PROTUIZRAELSKA REZOLUCIJA VS UN-A: POSLJEDNJI OBAMIN „ŠAMAR“ NETANJAHUU I TRUMPU

Američki predsjednik Barak Obama i njegova administracija pred svoj odlazak iz Bijele kuće vode intenzivniju i aktivniju politiku nego što su to činili svo vrijeme prije predsjedničkih izbora. Mnogi promatrači unutar i izvan SAD smatraju kako Obama, umjesto mirne i staložene predaje vlasti, budućem predsjedniku Donaldu Trumpu nastoji podmetnuti što više „klipova pod noge“ i otežati mu „život“ novom „potpalom“ bliskoistočne krize i nužnim uključenjem američke vojske u tamošnje sukobe, kao i eskalacijom odnosa na relaciji Washington-Moskva. Time administracija na odlasku želi osigurati povratak demokrata na vlast nakon četiri godine (nametnutim) problemima opterećenog Trumpovog mandata. Naravno, savjetnici Donalda Trumpa najavljuju razmatranje, pa i ukidanje pojedinih Obaminih odluka, percipirajući ih kao „vezanje ruku“ budućem predsjedniku i ograničavanje njegovih (vanjsko)političkih poteza najavljivanih tijekom predizborne kampanje.

Evo nekih od najnovijih poteza Obamine administracije posljednjih desetak dana, koje se slobodno može nazvati apsurdnim s obzirom na moguće posljedice i činjenicu da odluke takve težine ne donose vlade na odlasku : odluka o američkoj dostavi protuzračnih raketnih sustava tzv. umjerenoj sirijskoj oporbi upravo u vrijeme postignutog sporaazuma tamošnje oporbe (osim terorističke organizacije „Islamska država“) i sirijske vlade pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana o prekidu borbi na čitavom sirijskom teritoriju; planirana isporuka velikih količina oružja sirijskoj oporbi i osnivanje kampova za obuku boraca do 20. siječnja tj. dana primopredaje vlasti u Washingtonu; uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog navodnih ruskih hakerskih napada na američke institucije koje su utjecale na pobjednika predsjedničkih izbora, a što uključuje i protjerivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dvaju zgrada u New Yorku i Marylandu koje su koristili ruski diplomatski predstavnici (tako oštre proturuske mjere nisu do sada nikada poduzimane, uključno i čitavo vrijeme Hladnog rata) i td.

Naravno, navedene odluke u određenom se smislu mogu shvatiti i kao korist budućem predsjedniku jer mu omogućuju bolju startnu pregovaračku poziciju s Moskvom i veću „trgovačku“ ponudu u zamjenu za osiguranje američkih interesa. Međutim, to nije intencija sadašnje postave Bijele kuće jer g. Obama vrlo dobro zna kako Rusija na ucjene takve vrste neće pristati, pričemu administraciji na odlasku nikakav Trumpov dogovor s Putinom niti nije u interesu, već joj je u interesu isključivo nastavak politike ograničavanja Rusije i iščekivanja nekih budućih političkih promjena u toj zemlji koje bi SAD-u išle u prilog. A da je to intencija svjedoči i rusko izbjegavanje histerične reakcije kroz priopćenje predsjednika Putina, kako Moskva neće donositi nikakve protumjere kojima bi otežala posao budućoj američkoj administraciji i diplomaciji, a svoje će postupke Rusija odrediti sukladno ponašanju novih američkih vlasti.

Međutim, jedan „klip“ koji je Obamina administracija ovih dana podmetnula Trumpu „pod noge“ sasvim sigurno nije u njegovom interesu. Radi se o usvajanju prijedloga palestinske rezolucije № 2334 od strane VS UN-a od 23. prosinca, koja izgrađena izraelska naselja na Zapadnoj obali (rijeke Jordan) smatra narušavanjem međunarodnog prava i zahtjeva prekid njihove izgradnje. Za tu protuizraelsku rezoluciju su, osim svih nestalnih članica (Španjolska, Egipat, Senegal, Japan, Malezija, Angola, Ukrajina, Venecuela, Urugvaj i Novi Zeland), glasovale sve stalne članice VS (Francuska, Kina, Rusija i Velika Britanija), osim Sjedinjenih Američkih Država koje su bile suzdržane i po prvi put u povijesti nisu uložile veto i tako zaštitile izraelske interese.

