Otvorena nova stranica indijsko-iranskih odnosa

Indija se na Zapadu uglavnom smatra budućim glavnim gospodarskim i vojnim suparnikom Kine. Iran, s druge strane, ima izuzetno razvijene gospodarske i političke odnose upravo s Kinom. Međutim, Teheran teži uspostavi sličnih odnosa i s New Delhijem, a ta je želja obostrana. Osim toga, Indija je još malo i de iure punopravna članica „rusko-kineske“ Šangajske organizacije za suradnju (ŠOS); čeka se još samo formalni završetak ratifikacije njezinog prijama u parlamentima svih država članica. A u predvorju te velike organizacije već se 10-ak godina nalazi i Iran, i, kako sada stoje stvari, na predstojećem summitu ŠOS-ovog mjeseca u uzbekistanskoj prijestolnici Taškentu, Rusija će na dnevni red postaviti pitanje prijama Irana u punopravno članstvo.

Razmatrajući indijsko-iranske odnose nužno treba spomenuti i pakistanski element. Proteklih godina zamjetno je permanentno poboljšavanje političkih i gospodarskih odnosa između Teherana i Islamabada, s kojim Peking već ima uspostavljene intenzivne političke, gospodarske i vojne veze. Opisana konstelacija odnosa može stabilizirajuće djelovati i na tradicionalno vrlo loše (u pojedinim povijesnim razdobljima i neprijateljske) indijsko-pakistanske odnose, poglavito u kontekstu prošlogodišnjeg prijama Pakistana (zajedno s Indijom) u ŠOS.

Dakle, u uvjetima brzo rastuće i nepredvidljive regionalne i globalne geopolitičke krize, složenim političkim odnosima između pojedinih nabrojenih država uspostavlja se ili intenzivira gospodarska suradnja, prije svega u sferi infrastrukturne izgradnje, prometnog povezivanja, energetike, kao i bržeg i jeftinijeg protoka roba, novca, kapitala i radne snage.

Premijer Modi s poslovnom elitom stigao u Teheran

„Novo doba“ u indijsko-iranskim odnosima ubrzano donosi plodove, o čemu svjedoči dolazak indijskog premijera Modija s delegacijom od 40 predstavnika indijske poslovne elite u dvodnevni posjet Teheranu, 23. svibnja o.g. I Indija, kao i mnoge svjetske države, želi iskoristiti priliku dobivenu ukidanjem međunarodnih sankcija Iranu u siječnju ove godine. Radi se o prvom posjetu indijskog premijera Iranu u zadnjih 15 godina, kojom prilikom su razmatrani svi aspekti dvostrane, regionalne i međunarodne suradnje dviju država.

Tijekom susreta s njegovim domaćinom – iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, potpisano je 12 dokumenata o suradnji u političkoj, gospodarskoj, znanstvenoj, tehnološkoj i kulturnoj sferi. Najviše pozornosti izazvao je svakako dokument o Suglasnosti glede razvoja iranske luke Chabahar (smještene na krajnjem jugu zemlje, na obalama Indijskog oceana), u sklopu Organizacije luka i pomorstva Irana i Indije. Države su se dogovorile o investicijama i modernizaciji te luke, koja može postati važan simbol strateških odnosa između Indije i Irana (izjava predsjednika Rohani, u vrijeme zajedničke konferencije za novinare). Predsjednik Rohani je naglasio kako kroz tu iransku luku prolazi prometni koridor „Sjever-jug“ koji povezuje Indiju, ne samo s državama Srednje Azije već i zemljama bivšeg SSSR-a i Europe (poveznica: http://geopolitika.news/vijesti/prometni-koridor-sjever-jug-mijenja-geopoliticku-sliku-svijeta/). Pritom je izrazio želju da se dvostrane veze ne temelje isključivo na trgovini već da prerastu u sveukupne gospodarske odnose.





Iranska novinska agencija IRNA izvjestila je kako Teheran i New Delhi namjeravaju u luci Chabahar izgraditi svojevrsni hab za daljnji razvoj prometnog koridora Chabahar-Zahedan-Zaraj (vidi foto 1). Suglasnost o prvoj fazi razvoja te luke potpisale su indijska i iranska tvrtka Indian ports Global i Arya Banadar. Investicijska sredstva u tu svrhu Indija će plasirati kroz svoju EXIM Bank, a u razvoj luke ta zemlja planira uložiti 200 milijuna dolara.

Koridor Chabahar-Zahedan-Zaraj: Indija i Iran dogovorili su se o investicijama i modernizaciji luke Chabahar, koja može postati važan simbol njihove strateške suradnje
Treba napomenuti, da su dvije zemlje tijekom posjeta indijskog ministra za naftu i plin Dharmendre Pradhana Teheranu početkom travnja o.g. potvrdile svoju spremnost za izgradnju tvornica za proizvodnju aluminija, petrokemijskih proizvoda i umjetnih gnojiva, a i izgradnju rafinerije. Iz indijskih investicija, u luci Chabahar se već gradi nova naftna platforma.

Ta je iranska luka objekt i trostranih dogovora između Irana, Afganistana i Indije. Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani osobno je došao u Teheran u isto vrijeme kada i indijski premijer Modi, a s ciljem provođenja trostranih razgovora koji su rezultirali potpisivanjem izuzetno važnog ugovora. Prema njemu, Iran će Indiji osigurati pristup u Srednju Aziju (kroz Afganistan) upravo preko luke Chabahar. U tom se ugovoru ogleda golema strateška važnost, prije svega za Indiju koja na taj način zaobilazi Pakistan koji bi joj glede transporta raoba po njegovom teritoriju mogao praviti probleme (sve se ovo itekako odnosi i na aktualne unutarafganistanske procese, poglavito preslagivanja u vrhu talibanskog pokreta.





