Sirija – pregled vojnog stanja 27. 8. – 3. 9. 2016.: Kineski ulazak u “igru”

Iz stanja na sirijskim bojišnicama i karaktera vojnih akcija vođenih proteklog tjedna vidljivo je, kako se bez konkretnog dogovora Rusije, SAD-a i Turske teško može očekivati završetak petogodišnje sirijske agonije. Jednostavnije rečeno, bez dogovora ovih triju strana, čak i ukoliko se središnja vlast u Damasku s njim ne bi složila, u potpunosti je nemoguće poraziti snage „Islamske države“ i „Jabhat fath ash-Sham“ (bivša „Al-Nusra“). Krenimo redom:

3. rujna je potvrđeno kako su američke bespilotne letjelice (tzv. dronovi) izvršili nekoliko preleta iznad ruske zrakoplovne baze „Hmeymim“ pokraj Latakije.

Zrakoplovi sirijske vojske tijekom tjedna su djelovali u regijama Aleppo, Homs, Hama, Idlib i Deir az-Zour. Istodobno, ruski zrakoplovi djelovali su u regijama Aleppo, Hama i Homs.

Što se tiče kopnenih akcija, najnapetije stanje i dalje je bilo na jugo-zapadu regije Aleppo, gdje su vođene snažne borbe između vladinih snaga i džihadista iz organizacije „Jaish al-fath“. Borci te organizacije su 27. kolovoza napali položaje vladinih snaga na uzvisini Um al.Qaraa, s koje se može nadzirati jedinu prometnicu kojom se opskrbljuju islamisti opkoljeni u istočnim dijelovima grada Aleppa. Napad je bio odbijen, a tijekom tjedna bitka se u toj zoni nastavljala. Do kraja dana 2. rujna stigla je nepotvrđena informacija o uspostavi nadzora sirjske vojske nad teritorijem zrakoplovno-tehničkog učilišta unutar tamošnjeg strateški važnog kompleksa vojne akademije.

27. kolovoza, na sjeveru regije Aleppo, snage „Slobodne sirijske vojske“ uz potporu turskog topništva i američkog zrakoplovstva u borbama protiv „Sirijskih demokratskih snaga“ (kostur „SDS“ čine kurdske postrojbe), probile su se u smjeru grada Al-Rai u blizini sirijsko-turske granice. Narednog dana uspostavljen je nadzor nad dva sela zapadno od grada Džarablusa.

29. kolovoza borci „SDS“-a uspjeli su uništiti jedan turski tenk, pričemu su trojica turskih vojnika ranjena. Time je, od 24.8. i početka turske vojne intervencije u pograničnoj zoni pokraj Džarablusa na sjeveru regije Aleppo, u borbama protiv kurdskih snaga Turska izgubila najmanje tri tenka, a o uništenju još dva turska tenka izvjestila je „Islamska država“. Radi se o značajnim gubitcima ukoliko percipiramo činjenicu, da je Turska u ovoj vojnoj operaciji angažirala oklopnu postrojbu od 45 tenkova.





30. kolovoza, predstavnik američkog Središnjeg zapovjedništva je izvjestio, kako se, uz posredništvo SAD-a, uspjelo doći do dogovora između Ankare i zapovjedništva (uvjetno rečeno) kurdskih snaga „SDS“-a, o zaustavljanju međusobnih borbi i koncentraciju njihovih djelovanja na borbu protiv „Islamske države“.

1. rujna Ankara je priopćila, kako je tijekom borbi u zoni grada Džarablusa turskoj vojsci uspjelo potisnuti borce „IS“ iz sela Zawgar, Tel al-Akbar i Al-Qallia. Prema informacijama „IS“, u tim borbama su navodno i uništena spomenuta dva turska tenka.

3. rujna je utvrđeno kako su u regiji Aleppo turski tenkovi prešli sirijsku granicu na još jednoj točci, u smjeru grada Al-Rai, gdje su do kraja dana postrojbe „Slobodne sirijske vojske“ uspostavile nadzor nad deset sela istočno od toga grada.





30. kolovoza „IS“ je izvjestila o pogibiji glasnogovornika te organizacije, Sirijca Abu Muhammeda al-Adnanija, u zoni grada Aleppa. Istodobno je Washington izvjestio kako je u zračnom napadu međunarodne koalicije u zoni Al-Bab, sjevero-istočno od Aleppa, ubijen „poznati predstavnik rukovodstva „Islamske države“.

