Nastavak „čuda“: uskoro i druga isporuka ruskog LNG plina u SAD

„Plinska senzacija“ u jeku američko-ruskog energetskog rata:

Ono što se do nedavno činilo kao znanstvena fantastika gotovo da prelazi u rutinu. Nakon prve isporuke ruskog LNG plina s projekta „Yamal-LNG“ na ruskom Arktiku dostavljene u LNG terminal na istočnoj obali Sjedinjenih Država (posredstvom LNG tankera Gaselys) pogođenoj polarnom zimom (o čemu smo nedavno pisali), uskoro na Istok SAD-a stiže i nova isporuka ruskog ukapljenog plina.

Radi se o pravim presedanima, jer do sada nikada u povijesti ruski plin nije izvezen na američko tržište, zbog čega je ta informacija toliko i zaokupila ozbiljne svjetske medije. Postojali su prvotni planovi od strane Gazproma, da ruski plin s nalazišta Stokman izvozi u SAD, ali je te namjere omela američka „revolucija“ u proizvodnji plina iz škriljevca.

Zapravo, sve je ovo naizgled vrlo čudno i iz razloga što je SAD najveći svjetski proizvođač plina i 4. po redu izvoznik LNG plina u svijetu. Međutim, pokazalo se kako tržišne zakonitosti (na kojima se temelji prodaja LNG plina – prodaj, kupi, preprodaj i tako u nedogled) ne mogu biti jamac sigurne opskrbe tim energentom u nepredviđenim i ekstremnim uvjetima kakvi su ove zime u SAD-u ali i u Zapadnoj Europi. U zimsko vrijeme i inače je uvjek teško pronaći slobodne, ugovorom ne rezervirane količine ukapljenog plina. O rizičnosti neugovorenih isporuka svjedoči i činjenica da je prva količina plina namjenjena izvozu s „Yamal-LNG-a“ prvotno bila namjenjena kineskom tržištu tj. kineskoj tvrtci CNPC (vlasnik 20% udjela u projektu „Yamal-LNG“) i krajem prosinca plin je dopremljen u nizozemski Roterdam. Međutim, već 2. siječnja on je, umjesto za Kinu, pretovaren na tanker „Clean ocean“ i krenuo za španjolski terminal Mugardos na sjevero-istoku te države. Tamo je plin preprodan malezijskom Petronasu, a ovaj ga je, opet, preprodao francuskom Engie-u, da bi ga on, konačno, prodao Amerikancima.

Štoviše, manipulacije cijenom plina u ovakvim uvjetima dovele su do astronomskih iznosa od čak više tisuća dolara za 1000 m3 LNG plina kako je to bilo na istoku SAD-a, zbog čega se moralo ići i na ovakav, po američki imidž vrlo čudan potez, kupovinu ruskog plina i to u vrijeme globalnog geopolitičkog sukoba dviju zemalja i svojevrsnog novog „hladnog rata“. Naravno, formalno-pravno SAD ne kupuje ruski plin jer je on u međuvremenu po tržišnim uvjetima preprodavan i promijenio nekoliko vlasnika do dolaska u SAD. Ali to ne mijenja bit stvari – to je jednostavno ruski plin jer je proizveden u Rusiji i u izvoz plasiran od strane Rusije.





Drugu isporuku ruskog plina prevozit će tanker „Provalys“

Ali vratimo se sada najnovijoj vijesti. Na svojoj Twitter objavi (tvitu), urednik specijalizirane međunarodne službe za informacije iz energetske sfere – ICIS, Ed Cox, napisao je slijedeće: „Druga isporuka LNG plina iz Rusije (kroz Francusku i Belgiju) treba stići u SAD u veljači.“ Ruski plin bit će pretovaren na tanker „Provalys“ u francuskom terminalu Dunkirk, a prije puta na Atlantik uplovit će u Belgiju gdje će istovariti dio plina.

Prema informacijama navigacijskog portala Marinetraffic, „Provalys“ tranutačno plovi iz bostonskog terminala Everett prema francuskom Dunkirku gdje mora 27. siječnja. Taj se LNG tanker od 2006. godine nalazi u najmu francuske energetske tvrtke Engie, koja je izvršila i spomenutu, prvu dostavu ruskog LNG plina u SAD.





Istodobno, u francuskom Dunkiriku (prema informacijama Marinetraffica) nalazi se tanker „Boris Vilkitskiy“, koji je 26. siječnja iz ruske luke Sabetta (na projektu „Yamal-LNG“) dopremio 5. turu LNG plina s tog nalazišta (u količini od 73 000 tona ili 100 milijuna m3), od početka prve isporuke ostvarene u drugoj polovici prosinca 2017.g.

