J. Polović i Z. Meter: Intervju s Nj. E. japanskim veleposlanikom u RH g. Keiji Takiguchijem

dr.sc. Jadranka Polović

Zoran Meter

OTKRIJTE PONOVNO ”ZEMLJU ZLATA, JAPAN”

 

Vaša Ekscelencijo,





Zahvaljujemo Vam se na intervjuu koji ste dali za analitički portal “Geopolitika.News”, kojeg ćemo objaviti i u vrlo popularnom i čitanom hrvatskom političkom tjedniku „7Dnevno“.

P1. Iako mnogi japanski turisti dolaze u Hrvatsku, što znači da su jako zainteresirani za našu zemlju, moramo reći da se u hrvatskim medijima vrlo malo govori o japanskim političkim pitanjima, kao i o političkim stavovima Vaše zemlje prema različitim globalnim i regionalnim krizama.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, Japan je u Hrvatskoj možda imao image ” izolirane“ zemlje, dok smo, s druge strane, taj isti Japan doživljavali i kao dobro organiziranu i iznimno uspješnu zemlju – zemlju  snažne korporativne kulture s čudesno predanim radnicima. Ali sada se stvari mijenjaju. Premijer Shinzo Abe počeo je proces otvaranja i promjene Japana ekonomski i politički. Kako se ove promjene odražavaju na japansko društvo danas?





O1. Kao prvo, osobno smatram da image Japana kao „izolirane“ zemlje, ne odražava stvarnost. Prije nekoliko godina, Japan je bio druga najveća gospodarska sila po BDP-a, a sada je treća, a to znači da je Japan ovih desetljeća pridonio poboljšanju gospodarskih odnosa s mnogim zemljama svijeta, što ne može postići “izolirana zemlja”. Na političkom polju, Japan je također pridonio poboljšanju mirnom i stabilnom međunarodnom okružju utemeljenom na međunarodnom pravu i u skladu s djelovanjem Ujedinjenih naroda. Vezano za Službenu pomoć u razvoju (ODA), Japan je bio jedna od pet najvećih zemalja darivatelja.

Što se tiče japanskog gospodarstva, glavni problem s kojom se premijer Abe bavio tijekom razdoblja „Abenomiksa“, paket je politika koji označava agresivnu monetarnu politiku, fleksibilnu fiskalnu politiku i strategiju rasta, uključujući strukturne reforme. Najnovije statistike drugog tromjesečja pokazuju da godišnji rast BDP-a iznosi 2,5%, a stopa nezaposlenosti u rujnu iznosila je 2,8%. Ovaj sjajan ekonomski ciklus mogao bi biti ubrzan.

P2. Kako je moguće predstaviti današnji Japan – u kojim područjima japansko društvo napreduje? Ono što možemo vidjeti je zabrinjavajuća demografska situacija i čak rastući “individualizam” među mladima, što  je vrlo ozbiljan problem japanskog društva.

O2. Što se tiče takozvanog “individualizma”, iako postoje razni načini razumijevanja ili prepoznavanja trenutačne situacije, mislim kako to neće postati “egoizam”. Istina je da je Japan suočen s demografskim problemima, uključujući povećanje zrelih (starijih)  generacija i s opadanjem broja stanovnika. Usvojili smo različite politike ili se one razmatraju. U Japanu se značajno poboljšavaju okolnosti za podizanje djece, kao što je povećanje broja vrtića, smanjenje troškova obrazovanja i razvijanje okruženja koje pridonose poticanju mladih parova da imaju djecu. Smanjenje broja stanovnika znači i smanjenje radne snage. Stoga je u tijeku trend zapošljavanja žena i starijih osoba.

Što se tiče pitanja porasta starijih ili zrelijih generacija, Japan bi mogao biti pionir u rješavanju problema s kojim bi se svaka zemlja mogla suočiti u bliskoj budućnosti. Japan sada znatno poboljšava sustave socijalne skrbi, uključujući medicinsku skrb, ICT, robotsku tehnologiju itd. Postaju dostupni građanima, a unapređenje i inovacije u tim područjima mogu pružiti dobre primjere za druge zemlje. Naravno, to bi moglo poticati i japansko gospodarstvo.

P3. Sjevernokorejska kriza sada je u središtu svjetske pozornosti. Sjeverna Koreja ispalila je balističke rakete preko ili pored Japana. Japanski premijer Shinzo Abe upozorio je kako nema “svijetle budućnosti” za Sjevernu Koreju, ako ne prestane s ovim provokativnim postupcima. Međutim, pitat ću Vas o nečemu o čemu se manje govori u medijima – kakvi su odnosi Japana s Južnom i Sjevernom Korejom, u kojoj mjeri je Japan izložen mogućem sukobu? Podržava li Japan u potpunosti stavove SAD-a ili koja je japanska perspektiva mogućeg riješenja ovog sukoba?