31. kolovoza, dan nakon prvih informacija o likvidaciji Abu Muhammeda al-Adnanija, rusko Ministarstvo obrane je također izjavilo o njegovoj pogibiji. Pritom je kazano, kako je njegovo ubojstvo bila posljedica djelovanja ruskog zrakoplovstva na lokaciji Maarat Umm Haush, u regiji Aleppo.

Tog istog dana Pentagon je priopćio kako ne raspolaže saznanjima da je Al-Adnani ubijen upravo pri djelovanju ruskih zrakoplova već smatra da je ipak bio ubijen pri djelovanju američkog drona „Predator“, u blizini naselja Al-Bab.

31. kolovoza iranski mediji su izvjestili o pogibiji u zoni Aleppa „bivšeg generala“ Korpusa straže Islamske revolucije Ahmada Golamija. On je „dragovoljno“ otišao u zonu vojnih djelovanja i želio pridonjeti borbi protiv džihadista, navode iranski mediji.

29. kolovoza, na sjeveru regije Hama, odbijen je napad terorista na položaje vladinih snaga pokraj manjeg grada Maarkaba.

31. kolovoza utvrđeno je kako su pobunjeničke postrojbe povezane s džihadistima, od 29.8. počele napad na vladine snage s ciljem zauzimanja ključne zračne luke u toj regiji, blizu administrativnog regionalnog središta – grada Hame. U toj bazi smješteni su jurišni helikopteri sirijskog zrakoplovstva, a moguće i ruskih zračnih snaga. U tri dana borbi pobunjenici i džihadisti iz grupacije „Džund al-Aksa“ uspjeli su ovladati s oko 14 sela na sjeveru i zapadu te regije. Deset kilometara južno od grada Hame zauzeli su vojnu bazu blizu Maardesa, kojom prigodom su u pljen dobili nekoliko komada topničkog oruđa i njima pripadajućih granata.

2. rujna, u protunapadu vladinih snaga na postrojbe „Džund al-Aksa“ i „Failak ash-Sham“ jurišom je zauzeto selo Tibet al-Imam, a istog dana vraćen je nadzor i nad spomenutim Maardesom. U pomoć vladinim snagama došli su borci libanonskog „Hezbollaha“.

28. kolovoza, u regiji Damask, u Istočnoj Guti, vladine snage su u borbama protiv boraca organizacije „Jaish al-islam“ došle u neposrednu blizinu grada Duma.

Sljedećeg dana vladine snage odbile su napad te organizacije na naselje Harasta, zapadno od grada Dume, a u pokrenutom protunapadu sirijska vojska je uništila zapovjedni punkt „Jaish al-islama“.

2. rujna, u Zapadnoj Guti, u završnu fazu ušli su pregovori između zapovjedništva sirijske vojske i pobunjenika, o evakuaciji potonjih i članova njihovih obitelji iz grada Moadhamija. Već ranije, na isti način izvršena je njihova evakuacija iz grada Daraya. Pregovori o predaji i evakuaciji islamističkih snaga vode se za još četiri grada u regiji Damask.

27. kolovoza, na sjeveru regije Homs, sirijska vojska napala je vojni logor džihadističke organizacije „Jabhat fath ash-Sham“ (bivša „Al-Nusra“) u zoni sela Um Sharshu, pričemu je ubijno desetak njihovih boraca.

29. kolovoza, u gradu Homsu, vladine snage spriječile su pokušaj presijecanja prometnice Homs-Tartus od strane terorističke grupacije u kvartu Al-Waar. Napad na vladine snage vođen je iz ulice Al-Herab.

2. rujna, u regiji Homs, vladine snage su odbile napad islamista na grad Tadmor iz smjera juga.

27. kolovoza potvrđeno je kako je kineska vojna delegacija stigla u Damask, a s vladinim predstavnicima razgovarala je o dolasku kineskih zrakoplova i njihovom priključenju borbama porotiv džihadističkih organizacija u Siriji. Pretpostavlja se kako je cilj kineskih zračnih snaga prije svih organizacija „Jaish al-Islam at-Turkistan“ u kojoj se bori više od tri tisuće pripadnika kineskog muslimanskog naroda Ujgura.

Ova vijest potvrđuje naš uvodni dio teksta i ukazuje kako sirijske „ratne igre bez granica“, ukoliko se ubrzo ne postigne dogovor između glavne trojke koja nadzire stanje na terenu, prijeti sve većom destabilizacijom čitave regije i uvlačenjem dodatnih „igrača“, zbog čega će biti sve teže koordinirati vojne akcije i izbjegavati moguće incidente koji mogu dovesti do preljevanja sukoba izvan sirijskog, pa i regionalnog okvira.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like