Ruski Gazprom i kineski CNPC utvrđuju datum početka isporuka plina kroz mega-plinovod „Sila Sibira“

Predsjednik uprave ruskog energetskog diva „Gazprom“ Aleksei Miller, u današnjem godišnjem obraćanju dioničarima tvrtke, izjavio je, kako će Gazprom i kineski energetski div CNPS „u nadolazeće dane“ objaviti točno vrijeme početka isporuka ruskog prirodnog plina kroz „istočni smjer“ plinovoda „Sila Sibira“.

Prema potpisanom ugovoru, isporuke trebaju započeti u razdoblju između svibnja 2019. i svibnja 2021. godine. Prodavač i kupac počeli su pregovore o sužavanju ugovornog okvira o početku isporuka, a dokument o tome bit će potpisan idućih dana, izjavio je Miller.

Inače, u Moskvu bi, 3. i 4. srpnja, u službeni posjet trebao stići kineski predsjednik Xi-Jinping, a teme razgovora, između ostalog, bit će „energetika i veliki projekti“.  Robna razmjena između dvaju azijskih divova do kraja 2017. godine trebala bi dosegnuti 97 milijardi dolara.

Što se tiče mega-projekta „Sila Sibira“, do sada je izgrađeno  više od 1050 kilometara cjevovoda, što je gotovo polovica od predviđenih 2158 kilometara, kazao je čelnik Gazproma, dodavši, kako je „Sila Sibira“ – najveći svjetski investicijski projekt iz plinske sfere – temelj ruske strategije na njezinom Dalekom istoku i Azijsko-tihooceanskoj regiji, koji Rusiji širom otvara vrata za ulazak na kinesko plinsko tržište, najperspektivnije na svijetu. Pritom, kazao je Miller, vode se pregovori sa CNPC i o isporukama plina iz podmorja otoka Sahalina, o čemu se očekuje postizanje sporazuma do kraja 2017. godine.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like