godišnje.

Podsjećamo: rad prvog dijela postrojenja „Yamal LNG“ na istoimenom poluotoku na ruskom Arktiku, NOVATEK je pokrenuo u prosincu 2017. godine, a količina prve isporuke iznosila je 170 tisuća m3 ukapljenog plina. Najprije se pretpostavljalo kako će prve proizvedene količine plina biti isporučene Kini, o čemu je govorio suvlasnik tvrtke Leonid Mikhelson.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like