Njegov kupac bio je francuski energetski div Total, koji je i partner u projektu „Yamal-LNG“ s 20% udjela. Isporuke LNG plina s tog nalazišta, temeljene na ugovorima, počet će u travnju ove godine, a do tada će se trgovati na spot tržištu. Francuska tvrtka ovu turu LNG plina kupila je po DES uvjetima (teret prelazi u vlasništvo kupca na brodu u naznačenoj luci). Tko će na kraju prodavati taj plin u SAD-u, Total ili neki novi vlasnik plina, nije poznato. Moguće je da će u konačnici to biti francuski Engie, koji je otkupio i prvu isporuku LNG plina s ruskog Jamala od malezijskog Petronasa i 25. siječnja ga dostavio na terminal Everett pokraj Bostona.

Spomenutu, prvu isporuku ruskog plina u SAD moguće je objasniti činjenicom da je francuski Engie odlučio zaraditi na oštrom povećanju cijena plina na istočnoj obali SAD-a. Zbog polarne hladnoće i golemih količina snijega koji su zahvatili taj dio američkog kontinenta, cijena plina skočila je na astronomski i nikad viđeni iznos od 6,3 tisuće dolara za 1000 m3.

Osim ruskog LNG plina, na Istok SAD-a dostavit će se i norveški ukapljeni plin (info: ICIS), jer „su tamo sada takve cijene da se može dopremati i australijski LNG plin“ (u glavnini se plasira na puno bliže azijsko tržište).

To više nije ruski plin već samo „ruske molekule“

Prošli tjedan zanimljivo je pitanje postavio i zamjenik direktora ruskog Fonda za nacionalnu energetsku sigurnost Aleksei Grivach, retorički se pitajući, zašto se na istok SAD-a ne doprema plin iz Meksičkog zaljeva. To je naknadno objasnio nedostatkom čvrstih komunikacija i infrastrukture, nespremne za nastale ekstremne vremenske uvjete, pri tom također zaključivši kako je planska i strateška opskrba plinom putom LNG spot tržišta ipak nesigurna i ne jamči stabilnost.

Vijest o drugoj isporuci ruskog plina u isti američki terminal potvrdio je i Bloomberg.

U ruskoj vladi zbog ovih vijesti ne vlada nikakvo posebno pozitivno raspoloženje, a kakvo bi se, možda, moglo očekivati s obzirom na novi „hladni rat“ između Rusije i SAD-a, najbolje vidljiv upravo kroz energetsko suparništvo dviju zemalja na europskom plinskom tržištu, kao i novim američkim sankcijama usmjerenim upravo protiv ruskog energetskog sektora i njegovih projekata usmjerenih na izvoz ruske nafte i plina. Međutim, po pitanju ruskog ukapljenog plina koji upravo završava na američkom tržištu teško je ipak ne primijetiti i dozu ruskog cinizma, najbolje vidljivu kroz vladinu izjavu kako se tu više ne radi o ruskom plinu jer je on u međuvremenu preprodan, ali da se radi „o ruskim molekulama“. To samo potvrđuje, kazao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak na prošlotjednom Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, da je tržište LNG-plinom globalno.

Međunarodna konzalting tvrtka Timera Energy projekt „Yamal-LNG“ smatra jednim od perspektivnijih u svijetu. Pa iako on ne može konkurirati katarskom ukapljenom plinu, on će slobodno konkurirati onom američkom, smatraju tamošnji analitičari. Ruskim projektom planira se godišnje proizvesti i plasirati 16,5 milijuna tona ukapljenog plina (oko 23 milijarde m3). Veći dio te količine ugovorom pripada sudionicima projekta (ruski NOVATEK 50,1% udjela u projektu, francuski Total 20%, isto koliko i kineski CNPC). Osim toga, 2,5 milijuna tona godišnje kupovat će Gazprom i španjolski Gas Natural Fenosa.

O perspektivi „Yamal-LNG-a“ govori i slijedeća vijest:

Gazprom Marketing & Trading (GM&T) i indijska energetska tvrtka Gail prošli su tjedan potvrdili rok početka isporuka ukapljenog prirodnog plina u Indiju u 2018. godini. Rok se temelji na sporazumu dviju strana iz listopada 2012. godine, kada su ugovorene isporuke 2,5 milijuna tona LNG plina godišnje tijekom idućih 20 godina za tu indijsku tvrtku. Izvršitelj ugovora je GM&T. Rok važenja ugovora sada je produljen na 25 godina. Prve isporuke plina počet će u drugom kvartalu. Za osiguranje tog ugovora GM&T je sklopio ugovor s projektom „Yamal LNG“ o zakupu 2,9 milijuna tona ukapljenog plina, čiji je prvi dio „Yamal LNG“ u opticaj pustio u prosincu 2017.g. Isporuke po dugoročnom ugovoru s „Yamal LNG“ Gazprom će početi u II. kvartalu 2018.g. GM&T je s „Yamal LNG“-om sklopio ugovor s naftnom indeksifikacijom u formuli izračuna cijene. Ukapljeni plin će se isporučivati pu uvjetima FOB (free-on-board) u pretovarnoj točci u Zapadnoj Europi za daljnje isporuke na tržišta Azijsko-tihooceanske regije, prije svega u Indiju, rečeno je u Gazpromu.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like