DOGOVOR NA POMOLU? NOVI OBAMIN PLAN ZA SIRIJU: UJEDINITI AMERIČKE I RUSKE NAPORE

Kada ugledna američka novina poput Washington Posta, a radi se o mediju izrazito bliskom administraciji Bijele kuće, objavljuje tekst ovako bombastičnog naslova i sadržaja, naravno da mu trebamo pridati odgovarajuću pozornost. Tim prije, što je WP jedan od američkih mainstream predvodinka kada je u pitanju tamošnja medijska proturuska histerija, a u mnogome kreira i njezinu EU inačicu. Radi li se o istinskoj, drastičnoj promjeni američkog političkog smjera po pitanju sirijskog sukoba, ili pak, o često najavljivanim pokušajima predsjednika Obame, da u vanjskoj politici počisti sve što se počistiti da prije svog odlaska u američku povijest i kao takav ostane zapamćen kao uspješan predsjednik koji je riješio neke od bolnih točaka američke vanjske politike (poput pomirbe sa susjednom Kubom) i uspostavio novi snažni utjecaj SAD–a na prostoru Europe, pokazat će vrijeme. Ali riješavanje starih sukoba, uz istovremeno otvaranje novih i kudikamo opasnijih – s Rusijom i Kinom – ne mogu američkog predsjednika pozicionirati na položaj istinskog mirotvorca usprkos apsurdnoj mu dodijeli Nobelove nagrade za mir tek što je zasjeo u udobnu ali i vruću fotelju čelnika najmoćnije zemlje svijeta. Možda je ovaj novi plan predsjednika Obame želja da se ispravi i taj segment njegove politike. O tome će točnu ocjenu dati jedino vrijeme, a Geopolitika.news sada smatra važnim objaviti sadržaj WP u njegovoj cjelosti jer prosuđuje, kako se u Obaminom planu radi o američkom korjenitom političkom i vojnom zaokretu, koji bi mogao polučiti pozitivan odjek s ruske strane i time značajno sniziti sve veću globalnu napetost na relaciji Istok – Zapad čiji je Sirija vrlo važan element (original teksta možete pročitati na poveznici: https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/obamas-syria-plan-teams-up-american-and-russian-forces/2016/07/13/8d7777cc-4935-11e6-acbc-4d4870a079da_story.html.

Novi prijedlog u odnosu prema Siriji, upućen Rusiji od strane Obamine administracije, pokazao se opširnijim nego li se to ranije činilo. On otvara put prema dubokoj suradnji američke i ruske vojske, obavještajnih agencija, a također pretpostavlja provedbu koordiniranih zračnih napada s korištenjem američkih i ruskih zrakoplova po sirijskim ustanicima koje se smatra teroristima. Sve to proizlazi iz teksta koji sam ja uspio dobiti (autor teksta i novinar WP Josh Rogin, op. ZM.)

Državni tajnik John Kerry planira razmotriti taj plan s visokim ruskim službenim osobama tijekom svog posjeta Moskvi u četvrtak (14. srpnja, op. ZM.). Kako sam već objavio prošli mjesec, američka administracija predlaže priključenje Rusiji i pojačanje bombardiranja položaja „Jabhat al-Nusre“, sirijske podružnice „Al-Qaide“, koja je također poznata i kao „Front al-Nusra“. Ranije nije bilo priopćenja o tome, da SAD predlažu otvorenje novog zapovjedno-nadzornog središta za koordinaciju zračnih operacija, u sastav kojeg će ući američki i ruski vojnici, predstavnici obavještajnih struktura, a također i stručnjaci po konkretnim pitanjima.

Općenito, taj prijedlog promijenit će politiku SAD-a i pomoći američkoj vojnoj snazi u borbi protiv „Jabhat al-Nusre“, koja je, za razliku „Islamske države“, fokusirana na borbu protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Asada. U tom će slučaju američka protuteroristička akcija u Siriji biti proširena ali, opisana varijanta bit će također dar Asadovom režimu jer njezin rezultat može biti značajno slabljenje onih snaga protiv kojih se on sada bori. Taj plan također predstavlja snažnu promjenu u američko-ruskoj politici. On može ponuditi ruskom predsjedniku Vladimiru Putini ono što on odavno želi: bliže odnose s SAD-om u vojnoj sferi, a također će smanjiti njegovu međunarodnu izolaciju. Zato je Pentagon prvotno istupao protiv ovoga plana.

Još uvjek nema jasnog znaka o tome, hoće li se s planom Putin suglasiti, kao i u odnosu na to, hoće li Rusija ispunjavati njegove odredbe u slučaju ako bude usvojen.

