AKCIJA AMERIČKIH SPECIJALACA PROTIV „AL-QAIDE“ U JEMENU I TAJNI PREGOVORI S TAMOŠNJIM ŠIJTIMA

U ponedjeljak je stigla informacija (iranska agencija Fars) o tome, kako su jemenski šijtski pobunjenici – huti, po prvi put nakon početka, sada već skoro dvogodišnje vojne intervencije koalicije arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije u toj zemlji, izvršili raketni napad na saudijsku prijestolnicu Rijad, udaljenu najmanje 300 kilometara od mjesta lansiranja. Time su huti Saudijcima jasno odaslali signal o svojim mogućnostima.
Međutim, ne bih rekao kako je taj napad, koliko god po Saudijce neugodan bio, i njihov glavni problem.

Nije tajna kako jemenske hute podupire Iran, kao ni to da im Teheran dostavlja oružje (preciznosti radi, oružje je kineske proizvodnje i NR Kina ga tajnim kanalima izvozi u Islamsku Republiku, a ova dalje prosljeđuje jemenskim šijtima. To čini, bilo kroz teritorij susjednog Omana na istoku (zbog čega je Rijad vrlo ljut i vrši snažan politički pritisak na Muskat jer je Oman član Vijeća za suradnju arapskih zemalja Perzijskog zaljeva pod vodstvom Saudijske Arabije – vidi: http://geopolitika.news/analize/novi-problemi-za-saudijce-iran-preko-omana-sverca-oruzje-jemen/), ili preko jemenskih pomorskih luka na Crvenom moru koje su pod nadzorom huta, ili pak prekomorskih somalijskih luka. Upravo su te priobalne zapadne regije Jemena (Taiz, Mokha), neobično važne s obzirom na strateški bitan tjesnac Bab-el-Mandeb, trenutačno pod snažnim udarom zrakoplova koalicijskih snaga, pričemu pogiba veliki broj civilnog stanovništva.

fcg

Prošli tjedan diverzanti su brzim gliserima izvršili napad na jednu saudijsku fregatu i gotovo je potopili, ubivši pritom nekoliko saudijskih mornara. Odmah potom UAE su uložili oštar prosvjed iranskom otpravniku poslova u Abu Dhabiju zbog iranskog pomaganja jemenskim pobunjenicima koji su svrgnuli zakonitu vladu. Međutim, UAE prosvijednu notu su uručili više manje zbog solidarnosti sa Saudijcima u čijoj vojnoj koaliciji i sami sudjeluju. Jer nije tajna kako Abu Dhabi ne vidi daljnji smisao vođenja rata protiv huta na teritoriju bivšeg sjevernog Jemena, već mu je primarni interes ovladavanje južno-jemenskim lukama, u sklopu svoje strategije širenja vojnih baza i gospodarskog utjecaja Emirata na obližnji prostor Istočne Afrike (koje Abu Dhabi uglavnom uspostavlja u suradnji s Egiptom, poglavito po pitanju Etiopije, Eritreje, Džibutija, Somalilanda i Libije: http://geopolitika.news/analize/bitka-za-branu-na-rijeci-nil-egipat-destabilizira-etiopiju/). Osim toga, UAE imaju svoj specifični odnos s Iranom od kojeg obje zemlje imaju koristi: tako posredstvom emiratskih banaka Iran obavlja većinu svojih vanjsko-trgovinskih financijskih transakcija, a Teheran se u tu svrhu koristi i uslugama emiratskih luka. U takvim među-relacijama bilo kakvo dramatičnije zaoštravanje odnosa ni jednoj strani nije u interesu.

