Kineska mornarička grupa plovi prema spornom području Južno kineskog mora

Kineska ratna mornarica započela je s opsežnom vojnom vježbom u Južno kineskom moru sa svojim najnaprednijim brodovljem usred rastućih tenzija s SAD oko spornih voda.

Pomorska skupina od dva razarača, dvije fregate i opskrbnim brodom, isplovila je u srijedu iz Sanye u provinciji Hainan zbog vježbi koje bi trebale na višu razinu podići borbenu spremnost. Uskoro će im se pridružiti još jedan razarač.

Svaki brod nosi po tri helikoptera i desetine vojnika posebnih postrojbi i kreću prema Južno kineskom moru, istočnom dijelu Indijskog oceana i potom Pacifika, izvještava državna postaja CCTV.

Napetost oko Južno kineskog mora i dalje raste, nakon što su Filipini podigli tužbu pred arbitražnim sudom u Haagu. Odluku za koju je Kina unaprijed rekla da neće priznati, sud bi trebao donijeti najkasnije do kraja lipnja.

Prema izvješću koje ovaj potez opisuju kao ”redovni godišnji”, Vježbe će uključiti i trupe stacionirane na otočju Spratly, kao i snage Sjeventomorske flote.

Jedan od ratnih brodova je Hefei, najnoviji Tip 052D raketnog razarača s naprednim radarom, navođenim projektilima i stealth sustavom koji je u službu ušao u prosincu 2015. godine.





Izvor: CNBC

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like