Netanjahu odmah optužio Obamu

Rezolucija kojom se stara jezgra Jeruzalema i Zid plača nazivaju „okupiranim teritorijem“ izazvala je gnjev izraelske vlade, koja je odmah naglasila kako je neće prihvatiti, a sam premijer Benjamin Netanjahu obrušio se do sada neviđeno oštrom kritikom na predsjednika Obamu, koji američkom predstavniku u VS nije dozvolio ulaganje veta. Štoviše, izraelski premijer smatra kako je Washington zakulisno podstrekivao dvije nestalne članice VS Senegal i Novi Zeland, da prijedlog navedene rezolucije po hitnom postupku uvrste na dnevni red zasjedanja. Izrael je odmah donio odluku o povlačenju svojih veleposlanika iz tih dviju zemalja, a najavio je protumjere i prema svim zemljama koje su glasovale za usvajanje rezolucije. Tako je prije nekoliko dana izraelska vlada odgodila najavljeni dolazak ukrajinskog premijera Vladimira Grosmana (čiji bliski rođaci žive u Izraelu) u Tel Aviv, najavljujući tako zahladnjenje odnosa s tom zemljom koju je Izrael namjeravao poduprijeti unutar VS u nastojanju da „gladomor“ (pomor stanovništva od gladi iz predratnog razdoblja SSSR-a) proglasi genocidom. Najavljen je i odustanak od Netanjahuovog susreta s britanskom premijerkom Teresom May na gospodarskom forumu u švicarskom Davosu. Također, izraelsko MVP pozvalo je na razgovor sve veleposlanike zemalja koje su poduprle rezoluciju (izuzev američkog veleposlanika jer je SAD bio suzdržan) i uručilo im oštar prosvijed. Aameričkog veleposlanika Shapira osobno je primio premijer Netanjahu i izrazio mu duboko nezadovoljstvo, pričemu treba napomenuti kako je upravo Shapiro donedavno uvjeravao Izraelce kako će Obamina administracija nastavljati dosadašnju tradiciju bojkota bilo kakvih jednostranih protuizraelskih rezolucija.





Izraelski premijer dao je nalog MVP razmotriti odnose njegove zemlje s UN-om, uključno i financiranje te međunarodne organizacije, kao i moguće zatvaranje pojedinih UN-ovih organizacija na teritoriju Izraela (premijer je već donio odluku o obustavi financiranja u visini od 1 milijuna dolara pojedinih, po Izrael „neprijateljskih“ UN-ovih organizacija). Također je pozvao sve ministre na suzdržanost u izjavama do 20. siječnja i dolaska Trumpa u Bijelu kuću, kada je riječ o izraelskoj aneksiji teritorija Zapadne obale pod palestinskom samoupravom.

Tekst rezolucije № 2334 VS UN-a

Evo teksta usvojene rezolucije: „VS osuđuje sve korake koji imaju za cilj promjenu demografske strukture, karaktera i statusa palestinskih teritorija, okupiranih od 1967. godine, uključno i Istočni Jeruzalem, u tom smislu i izgradnju i širenje naselja, dovođenje na ta područja izraelskih doseljenika, konfiskaciju zemlje, rušenje domova i iseljavanje palestinskih stanovnika, i takve mjere smatra narušavanjem međunarodnog prava“.





Ovdje trebamo pojasniti termin „Istočni Jeruzalem“. U razdoblju podjele Jeruzalema tzv. zelenom crtom (1949.-1967. g.), tzv. istočni dio bio je pod nadzorom Jordana, a „Zapadni Jeruzalem“ je bio glavni grad izraelske države. Nakon Šestodnevnog rata 1967. g. i ujedinjenja Jeruzalema pod izraelskom vlašću taj je termin izgubio svoju jasnoću. Tako se nazivom „Istočni Jeruzalem“ po inerciji nazivaju kvartovi grada naseljeni arapskim stanovništvom, ali inozemne političke strukture i izraelska radikalna ljevica, koje se protive jedinstvu grada pod izraelskom upravom, i dalje koriste taj termin, u koji uključuju i povijesni Židovski kvart Starog grada, kao i naselja izgrađena nakon Šestodnevnog rata.

Kada spominjemo izraelsku ljevicu, treba reći kako su tamošnji lijevi radikali s radošću primili vijest o usvajanju palestinske rezolucije, što se ogleda kroz njihove reakcije na društvenim mrežama, iako vođa radikalne lijeve stranke MERETZ Zahava Galon nije službeno reagirao na taj događaj. Međutim, glavna oporbena lijeva stranka (Cionistički savez) tj. njezin čelnik Isaac Herzog javno je optužio premijera Netanjahua za propast izraelske vanjske politike i povlačenje nesuvislih potezea kojim želi „zaratiti“ Izrael s čitavim svijetom, a čak je pozvao svoje koalicijske partnere na organizaciju masovnih uličnih prosvjeda protiv premijera. Palestinski komentator Hasan Abdullah, naravno, ima izrazito pozitivno mišljenje o usvojenoj rezoluciji. On kaže kako „ta rezolucija, moguće, izražava međunarodnu potporu Palestincima u borbi protiv okupacije, ali ona neće osloboditi Palestinu i neće joj dati državnost“.

