Sophie Mangal: INTERVENCIJI SIRIJSKE VOJSKE PROTIV TERORISTA NA JUGU ZEMLJE PROTIVE SE SAD

SOPHIE MANGAL (25), je američka „freelance“ novinarka, suradnica istraživačkog portala OrientalReview.org, i članica Inside Syria Media Center. Mangal živi u SAD-u, u Sjevernoj Karolini, gdje je i završila novinarstvo i medijske studije na University of North Carolina. U fokusu njenog interesa je izbjeglička kriza u Europi, kao i komparativna analiza Sirijskog sukoba i krize na Balkanu. U suradnji sa Sophie Mangal prenosimo njen članak „The Situation Is Worsening in Syrian South As US Tries To Defend Terrorists While Israel To Strike A Deal With Russia“ objavljen, 18. lipnja 2018. na portalu OrientalReview.org. Zahvaljujemo Sophie Mangal za kontaktiranje portala Geopolitika News i veselimo se nastavku suradnjel!

Iako je stanje u Siriji, kao i odnos velikih sila na prostoru ove bliskoistočne države svakako u fokusu javnosti, Sophie Mangal, američka freelance novinarka i analitičarka, članica organizacije Inside Syria Media Center, upozorava kako je razvoj događaja u južnoj Siriji jedva “pokriven” medijskim izvješćima, poglavito u Idlibu i Deir Es-Zouru. Naime, iako su u svibnju 2017. godine u Siriji uspostavljene četiri zone deeskalacije koje su trebale osigurati prekid ratnih sukoba i smanjiti međusobno nepovjerenje, samo godinu dana poslije, kako Mangal navodi, situacija u južnim sirijskim pokrajinama svakako zaslužuje našu pozornost. Čak i zone deeskalacije u istočnoj Guti i Homsu, u medijima predstavljene kao uspješan „alat“ kojim se može rješavati sirijska kriza, funkcioniraju loše upravo zbog nepostojanja institucionalne moći koja bi bila sposobna zaustaviti daljnje napade, borbu i nasilje.

Treba podsjetiti kako je status južne zone deeskalacije, koja graniči s Jordanom, razrješen već početkom lipnja 2017. godine  između predstavnika Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, ali i Jordana kao države koja je zajamčila poštivanje prekida vatre od strane naoružane oporbe i nastavak daljnje borbe protiv terorizma unutar zone. Međutim, stanje na terenu, pod kontrolom umjerene oporbe, jasno pokazuje kako je odnos snaga unutar ovih zona potpuno promijenjen – prema procjenama stručnjaka, 55% teritorija zone nalazi se pod kontrolom ISIS-a i „Jabhat Al Nusre“. Broj njihovih članova penje se na desetke tisuća, dok je broj potencijalnih džihadista veći od 5000. Sve to, naravno, otvara pitanje mogućnosti poduzimanja vojnih operacija kojima bi se eliminirali teroristi iz zone deeskalacije.

Kao prvo, najveći dio „Južne zone“ pod nadzorom je tzv. Slobodne sirijske vojske (Free Syrian Army – FSA) koju i dalje snažno podupiru Washington i Tel Aviv, ali i ostatak zapadnih saveznika, kroz regularne humanitarne konvoje. Stoga nije ni čudno da je Izrael među prvima podržao ideju uklanjanja radikalnih džihadista s graničnih linija. Tel Aviv se čak složio da se na graničnu, demarkacijsku liniju na Golanskoj visoravni rasporede snage sirijske vojske – SAA’s (Syrian Arab Army). Interes izraelskog premijera Netanyahua je jasan! Nakon svega, toliki broj terorista koji se nalazi u neposrednoj blizini sirijsko – izraelske granice prevelik je izazov, čak i za njega.

Izrael inzistira na povlačenju pro – iranskih šijtskih snaga duboko u sirijski teritorij, te je taj zahtjev postavio kao preduvjet sudjelovanja i pružanja potpore protuterorističkim operacijama u „Južnoj zoni“. Sirijska arapska vojska (SSA) naknadno je počela s planovima ofanzivnih napada, međutim, operacija je odgođena zbog pozicije Washingtona. Naime, Sjedinjene se Države protive ulasku SAA u deekalacijsku zonu, budući da odluka da se kreira „Južna zona“ za američku administraciju ima brojne benefite i osigurava joj dalekosežne prednosti. Pružajući kontinuiranu potporu u novcu i oružju radikalnim džihadistima, i zatvarajući oči pred ekspanzijom ISIS-a, Bijela kuća osigurava svoje pozicije, odnosno uporište za napad na Damask koji se nalazi svega 100 kilometara udaljen od te zone deeskalacije. Je li to znači da će Washington i dalje, zbog svojih interesa, nastaviti s politikom poticanja nasilja, bez obzira na činjenicu da takva politika podrazumijeva „suradnju“ s teroristima?

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like