KINESKI OBAVJEŠTAJCI O ZAOŠTRAVANJU STANJA U SIRIJI: Iranski general Soleimani doputovao u Moskvu

Geopolitika.news nastavlja pratiti izvješća kineskog obavještajnog miljea koje iskazuje pojačani interes prema bliskoistočnoj i afričkoj regiji (poveznica).

Prema izvješću kineskog Nacionalnog instituta za istraživanje suvremenih međunarodnih odnosa, u posljednjih šest mjeseci SAD, Katar i Saudijska Arabija bili su zaokupljeni rješavanjem pitanja očuvanja sigurnosti protu-vladinih oporbenih snaga iz redova „umjerenjaka“.

Kineske obavještajne strukture posjeduju informacije prema kojima je SAD kroz Jordan, slobodnoj sirijskoj vojsci dostavio više od 3000 tona naoružanja i streljiva, a među njima su se nalazile i protutenkovske rakete „Fagot-M“ (proizvedene u Bugarskoj), prijenosni sustavi HT-16PGJ (proizvedeni u Sjevernoj Koreji) i prijenosni raketni sustavi FN-6 (proizvedeni u Kini, a radi se o kopiji američkog FIM-92 Stinger), a također i nekoliko tisuća komada pješačkog naoružanja i streljiva. Samo u okviru posljednjih isporuka iz travnja 2016. g., kroz Tursku je dostavljeno oko 500 tona naoružanja i opreme. Kineski analitičari smatraju kako Amerikanci na bojišnici nastoje prelomiti situaciju i nivelirati nadmoć sirijskih i ruskih snaga u zraku nad protu-vladinim postrojbama.

Kineski stručnjaci za borbu protiv terorizma navode kako su ruske zračne snage nanjele veliku štetu terorističkim postrojbama iz grupacije Turkestanske islamske organizacije koja je izgubila čak oko 3000 svojih boraca i desetke tenkova i oklopnih vozila. Njihove redove popunjavaju uglavnom lokalni (sirijski)Turkmeni i dragovoljci iz Turske, u prvom redu iz postrojbe „Sivi vukovi“ koju nadzire turska Nacionalistička stranka, s kojom je Erdogan uspostavio suradnju prije razvrgavanja primirja s Kurdskom radničkom strankom u jesen prošle godine.

Kineski obavještajci navode kako se u odredima „Islamskog Istočnog Turkestana“ bore dragovoljci iz kineskog muslimanskog naroda Ujgura, koji se u Siriju prebacuju preko Turske i bore se na strani „Islamske države“. Kinezi prosuđuju mobilizacijski potencijal za turkestanske organizacije iz redova Ujgura na čak 250 tisuća, a njima se trebaju pridodati i islamističke postrojbe sastavljene od boraca iz Čečenije.

Navodi se također kako su postrojbe organizacija „Jabhat al-Nusra“, „Ahrar ash-sham“, „Jeish al-fatah“, „Jeish al-islam“, „Sham al-islam“, „Azhnad Kavkaz“, „Jund al-Aksa“ „Al-Gab“ i „Jeish al-Tahrir“ željele izvesti napade na položaje vladinih snaga u i oko grada Alepa i regiji Latakija. Kineski mediji izvješćuju kako je s ciljem presjecanja takvih aktivnosti Iran dostavio pomoć sirijskim snagama u vidu specijalnih postrojbi iz sastava 65. zračno-desantne brigade iranskih OS. Kinezi smatraju kako je razvidno da iransko vojno zapovjedništvo planira likvidaciju terorističkih grupacija u gradu Aleppu jer prosuđuju kako snage sirijskih postrojbi „Pustinjski sokolovi“ i „Tigrovi“ neće biti dovoljne za odbijanje napada iz različitih smjerova.





Da je stanje na terenu složeno ukazuje i informacija o tome, da je u Moskvu doputovao karizmatični zapovjednik specijalne postrojbe „Al-Kuds“ moćnog Korpusa straže islamske Revolucije – general-bojnik Qasem Soleimani. Prvu posjetu Moskvi on je učinio u tajnosti još u srpnju prošle godine, kada je s ruskim vojnim stručnjacima dogovarao planove potpore Basharu Asadu.

Iranski izvori potvrdili su kineske informacije i napomenuli kako je Soleimani u petak u jutro iz Teherana otputovao u Moskvu, gdje je razgovarao s predsjednikom Putinom i ministrom obrane Sergejem Šojgu, nakon čega se susreo s nekoliko visokih dužnosnika iz ruskog Ministarstva obrane.

Za vrijeme susreta s ruskim predsjednikom (čin susreta služba za odnose s javnošću Kremlja negira), razmatrala su se pitanja vojne suradnje i produljenja potpore Siriji. Pretpostavlja se kako je Soleimani upoznao ruskog čelnika sa stavom iranskog vodstva u svezi bliskoistočne krize, a poznato je kako su oko taktičkih pitanja vezanih uz Siriju dvije strane dosegle puno razumijevanje, a Soleimani je prenio ruskom rukovodstvu izraze zahvalnosti za provedene operacije ruskih zračnih snaga u Siriji, kažu izvori.





Razgovor generala Soleimanija i ruskog ministra obrane Šojgua ticali su se operacija za oslobođenje Aleppa od postrojbi „Islamske države“, a također se raspravljalo i o pojedinim smjerovima posljeratne sirijske politike. Iranski sugovornik upoznao je ruske kolege s informacijama o teškoćama kroz koje prolaze islamisti u svezi njihovog financiranja, a na temelju smanjenja teritorija pod njihovim nadzorom za 22 posto u odnosu na ožujak 2015. godine. Iz tog razloga je smanjena i naplata „poreza“ za cca 30 posto u odnosu na spomenuto razdoblje. Tako je u ožujku 2016. g. „IS“ prihodovao ukupno svega 56 milijuna dolara, u odnosu na 80 milijuna dolara godinu dana ranije (iz „poreza“, šverca naftom, prodajom električne energije, prodajom i tranzitom narkotika, uzimanjem talaca i td.). Zbog svega toga oni su bili prinuđeni povisiti cijene osnovnih životnih namirnica za civilno stanovništvo.

Kineski obavještajci navode kako se na moskovskom sastanku razgovaralo i o produljenju suradnje za izgradnju sustava iranske protuzračne obrane.

Iz svega navedenog kineski analitičari izvode zaključak, kako će Rusija i Iran produžiti pružanje pomoći sirijskom predsjedniku Asadu u borbi s međunarodnim terorizmom, kao i jačati zajedničke napore za uništenje financijsko-gospodarske baze „Islamske države“ u Siriji.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like