Suradnici administracije upozoravaju kako konačnog riješanja još nema, i da još nije postignuta nikakva formalna suglasnost između dviju država. Pregovori oko usuglašavanja teksta produžuju se u okviru Kerryjevog boravka u Moskvi.





Predložena „Zajednička grupa za implementaciju“ (Joint Implementation Group) nalazit će se kraj Ammana, Jordan, a u njezinu zadaću ući će „proširena koordinacija između SAD-a i Ruske Federacije izvan već uspostavljenih procedura koje se odnose na sigurnost letova“.

Suglasno Obaminom prijedlogu, SAD i Rusija osnovat će odvojene stožere za provedbu nove operacije, a također i zajedničko koordinacijsko središte. Svaka strana tamo će dovesti svoje „visoke nacionalne predstavnike“, obavještajce, stručnjake za konkretnu problematiku, a također i operativne stručnjake „s iskustvom rada u sferi nacionalnih procedura glede planiranja napada, određivanju ciljeva, bojevih sredstava, operativnog zakona (operation law) i drugim funkcijama“. Obje strane također će poslati službe potpore „za riješavanja logističkih zadataka, zaštite vojski, komunikacija i ispunjenja drugih poslova“.

U prijedlogu nema podataka koji se odnose na točan broj djelatnika tog središta.





„Sudionici uz pomoć „Zajedničke grupe za implemantaciju“ moraju uspostaviti koordinaciju za provedbe vojnih operacija protiv „Jabhat al-Nusre“, naglašava se u dokumentu. Prije svega, SAD i Rusija razmjenjivat će obavještajne podatke. Nakon toga, ukoliko obje vlade budu suglasne, „sudionici će morati iskoordinirati procedure integriranih operacija“.

Prethodno, u okviru te misije, SAD-u i Rusiji predstoji zajedno odrediti ciljeve u odnosu prema „Jabhat al-Nusri“ i „Islamskoj državi“, nakon čega moraju odlučiti čije će zračne snage ispunjavati određene akcije. Potom, ako obje vlade budu suglasne, zračne snage obiju država mogu početi provoditi „integrirane operacije“, koje uključuju pomoć jednih drugima u ispunjenju vojnih zadataka.

U zamjenu za pomoć u borbi protiv „Jabhat al-Nusre“, od ruske strane se traži ograničavanje izvođenja zračnih napada po onim ciljevima o kojima se obje strane dogovore, a također i osiguranje, prema kojem bi sirijske zračne snage ostale prizemljene i ne bi bombardirale ciljeve u usuglašenim „označenim lokacijama“

Međutim, ovaj dogovor pretpostavlja i široke prostore za obilazak ograničenja za Ruse i Asadov režim. Ruskim zračnim snagama zapravo bi bilo dozvoljeno vršiti napade po „Jabhat al-Nusri“ na jednostranoj osnovi, ukoliko bi postojala „neposredna ugroza“ njihovim vojnicima. A sirijskom režimu bit će odobreno bombardiranje „Jabhat al-Nusre“, ukoliko ta grupacija poželi proboj izvan „označenih lokacija“ u kojima ona već djeluje. Osim toga, ukoliko „Jabhat al-Nusra“ bude napadala sirijske snage čak iz „označenih lokacija“, Rusi u suglasju s novim dogovorom mogu doći u pomoć režimu. Detalji „označenih lokacija“ u dokumentu (planu, op. ZM.) nisu navedeni.

„Sva djelovanja moraju biti u suglasju s uvjetima dogovora o završetku neprijateljskih aktivnosti“, naglašava se u dokumentu, tj., u vidu se ima dogovor o prekidu vatre. Prema mišljenju State Departmenta, ni Rusija, ni Asad sada ne ispunjavaju uvjete iz dogovora o prekidu vatre (od 27. veljače, op. ZM.).

U drugom dijelu prijedloga, naslovljenog  kao „Način za praktičnu rusko-američku suradnju u borbi protiv „Islamske države“ i „Jabhat al-Nusre“ i učvršćenje stanja prekida neprijateljskih djelovanja“, administracija navodi detalje koji se odnose na to, kako ona želi, da bi SAD i Rusija na terenu radile zajedno.

Tijekom pet dana nakon osnivanja „Zajedničke grupe za implementaciju“, obje strane moraju predstaviti zajedničku kartu svih položaja „Jabhat al-Nusre“ i početi razmjenjivati informacije u odnosu na mjesta boravka vođa te grupacije, kampova za obuku, logističkih skladišta, opskrbnih ruta i zapovjednih središta. Nakon toga predstavnici obiju strana počinju određivati ciljeve za izvođenje napada u „označenim lokacijama“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like