O3. Prije svega želim usmjeriti vašu pozornost na povijest dijaloga sa Sjevernom Korejom, što je bila “povijest prekršenih obećanja”. U prošlosti je Sjeverna Koreja koristila Okvirni sporazum iz 1994. godine i Zajedničku izjavu o pregovorima Šest stranaka iz 2005. godine kao izgovor za dobivanje na vremenu, kako bi nastavila razvijati svoje nuklearno oružje iza zavjese. Lekcija koju smo naučili iz ovoga je da nije prikladno pokazati prednost pri održavanju drugog dijaloga sa Sjevernom Korejom, jer bi to značilo samo davanje Sjevernoj Koreji dodatnog vremena za razvoj nuklearnog oružja. Ponovno je lansirala balističku raketu 29. studenog, što je dokaz da je Sjeverna Koreja dosljedno razvila svoj nuklearni raketni program.

Japan je vrlo ozbiljno zabrinut zbog sadašnje situacije i dosljedno podupire “sve opcije na stolu”, izjavu  predsjednika SAD-a, gospodina Trumpa. Nedavno je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo novu rezoluciju o sankcijama, a Japan, u suradnji s SAD-om i Južnom Korejom, pozvao je svaku državu članicu UN-a da u potpunosti i strogo provedu rezoluciju.

P4. Japan, kao velika azijska i ekonomski vrlo razvijena država, mnogo je više nego ekonomska sila. U tom kontekstu, Kina je najveći japanski suparnik, kao zemlja s velikim vojnim ambicijama. S druge strane, gospodarski odnosi vrlo su uspješno razvijeni, trgovinska razmjena je vrlo dinamična. Iako su posljednjih godina investicije Japana usporene zbog povećanja troškova rada i promjena u rastu kineskog (gospodarskog) modela, Kina je i dalje najveći trgovinski partner Japana. Kineske investicije u Japanu za sada su znatno manje, ali su kineski investitori vrlo zainteresirani za japansko tehničko znanje. Kako vidite strategiju kineske “One road, one belt”?

O4. Gospodarski odnosi Japana i Kine su enormno veliki i vjerujem da kao takvi mogu isto tako doprinijeti stabilizaciji političke situacije. Istodobno, kako bi se ojačali gospodarski odnosi, bitno je za svakog sudionika da se pridržava međunarodnog prava ili propisa i uzajamno podržava i  unaprjeđuje pravednost i otvorenost svakog tržišta.

Što se tiče kineske inicijative “One Road, One Belt One”, također očekujem da se inicijativa strogo pridržava takvih kriterija i uistinu doprinosi prosperitetu zemalja koje možda ne slijede isti put.

P5. Odnosi Japana i Kine međusobno su opterećeni događajima iz povijesti, poglavito iz vremena Drugog svjetskog rata. Vaša Ekscelencijo, kako vidite buduće odnose između Tokija i Pekinga? Vidite li neke mogućnosti prevladavanja međusobnih napetosti kako bi se poboljšali odnosi, suradnja i partnerstvo, što bi sigurno bilo u uzajamnom interesu i u interesu cijele regije?

O5. Ne samo u Istočnoj Aziji, već i u ostalim dijelovima svijeta, “povijesni događaji” stalno se ponavljaju s nekim političkim namjerama, osobito u obliku kvarenja naših napora za poboljšanje situacija ili odnosa. Vjerujem da je važno imati konstruktivne dijaloge utemeljene na povijesnim činjenicama i da bi, kada se pitanja vezana uz povijesne događaje riješavaju ili dogovaraju politički, svatko trebao imati na umu takve povijesne događaje, te bi trebao gledati prema budućnosti u smislu poboljšanja situacija ili odnosa.

Što se tiče odnosa između Japana i Kine, Kina je jedan od najvećih gospodarskih partnera Japana i obrnuto. Kao što sam rekao, gospodarski odnosi dviju zemalja su vrlo jaki i takvi ekonomski odnosi mogu prirodno isto tako pridonijeti stabilizaciji i poboljšanju političkih odnosa, jer je to korisno za obje zemlje.

P6. Sigurnosni izazovi, suparništva i savezništva u azijsko-tihooceanskoj regiji u središtu su međunarodne zajednice. Dva najvažnija suprotstavljena aktera koji utječu na odnose u regiji su Kina i SAD, međutim, odnosi između Japana i Kine, kako pretpostavljamo, ključni su za stabilnost regije. Kina želi položaj ne samo regionalnog nego i globalnog vođe, a ta činjenica potpuno je promijenila međunarodne odnose. Danas se kineska perspektiva američko-japanskog saveza i suradnje značajno promijenila. Vaša Ekscelencijo, prema Vašem mišljenju, koji su glavni sigurnosni izazovi azijsko-pacifičke regije?

