Cijene nafte dosegnule 50 dolara za barel

Od jutra, 26. srpnja, povisile su se cijene nafte. Barel najkvalitetnije naftne sorte Brent od jutros iznosi 50,6 dolara, dok se jeftinijom sortom WTI trguje cijenoom od 48,38 dolara za jedan barel. Glavni razlozi rasta cijena su nastavak smanjenja američkih naftnih pričuva, kao i novosti iz organizacije OPEC, prije svega odluke Saudijske Arabije , kako će od 1. kolovoza ograničiti svoj izvoz nafte.

U tjedan dana američke naftne rezerve smanjile su se za 10,2 milijuna barela, u odnosu na 2,6 milijuna barela, koliko su, prema istraživanju Reutersa, očekivali analitičari. Osim toga smanjila se i aktivnost proizvođača nafte iz škriljevca. Tako je, primjerice, tvrtka Anadarko Petroleum priopćila o većoj šteti od one koju su očekivali analitičari kada je riječ o padu vrijednosti njezinih dionica, koje su se snizile za 0,77 dolara. Osim toga tvrtka je usvojila odluku o sniženju proračuna za kapitalne rashode.

Sinoć je Bloomberg prenio riječi glasnogovornika najveće svjetske naftno-servisne tvrtke Halliburton, o tome, kako će proizvođači nafte iz škriljevca „stati na kočnicu“, obećavajući  smanjenje proizvodnje.

Što se tiče spomenutih vijesti iz OPEC-a, glavni čimbenik porasta cijene nafte je, kao što smo rekli, izjava saudijskog ministra energetike Halida al-Faliha, o tome, da će Saudijska Arabija od 1. kolovoza ograničiti izvoz nafte na 6,6 milijuna barela dnevno, što je milijun barela manje u odnosu na godinu ranije. Osim toga, Nigerija je spremna priključiti se zajedničkom „paktu“ OPEC-a i Rusije o ograničenju proizvodnje nafte, kada dosegne razinu proizvodnje od 1,8 milijuna barela dnevno.

Na nedavno završenom sastanku OPEC-ovog  vijeća za monitoring sporazuma o smanjenju nafte, održanom u ruskom Sankt Peterburgu, preporučeno je, u slučaju nužde, produljenje tog sporazuma i nakon 1. kvartala 2018. godine.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like