I Kabul na ovaj način također riješava važnu stratešku zadaću. Zahvaljujući iranskoj luci Chabahar Afganistan ne mora svoju trgovinu obavljati preko najveće pakistanske luke Karachi, što Islamabad obilato koristi u smislu protežiranja vlastitih interesa koji su sve češće u raznoglasju s onima od strane službenog Kabula. Na ovaj način povećava se utjecaj Irana i Indije u Afganistanu, a smanjuje pakistanski utjecaj.

Grad Chabahar nije samo važna iranska luka. On je i Slobodna trgovačko-industrijska zona u jugoistočnoj iranskoj regiji Sistan i Belujistan čiji razvoj upravo sada forsira iranska vlada. Iran je kao investitore u razvoj Chabahara pozvao Indiju, Kinu, Pakistan i Oman, a potpisani dogovori s indijskim premijerom ukazuju da Teheran upravo s Indijom započinje svoje ambiciozne planove vezane uz Slobodnu zonu Chabahar.

Ta jedina iranska luka na Indijskom oceanu povezuje energentima bogate države Srednje Azije sa zemljama tog oceana. Prvi dogovori Teherana i New Delhija oko razvoja luke i slobodne zone sklopljeni su još 2003. g. ali su realizaciju projekta sprječile međunarodne sankcije protiv Irana. Nakon posjeta na najvišoj razini utvrđeno je kako se realizacija projekta očkuje tijekom 18 mjeseci od potpisivanja ugovora.

Nafta, plin, vojna suradnja i integracije

Indija je treća po količini uvoznica iranske nafte na svijetu i, ujedno, četvrta po količini uvoznica nafte općenito. Predsjednik indijske naftne tvrtke Pars izjavio je kako su obje strane izrazile spremnost za nastavak radova na plinskom nalazištu Farzad-B u Busheru, pričemu se Indija nada kako će im Iran dozvoliti eksploataciju u zamjenu za modernu tehnološku potporu. Nezavisne procjene ukazuju kako nalazišta Sjeverni i Južni Pars sadrže 21 trilijun i 680 milijardi kubičnih stopa (jedna kubična stopa iznosi oko 0,02831685 kubičnih metara), što ga čini jednim od najvećih nalazišta plina na svijetu. Indijska kompanija Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC) još je prošle godine Iranu predložila ugovor u iznosu od 10 milijardi dolara. Međutim, nakon ukidanja sankcija uvjeti pregovora zahtijevaju ponovno razmatranje , a što će se i učiniti.

Na pregovorima državnih dužnosnika raspravljalo se i o indijskom dugu Iranu za isporučenu naftu koji su nastali nakon što su 2012. g. Iranu uvedene sankcije. One su otežale bankama zemalja uvoznica isplatu novca iranskim tvrtkama za uvezenu naftu zbog restrikcija sa strane njihovih središnjih banaka. Taj indijski dug sada iznosi 6,5 milijardi dolara.

26. svibnja u iransku luku Bandar-Abbas uplovila je indijska flotila, a dočekao ju je guverner regije Hormozgan Jasem Jadari. Narednog dana, prema izjavi zapovjednika iranskih pomorskih snaga admirala Habibollaha Sayyarija, iranski brodvi s indijskom flotilom izveli su pomorsku vježbu u Hormuškom tjesnacu (povezuje Omanski i Perzijski zaljev, op.a.).

Indija i Iran – novi temelji suradnje s najvećim azijskim državama

Iran je nedugo nakon ukidanja sankcija uspio obnoviti stare i uspostaviti nove – kvalitativno sadržajnije odnose u regiji i šire, uglavnom zahvaljujući svom energetskom bogatstvu i velikom gospodarskom i investicijskom potencijalu koji je u uvjetima globalne gospodarske krize još više privlačan. U Teheranu se proteklih mjeseci kao na traci redaju predstavnici velikih svjetskih tvrtki i najviši dužnosnici mnogih svjetskih država, a tako i onih najvećih, poput Indije.

I Indija i Pakistan će na skorom summitu ŠOS-a u Uzbekistanu vjerojatno dobiti status punopravnog i postojanog člana te organizacije, a članstvo će vjerojatno biti odobreno i Iranu, o čemu je ovih dana, osim ruskog ministra v.p. govorio i kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbaev čija zemlja trenutačno predsjeda tom organizacijom. Ako se to dogodi, i Indija i Iran imat će nove mogućnosti za suradnju s najvećim državama Azije na potpuno novim temeljima. Tome treba dodati i još jedan integracijski projekt koji je u pripremi. Naime, na prijedlog Armenije (koja ima kopnenu granicu s Iranom), države Euroazijskog ekonomskog saveza (koje čine Rusija i pojedine postsovjetske republike) razmatraju osnivanje zone slobodne trgovine s Iranom. Ukoliko se taj prijedlog usvoji, Iran će postati poveznica za slobodnu trgovinu od Indijskog oceana (Indije) do velikih dijelova azijskog masiva, a što je do sada politički priječio Pakistan, a fizički golemi himalajski planinski masiv. Što će to značiti za Indiju i njezinu trgovinu nije potrebno obrazlagati.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like