Sastanak u Teheranu: IRANSKI, SIRIJSKI I RUSKI MINISTRI OBRANE KOORDINIRAT ĆE VOJNE NAPADE

Geopolitika.news nedavno je sačinila analizu tromjesečnog sirijskog primirja s posebnim naglaskom na iranske stavove i navodne ruske dvojbe po pitanju određivanja svojih strateških partnera u bliskoistočnoj regiji, poglavito na uzavrelom sirijskom terenu (poveznica: http://geopolitika.news/analize/iranom-ili-sad-om-ruska-sirijska-bespuca-dileme/). Međutim, čini se kako su ruske „dvojbe“ bile vrlo kratkog vijeka.
Naime, 9. lipnja, u Teheranu su boravili ruski i sirijski ministri obrane Sergej Šojgu i Fahd Jassem al-Freij, koji su sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Dehganom razmatrali koordinaciju bojevih aktivnosti na aktivnim sirijskim bojišnicama. Na dvosatnom i za javnost zatvorenom teheranskom sastanku trojice ministara, razgovaralo se i o određivanju lokacija na kojima će se vršiti zračni udari kao potpora provođenju kopnenih operacija sirijske vojske.
Iranski ministar Hosein Dehgan na početku sastanka je izjavio, kako je on uvjek zastupao riješenje krize putom pregovora samih Sirijaca: „Iran je podupirao sirijsko primirje ali jedino pod uvjetima da ono ne omogući jačanje terorističkih organizacija.“
Iranski mediji još su ranije izvješćivali kako se na sastanku namjerava reagirati na narušavanje prekida vatre od strane određenih organizacija, kao i koordinacija aktivnosti pri provedbi vojnih operacija Asadove vojske. A da se o tim temema razgovaralo, potvrdio je i anonimni predstavnik ruskog Ministarstva obrane, utvrdivši, kako se tri strane slažu po mnogim pitanjima glede riješavanja sirijske krize. Također je naveo kako su ruske zračne snage spremne otpočeti napade na terorističke i s njima povezane pojedine oporbene postrojbe, ne želeći više čekati ispunjenje „američkog obećanja“ o razdvajanju oporbenih postrojbi od „Jabhat al-Nusre“.
Iranskom sastanku prethodilo je zaoštravanje stanja u Siriji izazvano pojačanim vojnim aktivnostima terorističke organizacije „Jabhat al-Nusra“ koja već tjedan dana pokreće snažne napade na vladine snage u regijama Aleppo, Latakija, Idlib, Hama i Damask, a najkritičnije stanje je oko i u gradu Aleppu, u kojem su prije nekoliko dana terorističke snage zauzele kvart grada koji je bio pod nadzorom kurdskih pobunjeničkih snaga.
Podsjećamo, kako su prije dva tjedna kurdske snage i s njima povezani lokalni arapski i asirijski odredi unutar „Sirijskih demokratskih snaga“, na američki nagovor pokrenule vojnu akciju oslobađanja Rakke iz smjera sjevera, a u akciji sudjeluje i manji broj američkih marinaca te zrakoplovi međunarodne koalicije predvođene SAD-om. Prije tjedan dana u regiju Rakka po prvi puta ušle su i sirijske oružane snage koje prema gradu nastupaju s jugo-zapadne strane, uz potporu ruskog zrakoplovstva.
Prema najnovijim saznanjima kurdske snage uspjele su osvojiti grad Manbij smješten između sirijsko-turske granice i grada Rakke, od njega udaljen 117 kilometara. On se smatrao važnim dijelom prometne trase kojom se odvijala logistička i vojna potpora „Islamskoj državi“ iz Turske. Istodobno, sirijska vojska Rakki se približila na 61 kilometar.
Geopolitika. news ne smatra kako se po pitanju oslobođenja Rakke radi o svojevrsnom američko-ruskom natjecanju tipa „tko će prije“. Naime, već smo prvog dana pokretanja akcije oslobađanja sa strane kurdsko-arapske vojne „koalicije“ naglasili, kako je temeljni problem tog vojnog saveza taj, što glavninu njegovih snaga, u iznosu većem od 80 posto, čine kurdske postrojbe. Arapski dio saveza je malobrojan, neuvježban i nedovoljno motiviran za borbu protiv sunita na strani „Islamske države“ (Rakka je grad naseljen sunitskim stanovništvom). A kako bi izbjegli neugodnu situaciju da sunitski grad oslobađaju kurdske snage (Kurdi i Arapi su zakleti neprijatelji), Amerikanci (u suglasju s Turskom) inzistiraju da grad oslobode Arapi. U očitom nedostatku mogućnosti zbog nejakih lokalnih arapskih snaga, u započetu „američku“ akciju oslobađanja Rakke, nakon tjedan dana se s jugo-zapada uključuju snage sirijske arapske vojske (SAA) predsjednika Asada, iako bi njihov logičan smjer djelovanja, s obzirom na težinu i razvoj situacije, bilo priključenje i pružanje pomoći svojim snagama sjevernije, u smjeru Aleppa, gdje je stanje kritično.
Dakle, nikakvog američko-ruskog suparništva po pitanju Rakke nema iako mediji upravo na njemu inzistiraju. Osim toga, Moskva je prethodno dala svoju suglasnost na američko-kurdsku akciju oslobađanja toga grada, puno više simboličkog negoli strateškog značaja. Može se raditi i o intenciji da sirijska vojska veže glavninu ISIL-ovih snaga koje brane Rakku upravo prema južnom smjeru, a što bi onda olakšalo nejakim arapsko-asirijskim snagama da osvoje grad iz smjera sjevera, dok bi Kurdi ostali u njegovom sjevernom predgrađu. Sve su opcije otvorene i uopće nisu međusobno suprostavljene u tolikoj mjeri koliko naglašavaju pojedini strani mediji. Naime, upravo su danas Kurdi potvrdili svoju spremnost na zajedničke vojne akcije sa sirijskom vojskom ukoliko im Damask osigura pravo na političku autonomiju, od čega ovaj nije daleko s obzirom na ukupno sirijsko vojno i političko stanje.
Osim toga, u tijeku su pripreme za izradbu novog sirijskog ustava koji će odrediti budući društveni i politički ustroj zemlje. Na njemu intenzivno rade ruski i američki stručni timovi, a Geopolitika.news će vrlo brzo dostaviti ekskluzivne elemente njegovih glavnih odrednica.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like