Suprotno tome, saudijskom državnom vrhu najveći problem predstavljaju upravo sjeverna (pogranična), šijtskim stanovništvom nastanjena područja Jemena, nad čijim plemenima Rijad sada nema utjecaj. Odatle se često vrše topnički napadi na južni dio Saudijske Arabije, koji čine znatne štete u materjalnom, ali još više i u političkom smislu jer ruše imidž (i u zemlji i regiji) nasljednog princa i ministra obrane Mohammeda bin Salmana, idejnog i političkog pokretača rizične vojne kampanje u susjednoj 24-milijunskoj državi – stoljećima vičnoj ratovanju.
Sve češći incidenti u Crvenom moru
Osim spomenutog napada na saudijsku fregatu u Crvenom moru, krajem prošle godine s teritorija Jemena su kineskim protubrodskim raketama u istom akvatoriju gađani i američki razarač i trgovački brodovi UAE.
Pa iako su za napade, nazvavši ih terorističkim, Saudijci i njihova koalicija odmah optužili hute (preciznije, pripadnike njihovog pokreta „Ansar Allah“), službeni Washington nije žurio s imenovanjem počinitelja. SAD vrlo dobro zna kako u Jemenu djeluje i snažno krilo „Al-Qaide“ pod nazivom „Al-Qaida Arapskog poluotoka“ (AQAP), na čije položaje Pentagon povremeno šalje vlastite zrakoplove iz sastava V. flote. Osim toga od nedavno se, upravo u gore spomenutom Omanu, vode intenzivni tajni pregovori između američkih predstavnika i predstavnika jemenskih huta, o načinu zaustavljanja sukoba i inkorporiranju šijtske komponente u budući politički ustroj zemlje. Pritom se huti nastoje dokazati kao dosljedni borci protiv islamističkog džihadizma (kojeg u regiji projiciraju salafiti i vahabisti pod zaštitom Rijada i Dohe), i sasvim sigurno im, u ovom osjetljivom trenutku, nije u interesu napadati američke vojne brodove, tim prije, što Amerikanci niti njih ne napadaju u svojim povremenim zračnim udarima, već gađaju isključivo ciljeve tamošnje „Al-Qaide“.
Tako je američki CNN 31. siječnja objavio informaciju, kako su američki specijalci, 29. siječnja, tijekom izvođenja akcije u Jemenu ubili osmogodišnju kćer bivšeg šefa AQAP-a Anwara al-Awlakia. Akciju napada na stožer te terorističke organizacije, oslanjajući se na informacije CIA-e, organiziralo je američko vojno zapovjedništvo CENTCOM sa sjedištem na Floridi, kojeg je prekjučer osobno posjetio predsjednik Donald Trump. Inače, CENTCOM je operativno odgovoran za američke interese u zonama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. U jemenskoj operaciji američkih specijalaca poginulo je 14 terorista i jedan američki vojnik, dok je troje vojnika bilo ranjeno. (info: glasnogovornik CENTCOMA-a Andy Stevens). Ali neovisno o medijskim ili izjavama za medije od strane američkih vojnih predstavnika, vrh američke vojske čitavu operaciju smatra propalom: osim što su poginuli i ranjeni američki specijalci, bilo je i puno civilnih (tzv. kolateralnih) žrtava. Sam cilj operacije zapravo je bio oslobađanje zatočenih američkih državljana zaposlenih na naftnoj bušotini u regiji Shaba. Akcija se pripremala nekoliko mjeseci, a kao posrednika za kvalitetne informacije Amerikanci su koristili ni manje ni više nego bivšeg svrgnutog jemenskog predsjednika Salaha iza kojeg su stajali huti i djelovi jemenske vojske.

CNN je objavio kako je napad izvršen u regiji Al-Bayda i da je ubijen jedan od vođa AQAP-a Abdel Rauf ad-Dahab i dvojica njegove braće.





a

Međutim, CNN griješi, jer Al-Awlaki nikada nije bio vođa jemenskog AQAP-a, iako je nedvojbeno džihadist, koji je svojedobno živio u SAD pa čak bio i konsultant po određenim pitanjima za sam Pentagon. Šef AQAP-a u to je vrijeme bio saudijski „igrač“ Al-Wahaishi.
Postavlja se pitanje, kome je ta akcija, očito loše pripremljena, u ovom trenutku bila potrebna? U tom smislu mogu se vući poveznice s predstojećim kadrovskim promjenama i novim riješenjima koje nova američka administracija sprema unutar Pentagona i američkog obavještajnog sustava. Iz toga proizlazi i možebitna težnja za postizanje pozitivnog efekta po inicijatore i rukovoditelje ove operacije, u slučaju njezinog uspjeha.
A što se tiče Saudijske Arabije i sve nezavidnijeg političkog položaja njezinog princa prijestolonasljednika i ministra obrane Mohammeda bin Salmana, slijedi teško vrijeme. Osim što je Mohammed bin Salman dolaskom na mjesto glavnog vojnika i najutjecajnijeg političara u Kraljevstvu prekinuo s politikom inicijacije pomirbe s Iranom (pokrenute pred kraj vladavine u siječnju 2015. g. umrlog kralja Abdullaha, inače obilježene protuiranskom politikom), i u svrhu ostvarivanja saudijskog regionalnog liderstva krenuo u radikalizaciju stanja na Bliskom istoku (od Iraka, Sirije, Libanona, do Jemena), maksimalno zaoštrivši odnose s Iranom kao glavnim regionalnim suparnikom, nasljedni princ sada je suočen s porazom svoje koncepcije i na sirijskom i na iračkom terenu. U Jemenu, kao što smo vidjeli, Rijad nikako ne uspjeva završiti rat pokrenut u ožujku 2015. g. (trebao je trajati svega nekoliko mjeseci) i vratiti na vlast prijašnju vladu koju je imao pod svojim nadzorom. A k svemu tome gomilaju se i sve lošiji gospodarski i socijalni pokazatelji u samoj Saudijskoj Arabiji. Složeno stanje po Rijad teško da mogu popraviti i najnovije izjave novog šefa Pentagona, generala Jammesa Mattisa, inače izvrsnog poznavatelja bliskoistočnih odnosa i bivšeg zapovjednika američkih intervencionističkih snaga u Iraku. On je prije nekoliko dana u Tokiu govorio o Iranu kao sponzoru terorizma i najavio nastavak bliske suradnje SAD-a i Saudijske Arabije.
O nezavidnom položaju Saudijske Arabije u borbi s njezinim najljućim regionalnim suparnikom – Iranom, doznat ćemo više iz intervjua izvjesnog poznatog izraelskog profesora i stručnjaka za arabistiku, koji uskoro slijedi na portalu Geopolitika.news.
Poveznice:

http://geopolitika.news/analize/novi-problemi-za-saudijce-iran-preko-omana-sverca-oruzje-jemen/)





Bitka za branu na rijeci Nil: EGIPAT DESTABILIZIRA ETIOPIJU

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like