Izraelska TV objavila protokol tajnih američko-palestinskih pregovora

U utorak, 27. prosinca, Prvi program izraelske televizije objavio je protokol tajnih pregovora između predstavnika Obamine administracije – državnog tajnika Johna Kerryja i savjetnice za nacionalnu sigurnost Susan Rice s jedne, i palestinske delegacije koju su činili Saib Arikat iz FATAH-a i šef palestinske obavještajne službe Majid Faraj, s druge strane, održanih tjedan dana prije glasovanja u VS. Pritom je zanimljivo kako su istog dana taj protokol objavili i egipatski mediji jer nije tajna kako Kairo nastoji dobiti posredničku ulogu u budućim pregovorima između Izraela i Palestinske autonomije. Američka delegacija je, prema izraelskim i egipatskim medijima, palestinskim kolegama kazala, kako premijer „Netanjahu nastoji srušiti mogućnost dviju država“, kao i to, da su Amerikanci „spremni surađivati s vama u VS što se tiče uravnoteženog projekta rezolucije. Mi smo dali nalog našoj predstavnici u UN-u Samanthi Power za potporu kontakta s palestinskim predstavnikom Riadom Mansurom“. G. Kerry je predložio Palestincima odlazak u Rijad s ciljem predočenja Saudijcima osnovnih teza, ali je gđa. Rice kazala kako to nema smisla jer će ih „opasna“ Trumpova administracija odbaciti i da će se njihov stav prema Izraelu i Palestincima „razlikovati od svih prijašnjih administracija“.

G. Saib Arikat je izjavio da će, ukoliko se ostvare Trumpove najave o prebacivanju američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) ukinuti svoje priznanje države Izrael i zatražiti od arapskih zemalja protjerivanje američkih veleposlanika iz njihovih glavnih gradova. Na to su predstavnici Obamine administracije upozorili palestinske kolege da ne poduzimaju ishitrene korake koje će Trumpova administracija shvatiti kao provokaciju, ali i da prestanu s izvođenjem samoubilačkih terorističkih napada koji bi samo štetili palestinskom položaju.

Novo zasjedanje VS već u siječnju

VS UN-a namjerava provesti novo zasjedanje već 17. siječnja 2017. g., kao svojevrsno razmatranje navedene protuizraelske rezolucije ali i nastavak Pariške konferencije o arapsko-izraelskom dogovaranju oko rješavanja palestinskog pitanja, sazvanoj na inicijativu predsjednika Francoisa Hollandea. SAD je najavio svoje sudjelovanje ali Izrael će konferenciju bojkotorati sukladno Netanjahuovom stavu kako želi samostalno razgovarati neposredno s palestinskim čelnikom Mahmutom Abbasom, bez posredništva vanjskih čimbenika. Zato se izraelska delegacija u UN-u već priprema za novu protuizraelsku rezoluciju, svjesna kako im predsjednik Obama na samom kraju svog mandata želi dodatno „utrljati sol na ranu“. Pritom izraelski mediji otvoreno navode kako g. Obama želi maksimalno ograničiti manevarske mogućnosti svog nasljednika na čitavom Bliskom istoku.

A što budući američki predsjednik Donald Trump o svemu ovom misli, bilo je vidljivo odmah nakon usvajanja prijedloga palestinske rezolucije i kada je oštro kritizirao predsjednika Obamu, usput kazavši: „ Što se tiče UN-a, poslje 20. siječnja stvari će izgledati drukčije.“

A 28. prosinca, neposredno prije oproštajnog govora državnog tajnika Johna Keryja u kojem se ovaj osvrnuo na izraelsko-palestinsku problematiku, g. Trump je na svojoj Twitter stranici objavio sljedeće: „Mi se ne možemo nastaviti odnositi prema Izraelu na tako uvredljiv i neuvažavajući način. Jednom će oni dobiti hrabrog prijatelja u vidu SAD-a, ali sada on (SAD, op.a.) nije takav. Početak (takvog odnosa prema Izraelu, op.a.) bio je užasan sporazum o atomskoj energiji, sklopljen s Iranom. A sada ovo (protuizraelska rezolucija VS UN-a, op.a.). Izraelu osnaži se! 20. siječnja se približava!“

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odmah mu je odgovorio na svom Twitteru profilu: „Izabrani predsjedniče Trump, hvala Vam za Vaše toplo prijateljstvo i za Vašu beskompromisnu potporu Izraelu“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like