VELIKI NAFTNI UGOVORI IRANA: ‘Total’ sklopio ugovor s iranskim ‘NIOC’

Iran je započeo i pregovore o drugoj fazi bloka „Južni Azadegan“, čije se ukupne rezerve nafte procjenjuju na više od 33 milijarde barela.

Iranska nacionalna naftna tvrtka (NIOC) sklopila je s francuskim naftnim divom Total ugovor o isporuci nafte.

Njime se utvrđuje količina kupovine iranske nafte u iznosu od 150-200 tisuća barela dnevno, priopćila je iranska agencija Mehr.

Total nije ni prva ni jedina europska tvrtka koja je s Iranom sklopila ugovor nakon ukidanja sankcija Teheranu sredinom sječnja o.g. Tijekom tog kratkog postsankcijskog razdoblja Iran je sklopio sporazume o isporuci nafte i s talijanskom tvrtkom Saipem u iznosu od 5 milijardi eura. Također je sklopljen i ugovor s ruskim „Lukoilom“ za iznos od 6 milijuna dolara, a odnosi se na dva projekta istraživanja ugljikovodika u području Dashte Abadan u Huzestanu i sjevernom dijelu Perzijskog zaljeva.

Osim toga, koncem sječnja Iran je započeo pregovore o drugoj fazi bloka „Južni Azadegan“, čije se ukupne rezerve nafte procjenjuju na više od 33 milijarde barela. Između potencijalnih sudionika u tom projektu nalazi se i francuski Total.

Iran zapravo diversificira inozemne partnere po energetici iz geopolitičkih razloga, pažljivo odmjeravajući udjele i veličinu njihovih investicija u ukupnim projektima, računajući kako na taj način učvršćuje i vlastitu sigurnost. Zajednički biznis ima i zajedničke interese tj. zainteresiran je za dugoročnu stabilnost.





Zamjenik ministra naftne industrije Irana Roknoddin Javadi izjavio je kako će „povišenje proizvodnje i izvoza nafte na 500 tisuća barela u brzo vrijeme postati potpuno realnim“.

Iran ima ambiciozan program i planira još tijekom ove godine povećati izvoz nafte na razinu od cca 2,3 milijuna barela dnevno. Prema izvješću organizacije zemalja članica izvoznica nafte OPEC, dnevna proizvodnja nafte u Iranu porasla je s 2,76 milijuna barela u 2014. godini, na 2,87 milijuna tijekom 2015. godine.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like