Yemen: zastoj u mirovnim pregovorima

Iz ministarstva vanjskih poslova Yemena propćavaju kako neće biti niti direktnih, niti indirektnih razgovora s pobunjeničkim snagama sve dok se ne povuku iz vojne baze Al-Amaliqa.

Izaslanik UN-a odvojeno se sastao s delegatima obje sukobljene strane u pokušaju da ponovno pokrene mirovne pregovore, nakon demonstrativnog napuštanja pregovora delegata Yemenske vlade, priopćio je UN u utorak.

Vladina delegacija napustila je pregovore u nedjelju kao odgovor na zauzimanje jedne od nekoliko lojalističkih vojnih baza u planinskom području na sjeveru zemlje, što je predstavljalo udarac za mirovne pregovore koji su započeli 11. travnja.

Incident se dogodio tek dan nakon što su suprotstavljene delegacije održale svoj prvi sastanak s namjerom da okončaju sukob koji je odnio živote najmanje 6400 ljudi, i prisilio 2,8 milijuna ljudi da napuste svoje domove od ožujka prošle godine u potrazi za sigurnošću.

Ismail Ould Cheikh, UN-ov izaslanik sastao se s obje delegacije kasno u ponedjeljak u pokušaju da postigne brzo okončanje razmirica oko zauzimanja vojne baze Al-Amaliqa od strane pobunjenika, koje se dogodilo u subotu unatoč dogovorenom primirju 11. travnja.

Čini se kako zapovjednici baze nisu pružili nikakav otpor napredovanju pobunjenika u provinciji Amran, koja je gotovo cijela pod njihovom kontrolom, prema informacijama iz vojnih krugova i od plemenskih vođa.





Ministar vanjskih poslova Abdulmalek al-Mikhlafi koji predvodi vladinu delegaciju, izjavio je za Sky News Arabia kako neće biti niti direktnih, niti indirektnih razgovora s pobunjeničkim snagama sve dok se ne povuku iz baze i daju garancije da neće biti daljnih kršenja primirja.

Unatoč vojnoj intervenciji koju predvodi Saudijska Arabija, pokrenutoj u ožujku prošle godine u znak potpore vladi Yemena, pobunjeničke snage i njihovi saveznici i dalje kontroliraju glavni grad, a također i većinu područja središnjeg i sjevernog Yemena te obalu Crvenog mora.

Izvor: i24news





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like