BRODOVI S KRSTAREĆIM RAKETAMA POSLANI U SIRIJU U POSTOJANO BOJEVO DEŽURSTVO

Šef predstavništva sirijskih Kurda u Moskvi Rodi Osman, u intervjuu za agenciju Bloomberg izjavio je, kako je Rusija obećala zaštititi kurdske ustanike u Siriji u slučaju ulaska turskih vojnih snaga u tu zemlju. Osim Kurda Rusija će, kaže Osman, zaštititi i teritorijalnu cjelovitost Sirijie.

Zračne snage Rusije pružaju potporu kurdskim postrojbama koje vode oslobodilačke akcije u regiji Aleppo prema granici s Turskom, kaže isti izvor i dodaje, kako bi se te akcije odvijale još i brže kada ne bi bilo protudjelovanja s turske strane.

A predstavnik sirijske oporbe u Moskvi Kadri Jamil priopćio je kako, osim zračne potpore, Rusija sirijskim Kurdima dostavlja i oružanu pomoć, a da sirijska vojska svoje akcije protiv „IS“ izvodi u koordinaciji s kurdskim ustanicima.

Međutim, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Chavushoglu izjavio je danas pred novinarima u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju, kako se američka pozicija prema sirijskoj kurdskoj Stranci demokratskog saveza promijenila i da Washington sada nju smatra „nenužnim saveznikom“. Podsjećam kako je turski premijer Ahmet Davutoglu jučer optužio tu kurdsku stranku i njezino vojno krilo za prekjučerašnji teroristički napad u Ankari, u kojem je poginulo 28 osoba, a još 60-ak ih je ranjeno.

Paralelno s tim izjavama, turski oporbeni čelnik iz Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, u turskoj novini Hurriyet Daily News oštro je optužio vladajuću Stranku pravde i razvoja (čiji je čelnik premijer Ahmet Davatoglu) za dostavu oružja i opskrbu ekstremističkih snaga u Siriji. Dodao je kako vlada ne smije podupirati takve terorističke organizacije poput „Islamske države“. Optužio je sadašnju tursku vladu za organizaciju posebnih obučnih kampova na turskom teritoriju za obuku budućih terorista „Islamske države“. Kritizirao je i predsjednika Erdogana zbog nastavka povezivanja riješenja sirijskog sukoba s odlaskom predsjednika Bashara al-Assada s vlasti u Damasku. U cjelosti, kaže oporbeni čelnik, vanjskopolitički smjer vladajuće stranke ne odgovara interesima turskog naroda, a da je njezina vladavina omogućila ulazak ideja vahabizma u Tursku i pridonjela nji hovom rasprostranjenju po čitavom Bliskom istoku.

Amerikanci i Rusi dogovaraju se oko letova, diplomacija se zahuktava





I dok Saudijska Arabija preko svojih službenih osoba danas javlja kako se još uvijek razmatra točan datum njihovog slanja kopnenih specijalnih postrojbi u Siriju pod vodstvom SAD-a, iz Kremlja stiže vijest kako je ruski predsjednik Putin obavio telefonski razgovor sa saudijskim kraljom Salmanom (jučer je isto učinio i turski predsjednik Erdogan koji je nazvao Salmana u Rijad, op.a). Razgovarali su o modalitetima riješenja sirijske krize, a ruski čelnik kralja je pozvao i u službeni posjet Moskvi.

Pentagon je danas uputio molbu Rusiji za ne napadanje zona na sjeveru Sirije u kojima djeluje grupa od 50-ak američkih vojnih instruktora zbog njihove sigurnosti (radi se o području istočno od rijeke Eufrat, preciznije u pograničnom dijelu sirije s Irakom, op.a), priopćio je „Glas Amerike“.

General Charles Brown iz Središnjeg zapovjedništva OS SAD-a, izjavio je na održanoj video-konferenciji za novinare, da je izvjestio Moskvu o kojim se točno zonama radi i o broju od 50-ak američkih vojnika tamo stacioniranih radi pružanja potpore lokalnim borcima za borbu protiv „IS“. Radi se o „razumnoj molbi“, utočnio je glasnogovornik Pentagona Peter Cook, a Rusija je „već ispunjava“.





Cook je dodao i kako je Rusija zamolila ne razglašavati detalje o letovima njezinog zrakoplovstva, uključno i bespilotnih letjelica nad Sirijom, te zamolila suzdržavanje od letova protuterorističke koalicije pod američkim vodstvom u zonama u kojima aktivno djeluje njezino zrakoplovstvo. Brown je dodao kako koalicija „obično tamo ni ne leti“.

Danas se u Ženevi po prvi put sastaju vojni predstavnici SAD-a i Rusije glede dogovora o primirju u Siriji, izvjestio je Reuters pozivajući se na predstavnika njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Martina Scheffera. Pregovorima će se kasnije pridružiti i Njemačka. To može dovesti, kaže Scheffer, do suglasnosti o značajnom smanjenju razine nasilja između svih strana koje su sudjelovale na Bečkim pregovorima. Kazao je, kako američko-ruski razgovori predstavljaju pripremu za široku raspravu na kojoj će sudjelovati i druge države (misli se na predstojeći nastavak pregovora najavljenih za 25. veljače u Ženevi, op.a.).

Ruski brodovi u Siriji

Zapovjednik ruske Crnomorske flote admiral Aleksandar Vitko danas je za ruske medije izjavio, kako će novi raketni brodovi tipa „Buyan-M“ naoružani krstarećim raketama „Kalibr“ (koje je Rusija do sada u dva navrata operativno koristila u borbi protiv „IS“ u Siriji, op.a.), izvršavati zadaće stalnog bojevog dežurstva pri ruskoj Sredozemnoj flotili, i da će biti stacionirani u sirijskoj luci Tartus (jedinoj preostaloj ruskoj sredozemnoj vojnoj bazi, op.a.). Ti tipovi brodova ciklički će se izmjenjivati u tim zadaćama.

Prije nekoliko dana u Tartus je uplovio brod toga tipa „Zeleni dol“, izgrađen i dostavljen crnomorskoj floti 2015. godine.

Mali raketni brodovi projekta 21631 „Buyan-M“ višenamjenski su brodovi klase „rijeka-more“, dugi su 74 metra, širine 11 metara, a naoružani topom A-190 kalibra 100 mm, krstarećim raketama „Kalibr“ i raketnim sustavom „Gibka“. Razvijaju brzinu do 25 čvorova i samostalno plove na daljinu do 2500 morskih milja (vidi foto).

Američko zrakoplovstvo djelovalo u Libiji

Danas ujutro, 19. veljače, američki vojni zrskoplovi izvršili su napade po kampu terorističke organizacije „Islamska država“ u Libiji, 50 kilometara od Tripolija, izvjestio je The New York Times. Tom prilikom ubijeno je više od 30 islamista. Novina navodi kako mnogi islamisti u Libiju pristižu iz Tunisa (posljednjih mjeseci u Libiju ulazi i veliki broj ISIL-ovaca koji napuštaju svoje položaje u Siriji, uključno i čelnika te organizacija Al-Bagdadija, op.a.). Obavještajni službenici nakon američke zračne akcije provjeravaju je li pritom ubijen i jedan od vođa te organizacije Nureddin Shushani, kojeg smatraju organizatorom terorističkih napada u Tunisu, u kojima je poginulo 60 osoba.

Administracija libijskog grada Sabrat izjavila je, kako je u američkoj akciji (izvedenoj rano ujutro u 3:30 sati), ubijena 41 osoba, a ranjeno njih šest.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like