O6. Sadašnja najozbiljnija prijetnja sigurnosti u regiji Azije i Pacifika je, nepotrebno je reći, Sjeverna Koreja. I vrlo je važno ostvariti povjerenje među zemljama regije, osim Sjeverne Koreje, kako bi te zemlje mogle surađivati upravo u riješavanju pitanja Sjeverne Koreje, a to je potpuno i strogo provođenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

U drevnoj Kini, postojala su dva načina vladanja zemljom poznata kao “moć vrline” i “moć sile”. Konfucijeva nastojanja u drevnoj Kini, mogli bismo reći, koncentrirala su se na prevladavanje “moći vrline” i suzdržanosti od “moći sile”. Mislim da se sada ta ideja može primijeniti ne samo na domaćem, već i na međunarodnom planu. Volio bih vidjeti takvu situaciju, da će Kina voditi regiju snagom vrline, to jest u skladu s međunarodnim pravom i na temelju reciprociteta ili uzajamno korisnih odnosa.

Q7. Kako vidite budući razvoj japansko-američkih odnosa u smislu geografske i geostrateške stvarnosti? Naime, Japan je još uvjek blizak Rusiji i Kini, a te zemlje grade novo strateško partnerstvo. U tom kontekstu, dugotrajno snažno partnerstvo između Japana i SAD-a jasno se protivi interesima Rusije i Kine. Ali premijer Abe često citira, kako je intenziviranje saveza sa SAD-om od presudne važnosti za vođenje snažne vanjske politike i pozicioniranja Japana u regiji. Koji su pravi odnosi između Japana i SAD-a, može li Kina konkurirati SAD-u u smislu financijske i vojne moći u slijedeća dva do tri desetljeća?

O7. Najvažnija točka između Japana i SAD-a je da obje zemlje mogu definitivno i odlučno podijeliti temeljne vrijednosti kao što su demokracija, vladavina zakona, osnovna ljudska prava itd. i strateški interesi. Na temelju toga, više od sedam desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, odnosi dviju zemalja su stalno i čvrsto razvijani i poboljšavani. Kontinuirano, na temelju tih čvrstih veza, Japan i SAD igraju vodeću ulogu, ruku pod ruku, za mir i prosperitet u azijsko-tihooceanskoj regiji.

Što se tiče Kine, kao što sam rekao, želio bih vidjeti situaciju u kojoj će Kina voditi regiju na načelu “moći vrline”, a ekonomski i vojno ne bi bilo potrebe da se natječu međusobno.

P8. Na kraju, kako vidite hrvatsko-japanske odnose? Nedavno smo razgovarali, pitali ste me vrlo zanimljivo pitanje – kako je hrvatski narod izgradio i u čemu je prepoznao svoj jedinstveni identitet. Naravno, razmišljam o Vašem pitanju i imam obvezu odgovoriti Vam, međutim, možete li podijeliti japansko iskustvo o tome kako izgradnja zajedničkih vrijednosti može biti korisna i za Hrvatsku?

O8. Naravno, Japan i Hrvatska uspostavili su vrlo dobre odnose. Ipak, gospodarska prisutnost Japana u ovoj zemlji nije dovoljna i ima dosta prostora za poboljšanje. Ovo, možda, u hrvatskoj javnosti stvara dojam da se Japan nekada činio kao ‘izolirana’ zemlja. Budući da je Japan zemljopisno otočna zemlja, imao je neke prednosti za izgradnju svog identiteta. Japan je demokratska zemlja, a sloboda mišljenja, izražavanja i tiska potpuno je zajamčena. Zato, naravno, postoje različita mišljenja o svakom političkom pitanju. Međutim, usprkos ovakvom rasponu mišljenja, japanski narod može podijeliti jedinstveni identitet Japanaca na temelju takvih zemljopisnih okolnosti.

Posljednje, ali ne manje važno, iduće 2018. godine je 25. obljetnica diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske. Veleposlanstvo Japana koristiti će ovu priliku kako bi Japan u Hrvatskoj bio istaknutiji, a planiramo više kulturnih i gospodarskih događaja tijekom cijele godine. U knjizi ‘Putovanja Marka Pola’ Japan je bio predstavljen kao ‘Zemlja zlata’. Volio bih pozvati hrvatski narod da sudjeluje u tim događajima i da ponovno otkrije ‘Zemlju zlata, Japan’, kako bi osjetio i otkrio nešto japanskog.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like